Ihmiset viettävät kirjastoissa yhä enemmän aikaa. Siinä missä ennen kirjastoon mentiin lainaamaan kirjoja, nyt sinne mennään esimerkiksi opiskelemaan ja työskentelemään.
Kirjaston merkitys on yhä suurempi myös koululaisille, jotka tekevät kirjastossa läksyjä ja tapaavat ystäviä.
Tämä käyttökulttuurin muutos johtuu suurelta osin siitä, miten kirjastotilat nykyään suunnitellaan. Kirjastoihin rakennetaan nyt muun muassa hiljaisia työskentelytiloja, lokoisia oleskelupaikkoja ja peliluolia.
Näin on tehty myös esimerkiksi vasta remontoidussa Nurmeksen kirjastossa. Ja se näkyy käyttäjämäärissä.
– Täällä käy paljon ihmisiä. Varsinkin koulujen loputtua oleskelupaikat ovat aika äkkiä täynnä, kertoo kirjastotoimenjohtaja Kirsi Kärkkäinen.
Ihmiset myös viihtyvät kirjastossa entistä pidempään. Tämä otettiin huomioon kirjastoa remontoidessa. Oleskelupaikkoja on lisätty.
Lukusaliin on tuotu nojatuoleja, joiden edessä olevista suurista ikkunoista avautuu maisema Pieliselle. Aiemmin lukkojen takana säilytetty Nurmeksen kotiseutukokoelma on aseteltu aitiopaikalle kaikkien nähtäville.
– Missäpä muualla olisi parempi lukea paikallishistoriaa ja paikallisten kirjailijoiden tuotantoa kuin tämän maiseman äärellä, toteaa kulttuurisihteeri Marjo Säkkinen.
Kirjasto onkin monelle kuin toinen olohuone. Kolmas oleskelutila kodin ja työpaikan lisäksi, täsmentää Kärkkäinen.
Peliluolasta tuli läksyjenteon paikka
Nuoret ovat yksi kirjaston tärkeimmistä käyttäjäryhmistä. Ja heitä Nurmeksen kirjastossa on etenkin remontin jälkeen riittänyt.
– Teimme nuorille tilan, jossa he voivat loikoilla koulupäivän jälkeen, nähdä kavereita ja tehdä vaikka läksyt, Säkkinen kertoo.
Nuorten osastolle on tehty myös äänieristettyjä koppeja, joista yhteen suunniteltiin pelipaikkaa. Nuoret kuitenkin tekevät niissä Säkkisen mukaan mielellään läksyjä, joten peliluolaa ei toistaiseksi ole tarvittu.
Nurmes-talolla järjestetään muun muassa Nurmeksen Seppojen tanssijaoston opetusta. Moni nuori odottelee kirjastolla tunnin alkua.
– Tämä on myös vanhempien näkökulmasta turvallinen paikka lapsille ja nuorille odotella harrastusten alkamista ja kyytejä, Säkkinen arvioi.
Toiminnan monipuolistumisen taustalla lakiuudistus
Pohjois-Karjalan kirjastokanta on muuttumassa, ja kirjastoja on tällä hetkellä monessa muutoksen vaiheessa, toteaa Joensuun seudun kirjastopalvelujohtaja Suvi Pirnes-Toivanen.
– On sellaisia, joissa on kirjahyllyä kirjahyllyn perään, ja toisaalta sitten modernimpia, uutta kirjastolakia paremmin vastaavia paikkoja, joissa voi tehdä muutakin kuin lainata ja palauttaa kirjoja.
Maakunnan uusin kirjasto löytyy Ylämyllyltä. Ensi vuonna avataan uusi Karsikon kirjasto.
Vuonna 2017 uudistunut kirjastolaki antaa kirjastoille paljon laajemman tehtävän kuin vain aineistojen välittämisen. Uuden lain mukaan kirjastojen on tarjottava ihmisille myös tietopalveluja ja ohjausta sekä erilaisia tiloja oppimiseen, harrastamiseen ja työskentelyyn.
Pohjois-Karjalassa on lakiuudistukseen liittyen nähty monia kokeilulontoisia toimintoja, kuten esimerkiksi tavaralainaamo. Joensuun pääkirjastolla on lainattavana muun muassa riksa, kuormapyörä ja grilli. Rääkkylästä voi lainata pelejä, soittimia ja verenpainemittarin. Joistakin Suomen kirjastoista löytyy lainaan jo muun muassa erilaisia työkoneita ja ompelukoneita.
Myös itsepalveua on laajennettu ympäri maakuntaa. Kirjastopalvelut ovat yhä paremmin saatavilla. Toiseen olohuoneeseen pääsee melkein kuin omaansa.
Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.