Hyppää sisältöön

Suomen naisilla pitkästä aikaa loistosaumat voittaa Ruotsi maaottelussa – nämä asiat ratkaisevat viikonloppuna

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja perkasi lähtökohdat viikonloppuna Tukholmassa kilpailtavaan yleisurheilun Ruotsi-otteluun. Suomen naisilla on tilastojen valossa hyvät mahdollisuudet katkaista kuuden vuoden tappioputki.

Viime viikonloppuna Suomen ennätyksen 472 taivuttanut Wilma Murto voi parantaa jälleen SE-tulosta, mikäli olosuhteet Tukholmassa osuvat kohdalleen. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Suomen ja Ruotsin välinen yleisurheilumaaottelu, Ruotsi-ottelu, kilpaillaan tänä vuonna Tukholmassa. Miltei satavuotias maaotteluperinne jatkuu viikonloppuna jännittävistä asetelmista.

Suomen yleisurheilu on saanut tänä vuonna alleen positiivisia tuulia, jotka ovat näkyneet kärkiurheilijoiden onnistumisissa niin maaliskuun EM-halleissa kuin Tokion olympialaisissa. Urheilijat ovat kautta linjan pystyneet venymään parhaimpaansa tärkeällä hetkellä.

Suomelta puuttuvat seiväshyppääjä Armand Duplantisin ja kiekonheittäjä Daniel Ståhlin kaltaiset maailmanlaajuisesti tunnetut keulakuvat. Maaottelu on kuitenkin supertähtien takana tärkeä tasonmittari suomalaiselle yleisurheilulle.

Seiväshypyn olympiavoittaja Armand Duplantis kilpailee perjantaina Brysselin Timanttiliigassa, eikä ole vielä vahvistanut, hyppääkö hän myös Ruotsi-ottelussa sunnuntaina. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Yle Urheilun asiantuntijan Tuomas Rajan mukaan yleisurheilu voi sekä Suomessa että Ruotsissa juuri nyt hyvin. Raja odottaa maaottelusta hyvätasoista.

– Kumpikaan maa ei ole kanveesissa. EM-halleista lähtien Suomen vuosi on ollut hyvä. Nuorten arvokisoista tuli 13 mitalia, se on todella kova määrä. Ei ollut huono kesä Ruotsillakaan, kolme yleisurheilumitalia Tokiosta.

Raja korostaa Suomen joukkueen tuplaajien ja jopa triplaajien roolia. Esimerkiksi Viivi Lehikoinen juoksee 400 metrin aitojen lisäksi sileän ratakierroksen ja pitkän viestin. Samuli Samuelsson, Samuel Purola, Mette Baas ja Anniina Kortetmaa urakoivat kahden pikamatkan lisäksi viestin.

Sara Kuivisto ja Joonas Rinne ovat puolestaan Suomen vahvimmat lenkit keskimatkoilla 800 ja 1 500 metrillä.

– Nyt ratkaisevaa on se paljon puhuttu syke, että millä fiiliksellä maaotteluun lähdetään. Tuplaajia on yllättävänkin paljon, mikä osaltaan kertoo maajoukkueen hyvästä hengestä, halusta urheilla ja kaataa Ruotsi yhdessä, Raja sanoo.

Kiekkohirmu Daniel Ståhl on juhlinut maaotteluvoittoa jo seitsemän kertaa. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Naisten maaottelusta tulossa äärimmäisen tasainen

"Paperimaaottelu" on ollut kahtena edellisvuonna Suomen kannalta ankeaa luettavaa, eivätkä maaottelun todelliset tuloksetkaan ole aiheuttaneet riemunkiljahduksia.

Kun Tukholmassa kisattiin edellisen kerran vuonna 2019, oli Suomella kotiintuomisina rumat tappiolukemat sekä miesten (-47 pistettä) että naisten (-25) otteluissa. Vuosi sitten Tampereella Suomen miehet haastoivat Ruotsin loppuun saakka, mutta hävisivät lopulta viidellä pisteellä. Naiset jäivät jalkoihin selvällä 35 pisteen erolla.

Tänäkin vuonna tilanne näytti haastavalta, mutta viime viikonloppuna käydyt Kalevan kisat nostivat suomalaisten odotuksia länsinaapuria vastaan.

Loukkaantumisen jälkeen loppukesästä hyvään kuntoon palannut Camilla Richardsson on Suomen ykköstykki esteissä ja vitosella. Kuva: Jussi Saarinen / AOP

Suomen naiset ovat päihittäneet Ruotsin 2000-luvulla vain kolmesti, viimeksi vuonna 2015 Tukholmassa. Nyt samaan temppuun on pitkästä aikaa erinomaiset saumat, sillä paperilla maajoukkueet ovat jotakuinkin tasoissa.

– Naisissa on erittäin kiehtova asetelma. Ei voi oikein sanoa, kumpi tuon vie. 100 metrin aidat ja naisten keihäs ovat sellaisia, joista voisi tulla Suomelle kolmoisvoitto. Onnistumista se vaatii, Raja sanoo.

Rajan mukaan suomalaisnaiset ovat kestävyysmatkoilla, erityisesti vitosella ja kympillä selkeitä altavastaajia. Toisaalta esimerkiksi nousukuntoisella Camilla Richardssonilla on loistosauma kammeta Suomelle tärkeitä pisteitä 3000 metrin esteistä ja 5 000 metriltä, vaikka paperilla ruotsalaiset näyttävät menevän menojaan.

Suomen miehiltä vaaditaan ylisuorittamista

Miesten maaottelu näyttäisi tilastojen valossa olevan tänä vuonna Ruotsin heiniä noin 30 pisteen turvin. Asiantuntija Raja arvioi, että avauspäivä on tasainen, mutta toisena päivänä Ruotsilla on tilaisuus karata muutaman vahvan lajin ansiosta.

Räikein esimerkki Ruotsin ylivoimasta on miesten kiekonheitto, jota tähdittävät Tokion olympialaisissa kaksoisvoiton pokanneet Daniel Ståhl ja Simon Pettersson.

– Toisena päivänä tulevat kiekot ja kympit aika koruttomasti vastaan. Siinä ei venyminenkään auta. Miehiltä vaaditaan yleisesti kovaa ylisuorittamista. Mutta ei se mikään tolkuton päiväuni ole, että miesten matsikin hoidettaisiin, Raja sanoo.

Suomalaismiesten edellinen maaotteluvoitto vuonna 2018 on oivallinen esimerkki siitä, että tilastot ovat vain paperia.

Topi Raitanen ratkaisi Suomen maaotteluvoiton vuonna 2018 tonnivitosen kirivoitollaan. Tukholmassa hän juoksee viime vuoden (kuva) tavoin 3 000 metrin esteet. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Rajan mukaan tasaisten taisteluparien kääntö Suomen eduksi voi ratkaista maaotteluvoiton tälläkin kertaa, oli kysymys mistä tahansa lajista ja mistä tahansa sijaparista. Yksi näistä lajeista on miesten 400 metriä, jolla Suomi on viimeksi ottanut pistevoiton vuonna 1988.

Raja uskoo, että suomalaismiehet pystyvät vastoin odotuksia rikkomaan ratakierroksella Ruotsin vahvaa rintamaa.

Viljami Kaasalainen pääsee vetämään nelkun nyt tuoreena ilman alkueriä. Tampereella SM-kultaa voittanut Erik Back on myös hyvässä kunnossa. Nyt ollaan 400 metrillä aiempaa paremmin iskuetäisyydellä, vaikka se onkin tilastoissa 16–6 (kolmoisvoitto) Ruotsille, Raja toteaa.

400 metrin kotimaan tilastokärki Viljami Kaasalainen yrittää Erik Backin ja Filiph Johanssonin kanssa rikkoa Ruotsin kovan rintaman. Kuva: Jussi Saarinen / AOP

Nostaako kapteeni Murto riman jälleen SE-korkeuksiin?

Suomen joukkue valitsi kapteeneikseen kokeneet maaottelumenestyjät, Wilma Murron, Sara Kuiviston, Topi Raitasen ja Elmo Lakan. Erityisesti seiväshyppääjä Murto on onnistunut löytämään huippuvireen vielä loppukesän kisoihin.

Murto ylitti sunnuntaina Kalevan kisoissa Suomen ennätyksen 472. Asiantuntija Raja uskoo, että SE-nainen jatkaa siitä, mihin Tampereella jäi. Murto korotti SE-hyppynsä jälkeen riman lukemiin 480, mutta vielä se ei jäänyt kannattimilleen.

Ruotsin ykköstykki naisten seipäässä on viime vuonna 483 hypännyt Michaela Meijer, jonka kauden paras on 460.

– Kyllähän Suomen kapteenia Wilma Murtoa seuraan hyvin suurella mielenkiinnolla. Noin hyvässä kunnossa ja jos sattuu hyvä olosuhde, niin Suomen ennätys on jälleen vaarassa, Raja arvioi.

Senni Salmisen pari edellistä kisaa ovat päättyneet pettymykseen. Ruotsi-ottelussa hän tavoittelee roimaa pistepottia pituudessa ja kolmiloikassa. Kuva: EPA

Raja odottaa myös kolmiloikan SE-naisen Senni Salmisen suorituksia paitsi leipälajissaan, myös pituushypyssä. Salmisen kova pituusennätys 656 on viime vuodelta. Kolmiloikan kilpasisko Kristiina Mäkelä jäi pois maaottelusta.

Myös kolmiloikan Suomen ennätysmies Simo Lipsanen tuplaa Tukholmassa ja kamppailee pisteistä myös pituushypyssä. Raja toivoo, että Suomen kolmiloikkamiehet ovat yhtä hyvässä vireessä kuin Kalevan kisojen finaalissa. Suomen kolmoisvoiton tielle saattaa tulla ruotsalainen tuore alle 20-vuotiaiden maailmanmestari, Gabriel Wallmark.

Suomen perinteisessä kolmoisvoittolajissa, miesten keihäässä, on yksi kova ruotsalainen kiusaamassa suomalaisia. Kim Amb on kiskaissut keihään tällä kaudella parhaimmillaan lukemiin 82,40.

Koska Oliver Helander ja Lassi Etelätalo jättäytyivät pois maaottelusta, Suomea edustaa kolmikko Toni KuuselaJami KinnunenTopias Laine, joista kukin on heittänyt ennätyksensä tällä kaudella. Kuusela on kisan tilastokärki tuloksella 85,03.

– Suomella kyllä riittää hyviä keppimiehiä, vaikka Oliver ja Lassi eivät ole mukana. Mutta kolmoisvoitto on tiukassa, koska Kim Amb on semmoinen Suomen tappaja, että kyllä hän sinne väliin heittää. Voi viedä koko jutun. Miesten moukarissa kolmoisvoitto on kyllä viime vuoden tavoin mahdollinen, Tuomas Raja sanoo.

Alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari Topias Laine, 20, edustaa Suomea aikuisten maaottelussa ensimmäistä kertaa. Hän lähtee keihäskisaan tilastokolmosena. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Näin pisteet jaetaan

Kuhunkin lajiin osallistuu kolme suomalaista ja kolme ruotsalaista urheilijaa. Pisteitä jaetaan sijoitusten mukaan seuraavasti:

Ensimmäinen – 7 pistettä

Toinen – 5 pistettä

Kolmas – 4 pistettä

Neljäs – 3 pistettä

Viides – 2 pistettä

Kuudes – 1 piste

Viesteissä voittaja saa viisi ja häviäjä kaksi pistettä.

Kolmiottelun pisteet lasketaan miehissä ja naisissa maaottelun pisteisiin. Kävelijät käyvät erillisen maaottelun.

Lähetysajat

Yle välittää maaottelun suorana kanavillaan TV2:ssa sekä radiossa Yle Puheella. Seuraamme myös ottelua hetki hetkeltä verkossa.

Lauantai 4.9.

Klo 17.20 Yle TV2

Klo 17.50 Yle Puhe

Sunnuntai 5.9.

Klo 13.00 Yle TV2

Klo 13.00 Yle Puhe

Aikataulu, lauantai 4.9.

13.00 10 km tiejuoksu N (Nina Chydenius, Laura Manninen, Johanna Peiponen)

16.53 Seiväs N (Saga Andersson, Elina Lampela, Wilma Murto)

16.50 Kävely 10 000m M + 5000 m N (Joni Hava, Sajan Irintshejev, Aleksi Ojala, Anniina Kivimäki, Elisa Neuvonen, Heta Veikkola)

17.05 Kolmiottelun korkeus N (Amanda Liljendal, Jessica Rautelin, Miia Sillman)

17.10 Kolmiottelun korkeus M (Juuso Hassi, Tarmo Savola, Leo Uusimäki)

17.35 Kuula M (Eero Ahola, Arttu Kangas, Arttu Korkeasalo)

17.55 100 m M (Oskari Lehtonen, Samuel Purola, Samuli Samuelsson)

18.03 100 m N (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa, Johanna Kylmänen)

18.15 5000 m M (Otto Kaario, Ossi Kekki, Eero Saleva)

18.20 Kolmiloikka M (Tuomas Kaukolahti, Topias Koukkula, Simo Lipsanen)

18.37 3000 m ej N (Emma Katajalaakso, Moona Korkealaakso, Camilla Richardsson)

18.45 Keihäs N (Anni-Linnea Alanen, Sanne Erkkola, Saara Lipsanen)

18.50 Kolmiottelu/Kuula M/N

18.57 400 m M (Erik Back, Filiph Johansson, Viljami Kaasalainen)

19.05 400 m N (Mette Baas, Viivi Lehikoinen, Milja Thureson)

19.15 800 m M (Ville Lampinen, Joonas Rinne, Markus Teijula)

19.30 Korkeus M (Arttu Mattila, Daniel Kosonen, Matias Mustonen)

19.35 110 m aj M (Valtteri Kalliokulju, Santeri Kuusiniemi, Elmo Lakka)

19.45 Kolmiottelu/110 m aj M

19.55 Pituus N (Taika Koilahti, Kira Kytölä, Senni Salminen)

19.57 Kolmiottelu/100 m aj N

20.05 Keihäs M (Jami Kinnunen, Toni Kuusela, Topias Laine)

20.10 Kuula N (Kaisa Kymäläinen, Senja Mäkitörmä, Eveliina Rouvali)

20.15 4 x 100 m Pojat

20.22 4 x 100 m Tytöt

20.30 4 x 100 m M

20.37 4 x 100 m N

20.45 800 m N (Sara Kuivisto, Helmi Vuorimaa, Viola Westling)

Sunnuntai 5.9.

13.10 Moukari M (Aaron Kangas, Henri Liipola, Tuomas Seppänen)

13.30 400 m aj N (Frida Hämäläinen, Viivi Lehikoinen, Nea Mattila)

13.40 400 m aj M (Jonni Blomqvist, Lauri Eneh, Tuomas Lehtonen)

14.00 Korkeus N (Ella Junnila, Sini Lällä, Heta Tuuri)

14.05 Moukari N (Suvi Koskinen, Silja Kosonen, Krista Tervo)

14.15 3000 m ej M (Hannu Granberg, Eemil Helander, Topi Raitanen)

14.35 5000 m N (Nina Chydenius, Suvi Miettinen, Camilla Richardsson)

15.00 200 m N (Mette Baas, Anniina Kortetmaa, Milja Thureson)

15.05 Kolmiloikka N (Elina Kostiainen, Kira Kytölä, Senni Salminen)

15.07 200 m M (Samuel Purola, Roope Saarinen, Samuli Samuelsson)

15.15 Kiekko M (Rami Kankaanpää, Frantz Kruger, Juha Lahdenranta)

15.17 10 000 m M (Antti Ihamäki, Mika Kotiranta, Miika Tenhunen)

15.20 Seiväs M (Tommi Holttinen, Urho Kujanpää, Mikko Paavola)

16.07 100 m aj N (Reetta Hurske, Saara Keskitalo, Anni Siirtola)

16.15 Kiekko N (Katri Hirvonen, Helena Leveelahti, Salla Sipponen)

16.17 Pituus M (Pyry Keränen, Simo Lipsanen, Kalle Salminen)

16.22 4 x 400 m N/T

16.30 4 x 400 m M/P

16.40 1500 m N (Reetta Joronen, Sara Kuivisto, Ilona Mononen)

16.50 1500 m M (Santtu Heikkinen, Konsta Hämäläinen, Joonas Rinne)

Lue myös:

Kristiina Mäkelä ja uransa päättävä Jarkko Kinnunen jäävät pois Ruotsi-maaottelusta

16-vuotias pituushypyn ihmelapsi on urheiluperheen kasvatti: "Olen taaperosta asti kisaillut sisarusten kanssa"

Kalevan kisoissa paljon huippuhetkiä ja hyviä kilpailuja – suomalaiset pääsevät Ruotsi-otteluun positiivisessa vireessä

Kommentti: Kalevan kisoissa nähtiin Oliver Helanderin uskonpalautus, seuraavaksi olisi pystyttävä samaan kuin Wilma Murto

Wilma Murto hyppäsi Suomen ennätyksen Kalevan kisoissa – sanoo hyppäämisen olevan "juuri nyt todella kivaa"

Suosittelemme sinulle