Hyppää sisältöön

Nuorten usko tulevaan säröilee, ja Saara Katainen, 15, tietää ainakin yhden syyn: "Erilaisuudesta ei puhuta tarpeeksi" – Unicef listaa tukun muita tekijöitä

YK:n lastenjärjestön uuden kyselyn mukaan moni nuori kokee, ettei hyvästä tulevaisuudesta ole helppo unelmoida. Koronan ja ilmaston lisäksi nuoret kokevat, että kiusaaminen, syrjintä ja mielenterveyspalvelujen riittämättömyys heikentävät heidän hyvinvointiaan.

Nuorten huoli tulevaisuudesta saröllä
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdistyneiden kansakuntien lastenjärjestö Unicef:n uuden kyselyn mukaan teini-ikäisten suurin huoli on tällä hetkellä huoli ilmastonmuutoksesta. Puolet kyselyyn vastanneista nuorista kokee myös koronan lisänneen huolta tulevasta.

Kyselyyn vastanneesta yli tuhannesta nuoresta kokemukset syrjinnästä, kiusaaminen ja mielenterveyspalvelujen huono saatavuus heikentävät myös heidän omaa hyvinvointiaan.

Kysely tehtiin kesällä 13–18-vuotiaille nuorille eri puolille Suomea. Vastanneita oli ympäri Suomea. Valtaosa vastaajista oli tyttöjä.

Nuorten mukaan hyvän elämän ja arjen tärkeimpiä asioita ovat lähellä olevat ihmiset. Kaikista tärkein nuorille on perhe, mutta myös kaverit ja ystävyys nousivat vastauksissa selvästi esille.

Perheen merkitys korona-aikana on tullut esille myös aikaisemmassa kyselyssä vähän nuoremmille.

Pitkittynyt korona syö kyselyn mukaan tulevaisuususkoa. Kun nuorien harrastusmahdollisuudet ovat kaventuneet ja epävarmuus tulevasta on lisääntynyt, nuoret ovat huolestuneet omasta jaksamisestaan ja mielenterveydestään. Huolta lisää se, että he kokevat joutuvansa kärsijöiksi ilmastonmuutoksessa.

Nuoret haluavat keskustella ja olla oma itsensä

Kyselyn mukaan joka kolmas nuori Suomessa kokee, ettei voi olla koulussa vapaasti oma itsensä. Nuoret kokevat, että erilaisuus johtaa helposti kiusaamiseen ja syrjintään.

– Koulussa ehkä vaietaan erilaisuudesta. Siitä ei puhuta tarpeeksi, ja siitä tulee helposti olo, että kuulunko tänne, kertoi espoolainen Saara Katainen, 15, Ylen aamun lähetyksessä torstaiaamuna.

Monet kokevat, etteivät opettajat ja muut aikuiset ymmärrä kuinka erilaisia lapset ja nuoret ovat eivätkä he tunne nuorten erilaisia taustoja tarpeeksi hyvin. Lähes 40 prosenttia vastanneista kokee, että koulussa joutuu pelkäämään syrjintää tai kiusaamista.

Unicefin Suomen-osaston erityisasiantuntija Sanna Koskisen mukaan vastausten joukosta tulee esille pysäyttävä viesti siitä, että joka viidennellä nuorella ei ole aikuista, jolle voi puhua ongelmistaan.

– Koulussa saattaa tuntua vieraalta mennä juttelemaan vaikka kuraattorille. Siitä tulee ikään kuin leima, Saara Katainen kertoo.

Lähes kaksi kolmesta vastaajasta toivoo, että mielenterveyteen liittyvistä asioista puhuttaisiin kouluissa enemmän. Nuoret toivoivat myös, että mielenterveyspalveluihin, kuten koulupsykologille ja -kuraattorille, pääsisi helpommin.

Lisäksi nuoret eivät koe tulevansa kuulluiksi kuntien päätöksenteossa. Joka neljäs nuori kokee, että kuntapäättäjät ymmärtävät lasten ja nuorten huolia päätöksiä tehdessään.

Unicef kampanjoi tällä hetkellä nuorten aseman parantamiseksi kunnissa.

Lue myös:

”Olin vihainen, pettynyt ja katkera” – ympäristöahdistus voi olla lamauttavaa, mutta tuskan voi muuttaa toivoksi ja toiminnaksi

Viisi asiaa, jotka korona muutti pitkäksi aikaa nuorten elämässä – Suomessa on nyt uusia “laman lapsia”

Sairaalat täyttäneistä nuorista nousi huoli – asiantuntijan mukaan oireilevaa nuorta voi auttaa yksinkertaisella keinolla, kuuntelemalla

Suosittelemme sinulle