Hyppää sisältöön

Muumi-brändi rasismikohun keskellä Japanissa: Pikku Myy koristi mainekolhuja saaneen yhtiön käsirasvapurkkia – "Tove Jansson ei olisi tätä hyväksynyt"

Moomin Characters lopetti yhteistyön japanilaisen suuren kosmetiikkayrityksen kanssa, kun kävi ilmi, että kosmetiikkayhtiön puheenjohtaja on möläytellyt rasistisia kommentteja.

Japanilaiset ovat Muumi-faneja. Maassa myydään jatkuvasti paljon tuotteita Muumien kuvilla. Kuva Japanin Muumilaaksosta. Kuva: Petri Artturi Asikainen
Heikki Valkama

Muumit joutuivat viime viikolla keskelle rasismiuutisointia Japanissa.

Japanilainen DHC-kosmetiikkayritys ryhtyi myymään huulirasvaa ja käsirasvaa Pikku Myyn kuvilla runsas viikko sitten, 23.8.

Tästä nousi vastalauseiden ryöppy.

“Natseja ja fasisteja kritisoinut Tove Jansson ei olisi tätä hyväksynyt”, japanilainen twitteristi kirjoitti.

DHC:n hallituksen puheenjohtaja Yoshiaki Yoshida tunnetaan rasisistisista lausunnoistaan. Hän on halventanut esimerkiksi korealaisia (siirryt toiseen palveluun), myös yrityksen omilla verkkosivuilla.

Japanin muumeja hallinnoiva Rights and Brands Japan oli antanut DHC:lle mainosoikeudet syyskuuksi.

Kun tieto rasismista tuli ilmi, Muumien edustaja reagoi heti. Rights and Brands Japanin johtaja Kumiko Ito pyysi anteeksi Asahi Shimbun lehdessä.

Anteeksipyyntö esitettiin pian myös Muumin Japanin -sivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

27.8. päivätty “tiedote viralliselta Muumi-sivustolta” pahoittelee DHC-yhtiötä mainitsematta, että eräs lisensoitu tuote aiheutti epämiellyttäviä tunteita.

Tiedotteessa kerrotaan, että Suomen Moomin Characters -yhtiö ei hyväksy minkäänlaista syrjintää. Tove Janssonin filosofian mukaan kaikkia tulee kunnioittaa ja kaikki hyväksyä, tiedotteessa sanotaan.

Jatkossa Moomin Characters -yhtiö kertoo käyvänsä läpi yhteistyökumppanit.

Toimitusjohtaja: Emme jatka yhteistyötä

Moomin Characters -yhtiön toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo Ylelle, että DHC:n toimitusjohtajan kommentit olivat selkeästi Muumien edustamien arvojen vastaisia.

– Noin viikko sitten meihin otti yhteyttä yksityishenkilö Japanista. Kaupallinen agenttimme Japanissa oli Twitterissä ilmoittanut, että markkinoille tulee uusi voide yhteistyössä Muumien kanssa. Reippaat yksityishenkilöt ottivat meihin yhteyttä ja kertoivat, että yhtiön hallituksen puheenjohtaja on antanut selkeästi syrjiviä lausuntoja korealaisista Japanissa, Kråkström kertoo.

Suomesta otettiin heti yhteyttä paikalliseen agenttiin, joka ryhtyi toimiin, Kråkström kertoo.

– Nyt on sovittu valmistajan kanssa, ettemme tule jatkamaan heidän kanssaan yhteistyötä, eivätkä he saa valmistaa lisää Muumi-brändättyjä tuotteita.

Kråkströmin mukaan yhteydet yritykseen katkaistiin.

– Julkisesti teimme myös selväksi, että tämän tyyppiset lausunnot eivät ole sovitettavissa yhteen meidän arvojen kanssa, Kråkström sanoo.

Hän kertoo, että vastaavia tapauksia on ollut joitain muissakin maissa.

– Joidenkin vähittäiskauppaketjujen arvot ovat olleet sellaisia, että ne eivät ole sopineet arvoihimme.

Kråkström kertoo, että lisenssinhaltijoihin, siis siihen, kuka saa esimerkiksi mainonnassaan käyttää Muumi-hahmoja, pystytään vaikuttamaan, mutta esimerkiksi yksittäisiä kauppiaita ei voi estää myymästä Muumi-tuotteita.

Muumien arvoja ei ole erikseen listattu. Kråkströmin mukaan syynä on se, että Muumit ovat taideteos, eivät viihdeteollisuuden tuote. Siksi arvoja ei voi liiketaloudellisesti rajata.

– Yksi selkeä arvoklusteri on suvaitsevaisuus, inklusiivisuus ja lähimmäisen rakkaus. Ne ovat tässä yhteydessä olennaiset, hän toteaa.

– Ystävyyteen, rakkauteen ja kunnioitukseen perustuvat arvot löytyvät nopeasti Muumeista, hän sanoo.

DHC-yhtiö on ilmoittanut japanilaismedioissa, ettei se kommentoi tapausta. (siirryt toiseen palveluun) Japanilaisissa verkkokaupoissa DHC-yhtiön Muumi-huulirasvaa myydään edelleen. (siirryt toiseen palveluun)

Vastaavia rasismikohuja myös Suomessa

Suomessa samankaltainen tapaus on ollut tavaratalo Kärkkäisen kohdalla. Moni yritys ilmoitti lopettavansa yhteistyön Kärkkäisen kanssa sen jälkeen, kun tavaratalo Kärkkäisen toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen tuomittiin juutalaisia koskevista kirjoituksista sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Helsingin Sanomat taas uutisoi Kärkkäisen tiiviistä yhteyksistä uusnatsijärjestöön.

Kohusta huolimatta moni suomalainen yritys on myös jatkanut Kärkkäisen kanssa yhteistyötä, kertoo Ylen uutinen keväältä.

Lue myös:

Tavarataloketjun johtaja kehotti työntekijöitä kieltäytymään koronarokotteesta – laki sallii rokotevastaisen viestin jakamisen, ammattiliitto moittii

"Pikku-Myy sanoo mitä haluaa, japanilaisille se ei ole mahdollista" – Tokion muumimaailman suunnittelija haluaa kertoa Muumien olevan muutakin kuin söpöjä hahmoja

Suosittelemme sinulle