Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ylen kannatusmittaus: Kokoomuksen etumatka muihin kasvaa, puheenjohtajavaihdoksella ei suurta vaikutusta perussuomalaisten kannatukseen

Puolueiden keskinäinen järjestys pysyy ennallaan. Kärjessä jatkaa kokoomus, toisena tulee SDP ja kolmantena perussuomalaiset. Puheenjohtajan vaihtuminen Jussi Halla-ahosta Riikka Purraan ei aiheuttanut isoja muutoksia perussuomalaisten kannatuksessa.

Elokuun 2021 puoluekannatusmittaus. Kokoomus on suurin puolue 21,3 prosenttiyksikön kannatuksella.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuntavaaleista asti myötätuulessa purjehtinut kokoomus kasvattaa kaulaansa muihin puolueisiin Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa.

Suosituimpana puolueena jatkavan kokoomuksen eduskuntavaalikannatus on noussut elokuun aikana lähes prosenttiyksikön verran 21,3 prosenttiin. Perässä tulee hieman kannatustaan menettänyt pääministeripuolue SDP 18,7 prosentin kannatuksella.

Kolmanneksi sijoittuu perussuomalaiset 17,6 prosentin kannatuksella. Kannatus laski hieman, mutta puheenjohtajavaihdoksella ei näytä olleen suurta vaikutusta puolueen kokonaiskannatukseen. Mittausjaksolla perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtui Jussi Halla-ahosta Riikka Purraan.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtan Tuomo Turjan mukaan isoin ero perussuomalaisten kannatuksessa verrattuna aiempaan on kannatuksen väheneminen miesäänestäjien joukossa.

– Perussuomalaisten kannatuksen lasku tulee lähes kokonaan miehistä, mutta naisten keskuudessa kannatus on hieman noussut, Turja sanoo.

Kevään kuntavaalitaisto tiputti perussuomalaiset johdosta

Perussuomalaisten eduskuntavaalikannatus on laskenut selvästi vuoden aikana.

Vuoden ensimmäisessä Ylen kannatusmittauksessa perussuomalaiset oli vielä suosituin puolue 21,9 prosentin kannatuksella. Kokoomus puolestaan kärvisteli kolmannella sijalla hieman yli 16 prosentin lukemissa.

Kuntavaalien alla järjestys meni uusiksi. Perussuomalaisten kannatus on nyt yli neljä prosenttiyksikköä alemmalla tasolla kuin alkuvuodesta. Samaan aikaan kuntavaalit voittanut kokoomus on kasvattanut tasaisesti myös eduskuntavaalikannatustaan.

Kokoomuksen sisäinen vääntö liberaali- ja konservatiivisiiven välillä on kadonnut otsikoista. Nyt kokoomus näyttää olevan tilanteessa, jossa äänestäjät molemmilta laidoilta ovat valmiita antamaan äänensä puolueelle.

– Kokoomuksen kannatuksen nousu tulee perussuomalaisia, keskustaa ja vihreitä aiemmissa eduskuntavaaleissa äänestäneiltä. Entisiä vihreiden äänestäjiä näyttää siirtyvän kokoomuksen kannattajaksi jossain määrin enemmän kuin viime aikoina, Taloustutkimuksen Turja sanoo.

Vasemmistoliitto menetti kannatustaan eniten

Budjettiriiheen valmistautuvissa hallituspuolueissa kannatuskato on iskenyt erityisesti vasempaan laitaan. Vasemmistoliitto on menettänyt kannatustaan prosenttiyksikön verran.

Taloustutkimuksen Turjan mukaan vasemmistoliiton äänestäjien joukossa kato on käynyt katsomon suuntaan. Aiempaa useampi vasemmistoliittoa aiemmin äänestänyt ei siis osaa sanoa, mitä puoluetta äänestäisi nyt.

Hallituspuolueista eniten kannatustaan kasvatti vihreät, jonka kannatus nousi maltilliset puoli prosenttiyksikköä.

Puolue on näkynyt julkisuudessa vaatimassa budjettiriihessä päätöksiä ilmastotoimista ja esittämässä pakolaiskiintiön nostamista Afganistanin kriisiin liittyen. Lisäksi vihreä ulkoministeri Pekka Haavisto on ollut näkyvä toimija Suomen järjestäessä evakuointeja Kabulin lentokentältä.

Keskustan, RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatuksessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Nyt-liikkeen kannatus kasvoi 0,7 prosenttiyksikköä ja Harry Harkimon puoluetta äänestäisi nyt 2,5 prosenttia äänestäjistä.

Lisää aiheesta:

Olivatko tässä perussuomalaisten vallanvaihdoksen kaksi avainhetkeä? Halla-ahon halaus kertoi sovusta, Tiihosen nousu lupaili jotain muuta

Analyysi: Hallituspuolueiden keskinäinen nokittelu sataa oppositiopuolue kokoomuksen laariin

Suosittelemme