Hyppää sisältöön

Leo-Pekka Tähti kelasi hopeaa! 18-vuotias thaimaalainen paineli ME-miehen ohi – suomalainen lupasi: "Jatkan niin kauan kuin olen kunnossa"

Leo-Pekka Tähden valtakausi T54-luokan 100 metrillä päättyi, kun hän joutui toteamaan 18-vuotiaan Athiwat Paeng-Nuean paremmakseen Tokiossa.

Tähti kelasi paralympiahopeaa
Tähti kelasi paralympiahopeaa

Leo-Pekka Tähti kelasi keskiviikkona paralympiahopeaa T54-luokan sadalla metrillä Tokiossa. Tähti johti kilpailua starttipaukusta noin puolimatkaan, kunnes Thaimaan Athiwat Paeng-Nuea paineli ohi ennätyksellään 13,76.

Tähden aika oli 13,85. Meksikolainen pronssimitalisti Juan Pablo Cervantes Garcia jäi Tähdelle vain 0,02 sekuntia.

Tähti, 38, oli ennen Tokiota voittanut 100 metriä vuoden 2004 Ateenan paralympialaisista lähtien, neljästi peräkkäin. Matkan maailmanennätys 13,63 on Tähden omissa nimissä.

Suomalainen kertoi haastattelussa olevansa samalla hieman pettynyt, mutta myös onnellinen.

– Vähän loppu rupesi sakkaamaan minulla. Ei ruuti riittänyt kahteen vetoon tänään. Ei voi mitään. Kovalla ajalla hopeaa, ei voi olla todella pettynyt. Mestaruutta tänne tultiin tietysti hakemaan, mutta nyt jäi hopea käteen, Tähti kommentoi.

Vasta 18-vuotias huippulupaus Paeng-Nuea nappasi aiemmin Tokiossa myös hopeaa 400 metriltä. Paeng-Nuea on ollut yksivuotias, kun Tähti voitti ensimmäisen paralympiakultansa Ateenassa.

– Hyvälle hävisin tänään. Hienoa nähdä tällaisia kavereita kilpailemassa vierellä. Varmasti hänellä on kirkas tulevaisuus kelauksessa pikamatkoilla ja miksei muillakin matkoilla, Tähti sanoi.

Tähti laittoi kanssakilpailijoilleen luun kurkkuun aamun alkuerissä, kun hän kellotti ajan 13,81. Tähti ei laittanut aamulla edes kaikkea peliin, kun liukui viimeiset metrit rennosti maaliin. Loppukilpailussa hän ei aivan pystynyt yhtä kovaan aikaan.

"Jatkan niin kauan kuin pystyn taistelemaan huippusijoituksista"

Satasen kulta- ja hopeamitalien lisäksi suomalaisen palkintokaapista löytyy myös vuoden 2004 Ateenan kisojen kulta 200 metriltä. Vuonna 2008 Pekingissä hän kelasi 200 metrillä pronssille, mutta sittemmin 200 metrin matkaa ei ole ollut paralympiaohjelmassa.

Tähti uskoo, että hopeamitali maistuu jo huomenna paremmalta kuin tänään.

– Olen ylpeä tästä mitalista ehdottomasti. Kun nimi on Tähti, on olettamus, että aina tulee voitto. Ei se todellisuudessa ole aina ihan sellaista.

Tähti ei ole kertonut julkisuudessa, jatkuuko menestyksekäs ura kolmen vuoden päästä kilpailtaviin Pariisin paralympialaisiin asti.

– Tässä täytyy pystyä koko ajan kehittämään itseään, muuten kaverit ajavat ohitse. Se ei minulle helpommaksi tule, kun ikää rupeaa tulemaan enemmän ja enemmän. Jatkan niin kauan kuin olen kunnossa ja pystyn taistelemaan huippusijoituksista.

– Täytyy katsoa, pystyisinkö vielä pari vuotta kiusaamaan thaimaalaista ja katsoa mihin rahkeet riittää ensi vuonna.

Suomen joukkue on saavuttanut Tokiosta nyt kolme mitalia. Ennen Tähteä ovat juhlineet kultaa 200 metriltä saavuttanut Toni Piispanen ja keihäspronssia heittänyt Marjaana Heikkinen.

T54-luokan toinen suomalaisedustaja Esa-Pekka Mattila ei yltänyt kahdeksan parhaan finaaliin. Hän karsiutui jatkosta aamun alkuerissä ajalla 14,71.

Uransa ensimmäistä paralympiamitaliaan hakeva Amanda Kotaja kelaa naisten T54-luokan finaalissa kello 14.46. Kotaja oli aamun alkuerien kolmanneksi nopein. Kotaja on kolminkertainen maailmanmestari, mutta kaksissa edellisissä paralympialaisissa mitalitili ei ole vielä auennut.

Päivitetty kello 14.00: Täydennetty juttua Tähden kommenteilla.

Lue myös:

Yle seurasi Tokion paralympialaisten kisapäivää – Suomen mitalisaalis kasvoi kahdella hopealla

Suosittelemme sinulle