Hyppää sisältöön

Esapekka Lappi ajaa Toyotalla Jyväskylän MM-rallissa, tulevan kauden kuljettajasopimukset vielä auki – katso tallenne Ylen vierailusta rallitallilla Jyväskylässä

Tommi Mäkisen Puuppolaan perustama rallitalli muutti vuosi sitten Jyväskylän Jyskään. Yle kävi perjantaina tutustumassa tehdastalliin.

Esapekka Lappi ajaa Toyotalla Jyväskylän MM-rallissa, tulevan kauden kuljettajasopimukset vielä auki
Esapekka Lappi ajaa Toyotalla Jyväskylän MM-rallissa, tulevan kauden kuljettajasopimukset vielä auki
Samu Saatsi

Tommi Mäkisen Puuppolaan perustama Toyota Gazoo Racing -rallitalli muutti vuosi sitten Jyväskylän Jyskään. Viime kesänä Toyota sulki Tallinnan tukikohdan ja se sulautettiin nykyiseen toimipaikkaan.

Yle Jyväskylä kävi perjantaina paikalla Jyskän tallitiloissa haastattelemassa Toyotan rallitallin päällikköä Jari-Matti Latvalaa ja urheilutoimenjohtajaa Kaj Lindströmiä.

Voit katsoa koko tallenteen vierailusta artikkelin lopusta.

Mäkisen tallipäällikköaikana talli toimi Puuppolasta ja Tallinnasta käsin. Puuppolassa tehtiin autojen kehitystyö, Tallinna toimi autojen huoltopaikkana. Nyt Jyskässä Toyotan WRC-autot suunnitellaan, kootaan, testataan ja uudelleenrakennetaan.

– Haluamme kehittää myös asiakastoimintaamme WRC-autojen kehityksen lisäksi, mihin nämä tilat ovat paremmat kuin Puuppolassa. On myös hyvä, että koko tiimimme on saman katon alla. Uskomme, että työn laatu ja nopeuskin paranevat samalla, Jari-Matti Latvala kommentoi Jyskässä Ylelle.

Kun WRC-tallin toiminta siirtyi Mäkisen yhtiöltä Toyotan Euroopan moottoriurheiluyksikölle, vaihtui myös hieman sen päämajan paikka Suomessa. Virossa työskennelleet työntekijät siirtyvät töihin Jyskään ensi vuoden alussa. Työntekijöitä tallilla on yhteensä 250, joista Jyskässä työskentelee tällä hetkellä 160, loppujen siirtyessä Suomeen Tallinnasta.

Latvalan mukaan Mäkinen itse ei ole päässyt vielä vierailemaan Jyskässä.

Toyotan kuljettajat kilpailevat perinteisessä Jyväskylän MM-rallissa lokakuussa. Mukaan liittyy myös lisää suomalaisväriä, kun Esapekka Lappi kertoi ajavansa Toyotan WRC-autolla Suomessa. Sebastian Ogier jatkaa Toyotan tallissa ajaen tiettyjä sovittuja ralleja, mutta tiimin kuljettajien tilanne on edelleen suhteellisen avoin.

– Tämä on mahdollisuus seurata Esapekan otteita katsoen tulevia kausia. Mitään ei ole kuitenkaan vielä päätetty kuljettajien osalta. Kalle Rovanperän ja Elfyn Evansin osalta tilanne näyttää vahvalta, mutta en toki voi tässä vaiheesssa kommentoida heidänkään jatkonsa tilannetta, Latvala sanoo.

Auto Toyota Gazoo Racin tallin tehtaalla Jyväskylässä.
Tommi Mäkisen Puuppolaan perustama Toyota Gazoo Racing -rallitalli muutti vuosi sitten Jyväskylän Jyskään. Viime kesänä Toyota sulki Tallinnan tukikohdan ja se sulautettiin nykyiseen toimipaikkaan. Media pääsee nyt ensi kerran tutustumaan Jyskässä sijaitevan tallin toimintoihin. Haastateltavina ovat rallitallin päällikkö Jari-Matti Latvala ja urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström. Toimittajana on Arvo Vuorela

Lue myös:

Suomen MM-ralli sai uuden pääsponsorin – AKK-pomojen mukaan Suomen jatko MM-kalenterissa saa sinetin pian

Teemu Suninen jättää M-Sportin välittömästi – paljastaa syyt Ylelle: "Olisin halunnut tehdä töitä ammattimaisesti"

Yleisö on MM-rallin suurin ilmasto-ongelma – kisajärjestäjä hyvittää kasvihuonepäästöjä istuttamalla jämsäläiselle turvesuolle metsää

IS: Tommi Mäkinen ajaa näytösajon Suomen MM-rallissa: "Ei kannata odottaa pohja-aikaa"

Suosittelemme sinulle