Hyppää sisältöön

Kuuntele: Muusikko Jaakko Laitinen kävi läpi Lapin Radion musiikkiarkistoja – löysi muun muassa oman isoisänsä laulamassa

Lapin Radion vanhojen äänitteiden tallennusprojektissa on ollut Rovaniemellä mukana projektityöntekijöinä Mari Ekman ja Jaakko Laitinen. He kävivät läpi lukuisia puhe- ja musiikkiohjelmia. Digitoitavaksi kertyi 15 rullakollista arkistomateriaalia.

Jaakko Laitinen esittelee kolmea rullakkoa, jotka ovat täynnä Lapin Radion vanhoja arkistonauhoja
Jaakko Laitisen takana on kolme rullakollista eli "puolisentuhatta" arkistonauhaa. Kuva: Jaakko Laitinen
Jyri Tynkkynen

Muusikko Jaakko Laitinen on käynyt kesän aikana läpi satoja vanhoja Lapin Radion äänittämiä ja arkistoimia musiikkiäänitteitä ja kerännyt niistä mielenkiintoisimmat tallennettavaksi digitaaliseen muotoon.

Laitisen mukaan Lapin Radion vanhoilta nauhoilta löytyi suoranaisia musiikkiaarteita, muun muassa aiemmin julkaisematonta musiikkia. Myös Laitisen oma isoisä esiintyy yhdellä nauhalla.

– Se oli kyllä hieno hetki, kun ensimmäisen kerran kävin kellarissa ja käteen osui nauha, jossa oli oman isoisäni Olavi Tissarin biisejä. Oli liikuttavan hienoa laittaa talteen ukinkin lauluja, joita ei ole koskaan levytetty. Se oli hieno homma.

Laitisen arvostamia arkistohelmiä olivat myös muun muassa Pekka Lintulan eli "Lintu-Pekan" lukuisat musiikkiohjelmat.

– Oli hauska tutustua tähän legendaariseen toimittajahahmoon ja hänen työhönsä. Oli hauskaa, miten haastatteluissa hän ei epäröinyt moittia artisteja siitä, jos oli vähän löysää soittoa tai jätetty käyttämättä hyvä jazzailu- tai swingailutilaisuus. Siitä paistoi läpi mahtava into musiikkiin ja lappilaiseen musiikkiin.

Iso urakka vielä vaiheessa

Laitinen kävi läpi arkistonauhoja Ylen palkkaamana Rovaniemen pääkirjastossa touko-elokuussa. Niistä löytyi "puolisentuhatta" sellaista nauhaa, jotka hän katsoi digitoimisen arvoisiksi. Ne täyttivät kolme postitusrullakkoa.

Lapin Radion vanhojen äänitteiden tallennusprojektissa on ollut Rovaniemellä mukana projektityöntekijänä Laitisen lisäksi myös Mari Ekman, joka kävi läpi jo aiemmin puheohjelmia. Niitä kertyi huomattavasti enemmän kuin musiikkia, 12 rullakollista.

Kaikkiaan projektissa on työskennellyt kymmenkunta ihmistä Rovaniemellä ja Helsingissä.

Ylen Mediaoperaatiokeskus huolehtii seuraavaksi nauhojen digitoinnista, ja niiden on tarkoitus tulla myöhemmin julkisesti kuunneltavaksi ainakin osittain.

Yle Lapin päällikkö Riikka Heikkilä sanoo, että äänitteiden julkaisusta ei ole vielä mitään päätöksiä tai aikataulua. Heikkilä kuitenkin toivoo, että Ylen lappilaista arkistomateriaalia julkaistaan viimeistään viiden vuoden päästä, kun Yle täyttää 100 vuotta.

Suosittelemme sinulle