Hyppää sisältöön

Seinäjokelainen Reima Kuisla panosti kuntavaaleihin kahdeksanneksi eniten koko maassa, mutta pettyi tulokseen: "Saman tuloksen olisi saanut parilla tonnilla"

Kuislan yli 30 000 euron vaalirahoitus on kahdeksanneksi suurin koko maassa. Taakse jäävät muun muassa Harry Harkimo, Kalervo Kummola ja Petteri Orpo.

Reima Kuisla on seinäjokelainen menestyksekäs kiinteistösijoittaja. Kuva: Reima Kuisla
Päivi Rautanen,
Riikka Oosi

Seinäjokelainen kokoomuksen valtuutettu Reima Kuisla käytti pohjalaisista valtuutetuista ja varavaltuutetuista ylivoimaisesti eniten rahaa vaalikampanjaansa kesän kuntavaaleissa.

Huikealla 32 788,50 euron vaalirahoituksellaan hän sijoittuu kahdeksanneksi koko maassa, kun tarkastellaan suurimpia kuntavaaleihin käytettyjä rahasummia.

Valtakunnan listan kärjessä on viisi helsinkiläisvaltuutettua, joista kolmen rahoitus on omassa luokassaan: kokoomuksen Elina Valtonen, 78 517,31 euroa, vihreiden Anni Sinnemäki, 70 507,27 euroa ja kokoomuksen Juhana Vartiainen, 57 511,53 euroa.

Seuraavana listalla tulevien viiden valtuutetun vaalirahoitus liikkuu reilun 34 000 euron ja vajaan 33 000 euron välillä.

Kuislan rahoitus on kirkkaasti suurin pääkaupunkiseudun ulkopuolisista valtuutetuista.

Liikemiehenä ja kiinteistösijoittajana tunnettu Kuisla kertoo vaalirahoitusilmoituksessaan, että kaikki varat on otettu hänen omasta pussistaan.

– Se on onneksi itse tienattua jo kauan sitten. Tämä oli enemmän tällainen kokeilu, kun oma historia politiikassa on niin lyhyt, Kuisla sanoo.

Kuisla on nyt toisen kauden valtuutettu. Suurin osa vaalirahoituksesta hupeni lehtimainontaan ja mainonnan suunnitteluun. Panostus ei kuitenkaan tuonut Kuislalle toivottua äänimäärää.

– Sanoisin, että saman tuloksen olisi saanut muutamalla tonnilla, että olisi ollut nimi vain jossain esillä. Ne, jotka äänestävät, niin äänestävät, heillä on tietty arvio ja näkemys ihmisestä. Ei isollakaan mainonnalla uusia [äänestäjiä] saa.

Kokeilu toi kokemusta

Kuisla valittiin Seinäjoen valtuustoon 398 äänellä. Hän sai kokoomusehdokkaista kaupungissa toiseksi eniten ääniä kansanedustaja Paula Risikon jälkeen.

Edellisissä kuntavaaleissa 2017 Kuisla sai 438 ääntä, eikä vaalirahoitus jäänyt pieneksi silloinkaan. Vaalibudjetti oli tuolloin 28 212,35 euroa. Kesän vaaleissa vaalirahoitus oli siis noin 4500 euroa suurempi.

– Tuli kokeiltua ja testattua. Ei sillä [vaalibudjetilla] ole mitään merkitystä. Tulos oli miltei sama kuin neljä vuotta sitten, ja edellisvaaleista äänestysvilkkaus laski.

Kuislan mukaan vaalikampanjaan käytetyt rahat eivät kuitenkaan menneet hukkaan. Vaalirahoitukseen panostaminen kerrytti ainakin kokemusta ja oppia.

– Kaikki tieto, osaaminen ja kokemus vaikuttaa omaan bisnesosaamiseen. Kaikki koulutus myös. Minusta tämäkin on opiskelua, että opiskelee kunnallisen päätöksenteon käytännössä, että miten se tapahtuu. Opiskelu kannattaa aina. Kyllä sieltä aina jää lisäjärkeä mukaan, Kuisla summaa.

Lue myös: Nollabudjetista kymppitonnien vaalirahoitukseen – Reima Kuisla käytti kuntavaaleihin yli 30 000 euroa, Jukka Mäkysellä jäi rahaa yli

Kansanedustajien kuntavaalibudjeteissa suuria eroja

Suosittelemme sinulle