Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Finnwatch moittii jälleen Carunaa verosuunnittelusta: viime vuonna valtiolta jäi saamatta 10 miljoonaa

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna kiistää verojen välttelyn ja puolustaa tasevapaussääntöön perustuvaa menettelyään verkkoihin tekemillään investoinneilla. Finnwatch vaatii lainsäädäntöön muutoksia.

Finnoon sähkönjakeluasema Espoossa.
Caruna kuuluu Suomen suurimpien jakeluverkkoyhtiöiden joukkoon. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Jarmo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi on menettänyt sähkönsiirtoyhtiö Carunan verosuunnittelun takia 10 miljoonaa euroa verotuloja vuonna 2020, kertoo Finnwatchin uusi selvitys.

Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö.

Vuosi sitten Finnwatch laski suurimpien sähkönsiirtoyhtiöiden verovälttelyn maksaneen Suomelle 90 miljoonaa euroa vuosien 2015–2019 aikana. Nyt julkistetun jatkoselvityksen perusteella tilanne ei näytä parantuneen.

– Verovälttely jatkuu niin kauan kunnes sen mahdollistava lainsäädäntö korjataan, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen tiedotteessa.

Caruna kuitenkin kiistää välttelevänsä veronmaksua.

– Caruna ei välttele veronmaksua, vaan maksaa kaikki veronsa Suomeen. Caruna on vuodesta 2017 ollut Suomen 100 suurimman yhteisöveromaksajan joukossa ja maksaa eniten veroa kaikista 77 sähkönjakeluyhtiöstä. Vuonna 2020 maksettu yhteisöveron määrä oli 10,7 miljoonaa euroa, vastaa Carunan varatoimitus- ja talousjohtaja Jyrki Tammivuori.

Hän myös puolustaa yhtiönsä käyttämää menettelyä.

– Tasevapautussääntö mahdollistaa pääomavaltaisten toimialojen lainanottokyvyn. Sähkönjakelu on erittäin pääomavaltainen toimiala ja Caruna on investoinut vuosina 2014 - 2020 suomalaisen sähköverkon uusimiseen ja vahvistamiseen lähes 1,5 miljardia euroa.

Caruna itsenäisenä yhtiönä syntyi vuonna 2014 kun Fortum luopui Suomessa sähkönsiirtoliiketoiminnastaan.

Finnwatch: Sähkönsiirtoyhtiöt välttäneet kymmenien miljoonien eurojen verot

Suosittelemme