Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ida-hurrikaanin rippeet ryöpsäyttivät Yhdysvaltojen itärannikolle ennätyssateet – ainakin 44 kuollut syöksytulvissa

Itärannikolla useiden ihmisten kerrotaan kuolleen tulvineisiin kellareihin. Sekä New Yorkin että New Jerseyn osavaltiot ovat poikkeustilassa. Koko maassa yli 50 ihmistä on saanut surmansa Ida-hurrikaanin johdosta.

Yhdysvaltain itärannikolla ainakin 44 ihmistä on saanut surmansa rankkasateiden viime päivinä aiheuttamissa tulvissa
Markus Myllyoja,
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain itärannikolla ainakin 44 ihmistä on saanut surmansa rankkasateiden viime päivinä aiheuttamissa tulvissa, raportoi uutistoimisto Reuters.

Maan eteläosissa Louisianan, Mississippin ja Alabaman osavaltioisssa 13 ihmistä on kuollut sen jälkeen, kun Ida-hurrikaani rantautui mantereelle viime sunnuntaina.

Yhdysvaltojen suurin kaupunki New York on asetettu poikkeustilaan tulvatilanteen takia. Ida-hurrikaanin rippeiden tuomien historiallisen runsaiden sateiden vuoksi julistettu poikkeustila on voimassa koko New Yorkin osavaltiossa.

New Yorkin Central Park -puistossa satoi keskiviikkona 89 millimetriä vettä tunnin aikana. Edellinen ennätys oli vain runsaan viikon takaa, kun trooppinen myrsky Henri pudotti 49 milliä sadetta tunnissa.

Ida-myrsky toi ennätyksellisiä sateita ja rajuja tulvia Yhdysvaltain koillisrannikolle.

Metroliikenne katkaistiin, satoja lentoja peruttiin

Tarkat tiedot kuolleiden määrästä ovat ristiriitaisia eri lähteissä. Uutistoimisto AP:n mukaan kymmenkunta ihmistä kuoli New Yorkissa jäätyään loukkuun tulvaveden täyttämiin kellariasuntoihin.

Lisäksi New Jerseyn puolella Elizabethin kaupungissa neljän ihmisen kerrotaan löytyneen kuolleina asuinrakennuksesta. Syystä ei ole tarkempaa tietoa.

Henkilö  kahlaa tulvivalla kadulla autojen seassa
Queensissä New Yorkin itäisellä esikaupunkialueella vesi nousi kaduilla keskiviikkona korkealle. Kuva: Justin Lane / EPA

Metrotunneleihin ja -asemille tulvi torstaina niin paljon vettä, että liikenne jouduttiin keskeyttämään kokonaan. Kaikilla New Yorkin alueen lentokentillä peruttiin satoja lentoja.

New Jerseyssä ja naapuriosavaltio Pennsylvaniassa puolestaan vyöryi ainakin kaksi myrskyn synnyttämää tornadoa. Tiedot myrskyn aiheuttamista vahingoista olivat torstaina vielä epäselviä, mutta ainakin sähköt olivat poikki sadoissa tuhansissa talouksissa New Jerseyssä ja Pennsylvaniassa.

Louisianassa yhä lähes miljoona ilman sähköjä

Ennustettua nopeammin viime viikolla voimistunut Ida-hurrikaani rantautui viikonvaihteessa Louisianan osavaltioon. Yhdysvaltojen historian viidenneksi voimakkain hurrikaani jätti jälkeensä valtavat tuhot.

Sähköjä oli saatu torstaihin mennessä palautettua paikoin muun muassa osavaltion suurimpaan kaupunkiin New Orleansiin, mutta varhain perjantaina noin 900 000 kotitaloutta on Louisianassa edelleen vailla sähköä myrskyn jäljiltä. Rannikkoalueilla odotetaan yhä tulvien laskeutumista, ja evakuoituja asukkaita kehotetaan pysymään vielä poissa.

Kaksi satelliittikuvaa kaupungin keskustasta, ylemmässä näkyy runsaasti valoja, alemmassa vain paikoin
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan julkaisema kuvapari esittää valaistuksen määrää New Orleansin kaupunkialueella. Ylempi kuva on otettu 9. elokuuta ja jälkimmäinen hurrikaani Idan jälkeen 31. elokuuta. Kuva: NASA / EPA

Kuolonuhrien määrä näyttää toistaiseksi jääneen Louisianassa pelättyä pienemmäksi: Kuuden ihmisen tiedetään kuolleen myrskyn takia. Taloudelliset vahingot kuitenkin nousevat erään arvion mukaan kymmeniin miljardeihin dollareihin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaa perjantaina Louisianaan tutustumaan hurrikaanituhoihin. Biden piti jo torstai-iltana Suomen aikaa puheen, jossa hän lupasi hallintonsa antavan kaiken tarvittavan avun niin hurrikaani Idasta kuin Kalifornian maastopaloista kärsineille.

– Tiedämme, että meidän on tehtävä vielä paljon. On palautettava sähköt. Meidän on saatavat ihmisille ruokaa, polttoainetta ja vettä, Biden totesi.

Raivaus- ja korjaustyötä saattaa joka tapauksessa olla luvassa lisää loppuviikolla, sillä Atlantilta lähestyy jo trooppinen myrsky Larry. Sen ennustetaan voimistuvan samaa tahtia kuin Ida.

Uutista on korjattu 2.9.2021 klo 18.33: Elizabethin kaupungin edustajat laskivat kuolleena löytyneiden määrää yhdellä.

Uutista päivitetty 3.9.2021 klo 7.50: lisätty tuoreimmat tiedot kuolonuhreista ja päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

Yle seuraa: Video näyttää trooppiseksi myrskyksi laantuneen Idan tuhoja, CNN: kaksi kuolonuhria, sähköt poikki paikoittain jopa useita viikkoja 29.8.

Nopeasti voimistunut hirmumyrsky Ida iski Yhdysvaltain etelärannikolle – "Yksi voimakkaimmista hurrikaaneista sitten 1850-luvun"

Suosittelemme sinulle