Hyppää sisältöön

Kovin into Keski-Suomen kansallispuistoissa samoiluun hiipui, kävijämäärät kääntyivät laskuun

Kävijämäärät Keski-Suomen kansallispuistoissa ovat tänä vuonna laskeneet 10–25 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Pitkällä aikavälillä retkeilyharrastuksen suosio näyttää yhä olevan kasvussa.

Polkujuoksija katsomassa karttakylttejä Hossan kansallispuistossa.
Valtakunnallisesti kansallispuistoissa kirjattiin heinäkuun loppuun mennessä enemmän kävijöitä kuin vuosi sitten. Kuva Hossan kansallispuistosta. Suomussalmelta.
Tuukka Lukinmaa

Keski-Suomessa tehtiin kansallispuistojen kävijämäärissä suuria ennätyksiä vuonna 2020, mutta tämän vuoden tammi–heinäkuussa ei päästy enää vastaaviin huippulukuihin.

Etelä-Konnevedellä kävijöitä oli 20 prosenttia vähemmän, Pyhä-Häkissä 25 prosenttia vähemmän, Salamajärvessä 10 prosenttia ja Leivonmäessä niin ikään noin 10 prosenttia vähemmän kuin samana aikana viime vuonna.

Sen sijaan koko maan kansallispuistojen yhteenlaskettu kävijämäärä jatkoi yhä vain kasvuaan, kun käyntejä kirjattiin viitisen prosenttia vuodentakaista enemmän. Näin siitä huolimatta, että viime vuonna kävijämäärät ampaisivat koronan takia kerralla 25 prosentin kasvuun.

Silti myös Keski-Suomen kansallispuistoissa kävijämäärät olivat yhä selvästi suurempia kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019, ja retkeilyharrastuksen suosio näyttää Metsähallituksen mukaan olevan pitkällä aikavälillä kasvusuunnassa.

Metsähallituksesta arvioidaan, että tänä vuonna ihmisillä on ollut viime vuotta enemmän ajanvietteen vaihtoehtoja, kun koronarajoitukset ovat osittain hellittäneet.

Myös hyttysten paljous etenkin alkukesällä ja sen jälkeen pitkä helleputki ovat saattaneet vähentää kansallispuistojen vetovoimaa.

Keski-Suomen puistossa on tänä vuonna muun muassa uusittu pitkospuita ja käymälöitä eduskunnan myöntämillä lisämäärärahoilla.

Puistonjohtaja Tuula Peltosen mukaan rahat ovat tulleet tarpeeseen, koska puistojen puitteet on alun perin mitoitettu paljon nykyistä pienemmille kävijämäärille.

Suosittelemme sinulle