Askelten vilinää, puheensorinaa. Kymmeniä ihmisiä samoilla käytävillä.
Itä-Suomen yliopistossa koettiin keskiviikkona asioita, joita monella opiskelijalla ehti olla ikävä. Noin puolentoista vuoden etäopiskelun jälkeen oppilaitoksessa palattiin kohti tuttua kampuselämää.
Lukuvuoden 2021–2022 alussa linjana on, että lähiopetusta yritetään mahdollisimman paljon.
– Kampukselle tullaan vain terveenä, käsidesiä käytetään, kasvomaskia suositellaan ja riittävän turvavälin pitämistä myös. Lisäksi kättelyä ja halaamista pyydetään välttämään, opintopalveluiden johtaja Miia Turtiainen kertoo varotoimista.
Viime kädessä lähiopetuksen määrästä päättävät opettajat. Biologian yliopistonlehtori Vesa Paajanen kuvailee tilannetta riittävän lähiopetuksen ja terveysturvallisuuden kanssa tasapainoiluksi – eräänlaiseksi hybridimalliksi.
– Selvästi useimmat opettajat uskovat, että tämä ratkaisu on oikea. On ihanaa päästä tapaamaan opiskelijoita ja kokemaan oppimisen riemua paikan päällä, ilman vääränlaista etäisyyttä, Paajanen sanoo innoissaan.
– Kun hygieniasta huolehditaan, maskit ovat naamalla ja ei istuta ihan sylikkäin, en usko, että tästä mitään koronalinkoa tulee.
"Etäopiskelu aiheutti yksinäisyyttä"
Joensuussa ja Kuopiossa toimivaan Itä-Suomen yliopistoon on valittu täksi lukuvuodeksi vajaat 3 000 uutta tutkinto-opiskelijaa. Heistä yksi on psykologian opinnot keskiviikkona aloittanut Riina Remes.
Remes sanoo odottavansa paitsi opiskelua, myös siihen liittyvää sosiaalista elämää juhlineen. Ainejärjestö Oidipus ry:n tapahtumavastaavan Sara Ruokolaisen mukaan opiskelijarientoja aiotaan järjestää.
– Itse aloitin yliopistossa vuosi sitten ja kyllä vähän tuntui, että jotain jäi puuttumaan. Etäopiskelu ja kotona pänttääminen aiheutti monelle varmasti yksinäistä oloa, Ruokolainen sanoo.
– Yhteenkuuluvuuden tunne on olennainen osa opiskelijaelämää. Siksi luvassa on taas sitsejä, aluksi koronaturvallisesti ulkotiloissa, hän jatkaa.
Ruokolainen ei epäile, etteivätkö uudet yliopistolaiset pitäisi koronavarotoimista kiinni. Korkeakoulutaipaleensa aloittaville korostetaan, ettei ryhmäytymään kannata kiirehtiä.
– Jos on vähänkään kipeä, pitää jäädä yhteisestä tekemisestä pois. Kavereita ehtii saada myöhemminkin, orientaatiota järjestetään pitkälle syksyyn, myös vertaistuutorina toimiva Ruokolainen sanoo.
Opettajille tekninen haaste
Itä-Suomen yliopisto ei ole ainoa korkeakoulu, jossa yritetään palata kohti entistä normaalia. Myös Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa toimivat ammattikorkeakoulut Karelia ja Savonia tavoittelevat syksyltään aiempaa enemmän lähiopetusta. Kampusten avautumisesta on kertonut myös muun muassa Helsingin yliopisto (siirryt toiseen palveluun).
Yliopistonlehtori Vesa Paajasen mukaan opettajien suurimmat epävarmuudet liittyvät koronan sijasta tekniikkaan. Hän itse kuuluu viime talvena perustettuun opettajatiimiin, joka valmentaa Itä-Suomen yliopiston opetushenkilöstöä lähi- ja etäopetuksen yhdistelyyn.
– Kun osa porukasta on luokassa ja osa kotona, pitää hallita aika monta tietoteknistä asiaa. Mutta korona-aika on osoittanut, että paketti on mahdollista pitää oikein hyvin kasassa, Paajanen sanoo.
Paajasen mukaan kursseille, joilla on läsnäolopakko, on mahdollista osallistua valvotusti myös etänä. Hän ei odota ongelmia tilanteista, joissa osa luokasta joutuisi esimerkiksi korona-altistumisen vuoksi karanteeniin.
– Odotan tältä lukuvuodelta opetuksellisesti itse asiassa erittäin paljon. Kun on lähiopetusta ja sen lisäksi mahdollisuus etä- ja virtuaalitekemiseen, lähtökohdat ovat todella hyvät, Paajanen ennakoi.
Muokattu 2.9. klo 14.00: Oikaistu ammattikorkeakouluihin viittaavan lauseen sana "etäopetus" "lähiopetukseksi".
Aiheesta voi keskustella 2.9.2021 kello 23.00 saakka.
Lue myös:
Lapin yliopisto avaa kampusta porrastetusti, tavoite palata normaaliin lähiopetukseen lokakuussa