Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lapin pk-yritysten odotukset ovat palanneet koronaa edeltävälle tasolle: 40 prosenttia arvioi tulevaisuuden hyväksi tai erittäin hyväksi

Lapin matkailuelinkeinon koronasta toipumisen kannalta tuleva talvi on ratkaiseva.

Pirkka Salo on Lapin yrittäjien toimitusjohtaja
Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salon mukaan teollisuuden suhdannekehitys jatkuu vahvana ja palvelusektori toipuu koronasta toimialoista nopeiten. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Jarno Tiihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin mikro- ja pk-yritysten suhdanneodotukset ovat palanneet vuoden 2019 eli koronaa edeltävälle tasolle. Koko maahan ja naapurimaakuntiin verrattuna odotukset ovat kuitenkin hieman alemmat.

– Näyttäisi siltä, että teollisuuden suhdannekehitys jatkuu vahvana ja palvelusektorilla toipuminen koronan aiheuttamasta suhdannelaskusta on toimialoista nopeinta, summaa Lapin yrittäjien tiedotteessa toimitusjohtaja Pirkka Salo.

Lapin matkailuelinkeinolle tulevaa talvea pidetään ratkaisevana.

– Tuleva talvi on kuitenkin Lapin matkailuelinkeinon kannalta äärimmäisen tärkeä, jotta matkailuyritysten taloustilanne voisi alkaa palautua koronaa edeltävälle tasolle, sanoo Finnveran rahoituspäällikkö Risto Koskiniemi.

Investointien rahoitus on kasvanut varsinkin teollisuudessa

Koskiniemi pitää myönteisenä sitä, että investointien rahoitus on kasvanut varsinkin teollisuudessa ja suhdanteesta johtuvan käyttöpääomarahoituksen tarve on pienentynyt.

PK-yritysbarometrin mukaan 40 prosenttia lappilaisista yrityksistä arvioi tulevaisuuden näkymiä hyväksi tai erittäin hyväksi. Kuusi prosenttia vastaajista arvioi yritystoiminnan loppuvan.

Viidennes vastaajista kertoo, että heillä on ollut maksuvaikeuksia kolme viime kuukauden aikana. Se on enemmän kuin koko maassa, jossa maksuvaikeuksia on ollut 15 prosentilla.

Teollisuudessa on myös kysyntää työntekijöille

Kyselyyn vastanneista mikro- ja pk-yrityksistä 68 prosenttia ennakoi, että henkilöstön määrässä ei tapahdu muutoksia. Henkilöstön määrän ennakoi kasvavan 20 prosenttia ja vähenevän 12 prosenttia yrityksistä.

– Toimialoittainen tarkastelu osoittaa, että suhdannenäkymät henkilökunnan määrän suhteen olivat positiivisimmat teollisuudessa ja varovaisimmat kaupan alalla, sanoo Lapin ELY-keskuksen johtaja Marja Perälä.

Henkilöstön määrää kuvaava saldoluku oli Lapissa kuitenkin keskimääräistä ja muita pohjoisia ELY-keskusalueita alempi.

Barometrin mukaan yritysten keskeisiä kehittämisen esteitä ovat suhdannetilanne, työvoiman saatavuus ja kilpailutilanne. Lapissa esille nousi myös yritystoiminnan sääntely.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme