Hyppää sisältöön

Kirjailija Rosa Liksom karttoi mediaa päälle viisikymppiseksi – "Olen äärimmäisen onnellinen, etten lähtenyt nuorena julkisuuteen mukaan"

Liksom kertoi seuranneensa jo 80-luvulla monien taiteilijoiden järkyttävää käsittelyä "julkisuuden saastevyöryssä".

Rosa Liksom kertoi spontaanista reaktiostaan kuultuaan Cannes-voitosta: "Hyppäsin vaatteet päällä mereen"
Rosa Liksom kertoi spontaanista reaktiostaan kuultuaan Cannes-voitosta: "Hyppäsin vaatteet päällä mereen"
Linda Pukka

Kirjailija Rosa Liksom avasi suhdettaan julkisuuteen Puoli seitsemän -ohjelmassa. Hän kertoi, että Hytti nro 6 -romaani ja siitä saatu Finlandia-palkinto toimii hänen kohdallaan ikään kuin vedenjakana suhteessa julkisuuteen. Sitä ennen hän vältteli julkisuutta.

– Vuonna 2011, kun tuli tämä Finlandia, kysyin puolisolta ja tyttäreltäni, että mitä mieltä he ovat siitä, jos alan laajentamaan kirjailijuuttani. Eli alan käydä puhumassa kirjoistani ja vähän muustakin. Ja he olivat, että jes mammu! Uutta juttua vaan peliin.

Liksom kertoo, että julkisuus toi elämään uutta kirjoa ja väriä, mutta sen oikea aika oli vasta hänen ollessaan päälle viisikymppinen.

– Olen äärimmäisen onnellinen, että osasin nuorena tehdä sen päätöksen, että en lähde mediaan tai julkisuuteen mukaan, koska tunsin, että en todellakaan ollut valmis siihen.

Hän kertoi seuranneensa sivusta taiteilijoiden käsittelyä lehdistössä ja tehneensä johtopäätöksen.

– Nuorelle taiteilijalle julkisuus oli jo 80-luvulla todella vaativa. Olin nähnyt sen ja se oli sitä jo 60-luvulla ja 50-luvulla. Kun ajatellaan Timo K. Mukkaa, Annikki Kariniemeä, Reidar Särestöniemeä –he elivät todella järkyttävässä julkisuuden saastevyöryssä.

Rosa Liksomin tuorein, syyskuun 1. päivänä julkaistu teos Väylä sijoittuu Tornionjokilaaksoon Lapin sodan aikaan. Kirja käsittelee aihetta, jota ei juuri ole käsitelty aiemmin ainakaan kaunokirjallisuuden puolella. Suomesta lähti sotaa pakoon Ruotsiin syksyn 1944 aikana yli 50 000 suomalaista ja valtavasti karjaa.

Miksi Liksom kirjoitti pääosaan 13-vuotiaan tytön? Katso koko lähetys Yle Areenasta

Suosittelemme sinulle