Hyppää sisältöön

Luoteisen Keski-Suomen ambulanssit siirtyvät yksityisiltä pelastuslaitoksen pyöritettäväksi

Jatkossa pelastuslaitos vastaa Saarijärven, Kinnulan ja Pihtiputaan ensihoidosta. Aikaisemmin palveluista ovat vastanneet yksityiset ambulanssiyrittäjät.

Lähikuva ambulanssista.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Tuukka Lukinmaa,
Angela Nurmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Luoteisen Keski-Suomen ensihoitopalvelut kokevat muutoksia lähiaikoina.

Saarijärven, Kinnulan ja Pihtiputaan ensihoito siirtyy Keski-Suomen pelastuslaitoksen hoidettavaksi, kun aikaisemmin siitä ovat vastanneet yksityiset ambulanssiyrittäjät.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti kokouksessaan keskiviikkona, että jatkossa Saarijärvellä, Pihtiputaalla ja Kinnulassa toimisi ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä välittömän lähtövalmiuden yksikkö. Lisäksi välittömän lähtövalmiuden yksikkö toimii Kannonkoskella kello 9–12.

Uusien järjestelyjen aiheuttama menojen lisäys on yhteensä 452 000 euroa. Sairaanhoitopiirin mukaan kulut hoidetaan ensi vuoden talousarviossa niin että jäsenkuntien laskutuksen taso ei muutu.

"Alueen tilannetta saisi näin hieman parannettua"

Asiaa valmisteli ensihoidon ylilääkäri Tomi Kavasmaa, joka esitti ensihoidon siirtämistä ensisijaisesti pelastuslaitokselle. Hänen mukaansa tavoitteena on muun muassa yhtenäistää ensihoidon toimintaa entisestään.

– Pelastuslaitos tekee jo paljon ensihoitotoimintaa ja he saavat myös yhteistoimintahyötyä talon sisällä. Samalla olisi yhteiset asemat, tukitoimet ja henkilöstö sekä myös harjoitustoimet onnistuvat heiltä hyvin sanoi keskiviikkona ennen kuin asiasta oli päätetty.

Kavasmaan mukaan tavoitteena ei ole vähentää esimerkiksi kuntien alueilla olevien ambulanssien määrää.

Tällä hetkellä Saarijärvellä, Kinnulassa ja Pihtiputaalla on kolme ympärivuorokautisesti toimivaa ambulanssia. Lisäksi Saarijärvellä on osan päivästä valmiudessa oleva ambulanssi, joka uudistuksen myötä siirrettäisiin Kannonkoskelle.

– Luoteisen alueen tilannetta saisi näin hieman parannettua. Kyyjärvellä, Kivijärvellä ja Kannonkoskella ei tällä hetkellä ole asemapaikkaa ambulanssilla.

Saarijärvellä ensihoidosta on vastannut T&K Åkerman, Kinnulassa taas Kinnulan Sairaankuljetus. Pihtiputaalla ensihoitoyksikköä operoi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan palveluyritys Med Group.

Nykyisten palveluntuottajien sopimukset ovat voimassa marraskuun tai joulukuun loppuun. Se, ettei kilpailutusta ehkä enää järjestetä sopimusten päättyessä, tuli yrittäjille yllätyksenä.

Esittely viivästyi

Kinnulan Sairaankuljetuksen yrittäjä Heini Harju-Paananen kertoo, että yrityksessä odotettiin kilpailutuksen alkua tavalliseen tapaan. Nyt hän ei osaa sanoa yrityksen jatkosta. Myöskään työntekijät eivät tiedä kuinka pitkään heidän työnsä jatkuvat.

– Tiesimme, että sopimukset ovat katkolla marraskuun loppuun asti. Yhtäkkiä meille sanottiin, että meidän pitäisi jatkaa vielä määrittämätön aika.

Kavasmaa toivoo, että olisi päässyt esittämään aihetta sekä yrittäjille että sairaanhoitopiirin hallitukselle jo aikaisemmin, ja pahoittelee viivettä.

– Tämä on viivästynyt aivan liian pitkälle, aihe olisi pitänyt saada jo keväällä selväksi ja käyntiin.

Paananen toivoo, että ensihoidosta tehtäisiin myös jatkossa kilpailutus, kuten aikaisemminkin.

–Se olisi tasavertaista ja yhtenäistä käytäntöä siitä, miten muualla Keski-Suomessa on myös tehty.

Suosittelemme sinulle