Hyppää sisältöön

Asiantuntija oli Joel Banksin kanssa eri mieltä Suomen ottelujärjestyksestä, mutta lentismiehet saivatkin unelma-alun EM-kisoilleen: "Oikealla tiellä ollaan"

Suomen miesten lentopallomaajoukkue sai lentävän lähdön Tampereen EM-kisoihin, kun se otti elintärkeän voiton Pohjois-Makedoniasta. Yle Urheilun asiantuntija Timo Tolvanen ei kuitenkaan ollut täysin vakuuttunut Suomen pelistä.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue tuulettaa.
Suomen miesten lentopallomaajoukkue avasi EM-kisat voitolla. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

TAMPERE. Suomi sai äärimmäisen tärkeän voiton EM-kisojen alkulohkon avausottelussaan, kun se kaatoi Pohjois-Makedonian 3–1. Vaikka Suomen pelissä oli paljon hyviä asioita, kuten esimerkiksi Urpo Sivulan hakkuripeli ja Suomen torjuntapeli, ei se vakuuttanut Yle Urheilun asiantuntija Timo Tolvasta.

– Tuollainen peli ei tule riittämään lauantaina Espanjaa vastaan. Mutta kuten Sivula ottelun jälkeen sanoi: Oikealla tiellä ollaan, Tolvanen sanoi.

Ensimmäinen ottelu EM-kisoissa kotiyleisön edessä ei ollut helppo, etenkin kun Suomi ei ole pelannut tänä kesänä maaotteluita kuin muutaman. Tolvanen uskookin, että Pohjois-Makedonia-peli oli joukkueelle sopiva sysäys.

Jo seitsemänsissä EM-kisoissaan pelaava Urpo Sivula nakutti ottelussa peräti 25 pistettä (+14) ja kuului avauspelin ehdottomiin sankareihin. Passari Eemi Tervaportti ruokki Sivulaa sen verran paljon koko ottelun ajan, että siinä ehti tulla virheitäkin, mutta ainakin joukkueen hakkuripeli toimi tällä kertaa mainiosti. Vaikka Sivula aloitti nihkeästi, niin Tolvasen mielestä hän pelasti paljon ottelussa.

– Ehkä “Upikin” vähän reagoi siihen, että joukkueessa on nyt kolme hakkuria. Se ei ole epäluottamuslause häntä kohtaan, mutta herättää. Hän selvästikin halusi näyttää, että se pelipaikka kuuluu hänelle.

Keskihyökkäyksessä parannettavaa

Toimivan Sivula-Tervaportti-akselin lisäksi Suomen torjuntapeli oli avausottelussa varsin hyvätasoista. Muun muassa 189-senttinen yleispelaaja Sakari Mäkinen otti peräti seitsemän torjuntapistettä ja kaiken kaikkiaan Suomelle kirjattiin 18 torjuntapistettä.

Tolvasen mielestä Pohjois-Makedonian heikko vastaanotto auttoi asiassa ja tilanne vaikeutuu, kun vastaan asettuu esimerkiksi Espanja.

– Espanjaa vastaan Suomi ei välttämättä pääse myllyttämään syötöllä, joten tarvitaan muutakin. Suomi tarvitsee ehdottomasti enemmän muun muassa keskihyökkäystä, Tolvanen pohti.

– Silloin kun Suomi saa vastustajan vastaanottoa rikki, heidän pitää olla tosi aktiivisia tekemään kolmen miehen torjuntaa. Yhtään ei voi nukkua ja avata ovia vastustajalle.

Tolvanen muistuttaa myös, että Suomi hävisi Pohjois-Makedonialle puolustuksessa. Suomi ei ole ulottuvin eikä välttämättä niin hyvä torjuntajoukkue kuin avauspeli antaa ymmärtää, joten siinä riittää petrattavaa.

– Liian paljon jäi sellaisia palloja, jotka pitää kovia joukkueita vastaan ehdottomasti kääntyä Suomen eduksi.

Suomen lentopallofaneja Hakametsässä.
Suomen kannattajat olivat hyvin mukana avausottelussa, mutta Yle Urheilun asiantuntija Timo Tolvanen kaipaa viikonlopun otteluihin vielä lisää kierroksia. Kuva: Tomi Hänninen

Päävalmentaja Joel Banks luotti hyvin pitkälti avauskokoonpanoonsa, sillä Suomelta nähtiin ainoastaan yksi syöttövaihto, kun Miki Jauhiainen korvasi hetkeksi Tommi Siirilän. Tolvanen ei vaihtoja kaivannutkaan, sillä vaikka joukkue eteni ottelun “ohuella narulla”, ei kukaan hänen mielestään pettänyt.

– Keskitorjujat eivät saaneet hyökkäyksiä tai passeja eivätkä välttämättä hirveästi tehojakaan aikaan, mutta he taas torjuivat hyvin. Siinä on Banksin vaikea tehdä vaihtoja. Tulostaulu näytti sen tärkeimmän jutun, eikä sitä välttämättä kannata mennä sotkemaankaan.

Eri mieltä Banksin kanssa

Suomi sai EM-kisoilleen unelmastartin. Päävalmentaja Banks on myös ollut erittäin tyytyväinen siihen, että joukkue sai pelattavakseen kaksi tärkeintä otteluaan heti alkuun. Suomen ottelujärjestys mietitytti Tolvasta ennen turnausta, sillä hänen mielestään Suomen olisi kannattanut aloittaa kovilla otteluilla Venäjää ja Alankomaita vastaan.

– Ensimmäisen erän tappioasemassa oli sellainen fiilis, että minähän sanoin, mutta sitten Suomen peli lähti rullaamaan. Nyt jälkiviisaana voi sanoa, että tämä oli hyvä veto. Joukkueella nyt on kaksi päivää aikaa käsitellä tämä. Nauttia ensin voitosta ja sitten keskittyä seuraavaan peliin.

Suomen lauantain vastustajalla, Espanjalla, sen sijaan on täysin erilainen lähtökohta otteluun. Sillä on ensin Alankomaat-ottelu ja sen jälkeen Turkki, ennen kuin asettuu Suomea vastaan.

– Avausvoiton ansiosta Suomella on periaatteessa jokaisessa pelissä mahdollisuus varmistaa jatkopaikka. Jos se otetaan jo Espanjaa vastaan, niin Suomella on mahdollisuus petrata lähtötilannettaan jatkoon, Tolvanen sanoi ja sanoi odottavansa viikonloppuun lisää meininkiä

– Yleisö oli mukana Pohjois-Makedonia-ottelussa, mutta tarvitaan silti vähän lisää. Kravattia löysemmälle viikonlopun peliin ja vielä vähän railakkaampi meininki!

Lue myös:

Lentismiehille loistoalku EM-kotikisoihin – Pohjois-Makedonia nurin tiukan taistelun jälkeen

Rautaista kokemusta, mestari ja kisälli, musta hevonen… Tällainen on Suomen miesten joukkue lentopallon EM-kotikisoihin

Näin seuraat lentismiesten EM-kisoja Ylen kanavilla

Osallistu kotikisoihin Ylen katsojakilpailuissa – voita Suomen pelipaita tai liput Veljesten EM-otteluun!

Suosittelemme sinulle