Hyppää sisältöön

Näin syntyy sisäilmaltaan terve koulurakennus – 27 miljoona euroa maksava Kuopion uusi taidelukio rakentuu valtavan hupun alla

Uuden taidelukion rakennustyömaa on vaikuttava näky Kuopion keskustassa. Iso kiinteistö on huputettu eli sääsuojattu. Huputus on yleistynyt etenkin julkisen puolen uudiskohteissa. Uusi koulukiinteistö valmistuu kesällä 2022.

Katso videolta, miltä Kuopion uuden taidelukion rakennustyömaalla näyttää.
Katso videolta, miltä Kuopion uuden taidelukion rakennustyömaalla näyttää.
Jukka Eskanen

Taidelukio Lumitin uudisrakennus nousee hyvää vauhtia Kuopiossa. Musiikkikeskuksen ja vanhan Yhteiskoulun väliin nousevan neljäkerroksisen kiinteistön runko on valmis.

Nyt rakennus on huputettu eli sääsuojattu. Se vaati suojamuovia arviolta noin 10 000 neliömetriä. Suojaus on elinehto kun painotetaan tervettä ja puhdasta rakennustapaa.

Uusi taidelukio rakentuu nyt sääsuojan alla. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Kaupungilla on linjaus, että kaikessa uudisrakentamisessa on oltava sääsuojaus, sanoo rakennuttaja Hilkka Laakso Kuopion Tilapalveluista.

Sääsuojaus on yleistynyt viime vuosina varsinkin julkisen puolen rakennuskohteissa. Huputettuja uudisrakennuksia kuten kouluja tai päiväkoteja näkyy selvästi enemmän kuin 10 vuotta sitten.

Sääsuojauksen yleistymiseen vaikuttaa osaltaan se, että kosteudenhallintaan tuli tiukemmat vaatimukset vuonna 2017.

– Puurakenteisissa koulukohteissa on selkeästi ehdoton vaatimus sääsuojaamisesta. Myös betonirakenteisissa rakennuksissa huputtaminen helpottaa töitä, sanoo Rakennusteollisuus RT:n asiantuntija Jani Kemppainen.

Huputtaminen nostaa rakennusurakan kustannuksia, mutta hyödyt kosteusongelmien vähentymisessä ovat merkittävät.

Jani Kemppainen arvioi, että uudisrakennuksen sääsuojauksesta tulee julkisella puolella maan tapa. Huputus yleistynee vahvasti myös korjausrakentamisessa.

Uusi taidelukio saa vesikaton syksyn aikana. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Vesikatto valmistuu syksyn aikana

Taidelukion rakentaminen alkoi lokakuussa 2020 ja nyt työmaalla ahertaa 50–60 rakentajaa. Työ on edistynyt suunnitelmien mukaan.

– Nyt teemme sääsuojan alla vesikattotyöt valmiiksi sekä ulkopuolen verhouksia ja muurauksia. Lisäksi sisävalmistusvaiheen työt etenevät, kertoo vastaava työnjohtaja Kari Hokkanen NCC Suomesta.

Nykyaikaisten opetustilojen lisäksi rakennukseen tulee teatteri-, liikunta- ja tanssisaleja sekä yhteiskäyttötiloja Kuopion Musiikkikeskuksen kanssa.

Tilaa on yhteensä yli 9 000 neliömetriä. Rakennus on mitoittu 600 opiskelijan kouluksi ja lisäksi henkilökuntaa on jatkossa 50.

Taidelukion liikuntasalissa on tilaa 600 neliömetriä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Talotekniikassa korostuu kestävä kehitys ja esimerkiksi sisäilmanlaadusta huolehtii älykäs ilmanvaihtojärjestelmä. Rakennustyö toteutetaan Terve talo -periaatteella.

– Se tarkoittaa, että paikat pitää säilyä kuivana kun tehdään vesikattoa. Sääsuoja takaa sen. Lisäksi kiinnitetään huomiota puhtauteen ilmanvaihtoasennuksia tehtäessä. Myös kaikki materiaalit on oltava aina suojassa, sanoo vastaava työnjohtaja Kari Hokkanen.

Taidelukion aulatilaa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kirvesmies kirjoittaa blogia työmaalta

Taidelukio Lumitin uusi kiinteistö maksaa Kuopion kaupungille noin 27 miljoonaa euroa. Sääsuoja puretaan pois loppusyksystä ja talven rakentajat urakoivat lämpimissä sisätöissä.

– Moni yllättyy kun suojahuppu otetaan pois. Mitä sen alta paljastuukaan, sanoo rakennustyömaalla työskentelevä kirvesmies Jukka Laurio.

Hän kirjaa havaintojaan Kuopion uuden taidelukion rakentumisesta myös rakennusyhtiön verkkosivuille. (siirryt toiseen palveluun)Laurio pitää siellä blogia rakennustöistä ja työmaatunnelmista.

Iso ja poikkeuksellinen koulukiinteistö tarjoaa uutta myös konkarille.

– Olen nyt jo toista taidelukiota rakentamassa, ensimmäinen tuli Savonlinnaan. Tilankäyttö ja avaruus on mielenkiintoista tässä kohteessa. Rakennuksen toiminnallisuus on varmasti aika hyvä, arvioi Jukka Laurio.

Kirvesmies Jukka Laurio kirjoittaa blogia taidelukion työmaatunnelmista. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Taidelukiorakennustyön edistymisestä tulee blogitekstejä inspiraation mukaan silloin tällöin. Kirjoittaminen vaatii sopivaa tunnetta eikä tarina synny väkisin.

Laurio miettii tekstejä töitä tehdessä useampana päivänä. Kun idea syntyy niin varsinaiseen kirjoittamiseen menee tunti tai kaksi.

Jukka Laurion mukaan hyvä blogiteksti on ytimekäs, sopivan lyhyt ja vähän pitää olla myös pilkettä silmäkulmassa.

Seuraava blogiteksti on vielä mietinnässä. Kirjoittamista helpottaa se, että aikataulu on vapaa ilman jotain tiettyä päivämäärää.

Taidelukion uusi rakennus sen sijaan valmistuu kesäkuussa 2022. Heinäkuussa on vuorossa kalustus ja koulutyö alkaa ensi elokuussa.

Lue lisää:

Pohjoiskarjalainen pikkukunta rakensi koulun 100 vuodeksi ja upotti siihen yli 12 miljoonaa euroa – kunnat rakentavat nyt kiivaasti kouluja

Suosittelemme sinulle