Hyppää sisältöön

TES-kiista hämmentää UPM:n työntekijöitä, jotka voivat vain odottaa: "Ei tämä hirveän hienolta vaikuta"

UPM tahtoo viisi eri työehtosopimusta yhden sijaan. Pahin uhka on, että sopua ei löydy ajoissa ja vuoteen 2022 lähdetään kokonaan ilman sopimusta. Paikalliset tahot voivat vain odottaa.

UPM Kymin piippiu tupruttaa
Kymenlaaksossa Kymijoen rannalla olevalla tehdasalueella toimivat UPM:n sellutehdas ja paperitehdas. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Emma Hinkula,
Jasmina Kauta,
Ulla Ylönen
Avaa Yle-sovelluksessa

UPM:n ja Paperiliiton kiistely työehtosopimusten määrästä pitää yhtiön paikallistahoja varpaillaan.

Sopimusten toivotaan olevan kaikilla yrityksillä valmiina marraskuun loppuun mennessä. UPM on koko yhtiönämuista yrityksistä jäljessä.

Paperiliitto tavoittelee kaikille yhtiöille yhtenäistä linjaa eli vain yhtä työehtosopimusta eikä aio joustaa UPM:n kohdalla. UPM puolestaan haluaisi tehdä useita työehtosopimuksia yhtiön sisälle liiketoiminta-alueittain.

Se perustelee useiden työehtosopimusten laatimista toimintaympäristön muuttumisella. Kun alan valtakunnallinen TES otettiin käyttöön noin 75 vuotta sitten, kaikki tekivät paperia.

– Tilanne on aivan muuttunut. Meillä on täysin erilainen tuoteportfolio ja erilainen kilpailuympäristö tänä päivänä, yhtiön työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi Ylelle maanantaina.

Yhden sopimuksen sijaan 50

UPM Raflatac Oy:n pääluottamusmies Pertti Niemen mielestä ei ole realistista tehdä viidelle eri toimialalle omaa työehtosopimusta.

– Nykyisen yhden sopimuksen sijaan siellä olisi miltei 50 työehtosopimusta neuvoteltavana. Aika ja resurssit loppuisivat ihan totaalisesti.

Ilman työehtosopimuksia työntekijöiden palkat tippuisivat Paperiliiton arvion mukaan kolmanneksen. Se on aiheuttanut monelle työntekijälle pohdintaa alan vaihtamisesta.

– Jokainen voi miettiä tekeekö mieli tehdä työtä 30 prosenttia pienemmällä palkalla, Niemi sanoo.

Huoli tulevasta ei Niemen mukaan koske pelkästään Paperiliittoa, vaan se on levinnyt myös Teollisuusliittoon ja palvelualoille. Niemi uskoo, että työehtosopimusten poisjäänti leviäisi "nopeammin kuin deltavirus".

– Työmarkkinat olisivat sen jälkeen aivan sekaisin. Suurimmat työllistäjät tässä maassa ovat pienet ja keskisuuret yritykset, jotka kilpailevat keskenään. Voin vain kuvitella, kun palkkapoljenta alkaa.

"Ei tämä hirveän hienolta vaikuta"

Etelä-Karjalassa sijaitsevan UPM Kaukaan pääluottamusmies Kari Rikkilä ei odota päätösten teossa ihmeitä. Kaukaalla on biojalostamo, sellutehdas ja paperitehdas.

– Ei tämä hirveän hienolta vaikuta. Jos toinen osapuoli ei halua neuvotella, niin neuvottelupöydässä ei kovin kauaa istuta. Sopimukseen tarvitaan kaksi osapuolta, Rikkilä sanoo.

Suurin uhkakuva on se, että työehtosopimuksia ei tehdä ajoissa. Silloin toimintaa olisi jatkettava vuodenvaihteesta eteenpäin työlainsäädäntöön, UPM:n käytäntöihin ja henkilökohtaisiin työsopimuksiin nojaten.

Paperiliitto arvioi, että sopimuksettoman ratkaisun myötä keskimääräinen UPM:ssä liiton sopimusalalla työskentelevän palkka putoaisi vähintään kolmanneksella.

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén ei kommentoi Paperiliiton laskelmia suoraan. Hollmén korostaa, että ilman työehtosopimusta toimittaisiin vain siihen saakka, kunnes sopimukset olisi saatu aikaan.

Lue lisää: Paperiliiton Vanhala: Käytännössä kaikkialla muualla neuvotellaan nyt, paitsi UPM:ssä

Huolet puhuttavat maakunnissa

UPM Kaukaan tehtaanjohtaja Vesa Volmari kertoo, että Kaukaan tehtailla noudatetaan yhteensä viittä työehtosopimusta, kuten paperiteollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden ja paperiteollisuuden sähköasentajien työehtosopimusta. Hän toivoo pikaista siirtymistä neuvottelupöytään, jotta työntekijät eivät jää ilman sopimusta.

– Liiton osallistujien lisäksi meille on tärkeää henkilöstön osallistuminen, jotta keskusteluihin saadaan kaivattua liiketoiminnan ja tehdasarjen ymmärrystä.

Myös Etelä-Karjalan naapurimaakunnassa Kymenlaaksossa tilanne huolestuttaa. Kouvolan Kuusankoskella on UPM:n paperitehdas ja sellutehdas.

– Työsopimusneuvottelujen tilanne puhututtaa tehtaalla. Henkilöstölle on järjestetty säännöllisesti infotilaisuuksia asiaan liittyen ja koronarajoitusten puitteissa aiheesta on ollut mahdollisuus keskustella myös kasvotusten, UPM Kymin sellutehtaan johtaja Jyri Kylmälä kertoo.

Kylmälä toivoo, että neuvottelut saataisiin käyntiin ja valmiiksi mahdollisimman pian. Tulevista haasteista ilman työehtosopimusta on kerrottu avoimesti henkilöstölle.

– Paras ratkaisu olisi saada sopimus aikaiseksi Paperiliiton kanssa. Se, että työehdoista voidaan sopia yhdessä, on kaikkien UPM:läisten etu.

UPM tahtoo tehdä toisin kuin muut

UPM Kaukaan pääluottamusmies Kari Rikkilä kertoo, että neuvotteluita ei ole oikeutta käydä paikallisella tasolla. Sopimusten neuvottelu kuuluu Paperiliitolle.

– UPM tahtoo tehdä useita työehtosopimuksia liiketoiminta-alueittain. Jos työehtosopimuksia olisi useita, UPM Kaukaan biojalostamolla, sellutehtaalla ja paperitehtaalla olisi omat työehtosopimuksensa.

Työntekijän näkökulmasta tilanne on tällä hetkellä sekava. Rikkilä kertoo, että häntä pidetään kartalla siitä, miten keskustelu neuvottelupöytään istumisesta etenee. Hän ei ole kuitenkaan nähnyt työnantajan ehdotusta, eikä tiedä sen yksityiskohtia tarkemmin.

Se, miten tilanne muuttuisi työntekijöiden kannalta, on vielä epäselvää.

Paikallisesti sovitaan jo nyt

Pääluottamusmies Rikkilä kertoo, että esimerkiksi palkan suuruudesta on säädetty jo nyt paikallisesti. Nykyinen TES on antanut mahdollisuuksia muuttaa palkkausta työtehtävien ja niiden vaativuuden mukaan.

Palkat ovat UPM Kaukaallakin jo nyt joka tehtaalla erilaiset, vaikka esimerkiksi työehtosopimuksen perusrunko on sellu- ja paperitehtaalla samanlainen. Rikkilä toivoisi UPM:ltä selkeää runkoa vastedeskin.

– Tietyt vivahteet voisi huomioida niin, että mikään ei estäisi tekemästä asioita toisin. Nyt toimintatavat ja työtehtävät ja palkkaus on paikallisesti sovittu. TES määrää tällä hetkellä yleiskorotuksen, mutta sen lisäksi on myös paikallisesti sovittavia määriä, Rikkilä kertoo.

Työelämätutkija: "Muutos tuntuu yllättävän suurelta"

UPM:n ilmoitus tuntuu Tampereen yliopiston professori ja työelämätutkija Harri Melinistä yllävältä.

– Tämän kaltainen hyvin radikaali menettelytapojen muutos tuntuu yllättävän suurelta. Uskon, että Paperiliitto ja Ay-liike eivät ole tällaiseen valmiita.

Melin uskoo, että UPM:n ajamat muutokset tulevat aiheuttamaan kiivasta neuvonpitoa ja ajaa ammattiliitot jyrkempiin toimenpiteisiin sen turvaamiseksi, että liittotason tai edes suuren konsernitason sopiminen olisi mahdollista käynnissä olevalla sopimuskierroksella.

UPM kertoi aiemmin varautuvansa järjestämään työntekijöidensä työehdot vuodenvaihteen jälkeen täysin ilman työehtosopimuksia.

Vuosikymmenten varrella on ollut useita tilanteita, joissa uutta sopimusta ei olla saatu solmittua vanhan sopimuksen päätyttyä. Silloin ei Melinin mukaan olla kuitenkaan jääty ilman työehtosopimusta, vaan työehdot ovat määräytyneet vanhan sopimuksen mukaisesti siihen asti, kunnes uusi sopimus on saavutettu.

– Eli ei olla katsottu, että oltaisiin sopimuksettomassa tilanteessa. En usko, että työnantajilla on halua sellaiseen villiin tilaan, vaan menettelyt jatkuvat, niin kuin ne ovat olleet nykyisen sopimuksen aikaan.

Tampereen yliopiston professori ja työelämätutkija Harri Melin uskoo, että UPM:n ajamat muutokset tulevat aiheuttamaan kiivasta neuvonpitoa. Video: toimittaja Kai Pohjanen, kuvaus Marjut Suomi.

Lue lisää

Paperityöläiset pelkäävät työehtojensa puolesta ja varoittavat muita: "Tämä tauti voi levitä tästä"

Metsäteollisuudessa kiehuu: UPM varautuu järjestämään työehdot ”täysin ilman työehtosopimuksia”, Paperiliitto arvioi palkkojen laskevan

Metsäteollisuus hylkäsi tessin: laskeeko tai nostaako se palkkoja muilla aloilla? 6 helppoa kysymystä ja vastausta dramaattisesta irtiotosta

Voit keskustella aiheesta 3.9.2021 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle