Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Työvoimapulasta tuli Keski-Suomen kasvun jarru: "Tämä ei ole enää toimialakohtaista"

67 prosenttia kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä ilmoittaa kärsivänsä työvoimapulasta. Ongelma koskee yrityskenttää laaja-alaisesti.

Huawei Matebook.
Tietotekniikka-ala on yksi niistä, joilla työvoimapula on äitynyt erityisen pahaksi. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Työvoimapulasta on tullut keskisuomalaisille yrityksille yhä akuutimpi kasvun este, ja Keski-Suomen kauppakamarin kyselyssä jo 67 prosenttia vastaajista ilmoittaa kärsivänsä ilmiöstä.

Eilen keskiviikkona julkaistu Suomen Yrittäjien pienten ja keskikokoisten yritysten suhdannebarometri kertoo, että Keski-Suomessa yritysten odotukset henkilöstömäärän kehityksestä ovat heikompia kuin missään muualla maassa.

– Tämä ei enää ole toimialakohtaista vaan koskee yrityksiä kautta linjan, sanoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen.

Keski-Suomi ei ole taloudessa suinkaan Suomen hyytyneimpiä alueita, ja barometrin mukaan yrittäjien yleiset suhdanneodotukset ovat jopa hiukan parempia kuin koko maan keskiarvo.

Tuttuja lääkkeitä

Hiltusen mukaan onkin jossain määrin arvoitus, miksi pula osaavista työntekijöistä vaivaa Keski-Suomea niin kipeästi, vaikka ongelma koskeekin tällä hetkellä melkein koko maata.

– Erityisen heikko tilanne on esimerkiksi tietotekniikka-alalla, hoiva-alalla ja kaupan alalla, Hiltunen sanoo.

Samaan aikaan Keski-Suomessa on melkein 20 000 työtöntä työnhakijaa, mutta helppoja ja nopeita lääkkeitä työvoimapulaan Hiltusen mukaan tuskin on.

– Kannustinloukkujen purkaminen saattaisi olla se nopein keino, mutta en tiedä, onko siihen poliittista tahtotilaa ja olisiko siitä apua oikeilla aloilla.

Kauppakamarin mukaan Suomi pitäisi myös tehdä ulkomaalaiselle työvoimalle houkuttelevammaksi ja kaikenlaisia Suomeen asettumisen esteitä pitäisi purkaa.

Koulutuksen pitäisi vastata nykyistä paremmin työelämän tarpeisiin, mihin yksi keino voisivat olla muutamista päivistä muutamiin viikkoihin kestävät juuri tietyn alan tarpeita vastaavat työvoimakoulutukset.

– Nämä ovat vaikeita asioita päätettäväksi, ja vaikutukset esimerkiksi koulutuksessa ja maahanmuutossa vaikutukset tulevat vasta pitkällä aika välillä, Hiltunen sanoo.

Suosittelemme