Hyppää sisältöön

Helsinki on kieltänyt yksityisiä terveysjättejä palkkaamasta kaupungin työntekijöitä, väittää Tehy: “Näyttäisi myös, että käytäntö on laajemmin käytössä ympäri Suomea”

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonov kiistää Tehyn kartellisyytökset jyrkästi.

Tehyn mukaan Helsingin kaupunki rikkoo perustuslain mukaista syrjinnän kieltoa ja työntekijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan työllä. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy kertoi torstaina (siirryt toiseen palveluun) jäsenlehdessään, että sen jäseniltä saatujen tietojen mukaan Helsingin kaupunki on tehnyt Terveystalon, Mehiläisen ja Pihlajalinnan kanssa sopimuksen, jonka mukaan terveysjätit eivät saa rekrytoida Helsingin kaupungilla työskentelevää hoitohenkilöstöä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo Ylelle, että kokonaisuus alkoi selvitä useiden jäsenten näyttämien sähköpostiviestien kautta.

– Saimme käsiimme sähköposteja, joita jäsenemme ovat saaneet näistä kolmesta yrityksestä ihan johtotasolta. Sieltä on kerrottu, että muuten rekrytoisimme, hakija voisi olla hyvin sopiva, mutta he eivät valitettavasti voi näin tehdä, koska asiasta on tehty sopimus Helsingin kaupungin kanssa.

Tehy tekee asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle ja aikoo hakea korvauksia jäsenille, jotka kokonaisuuteen liittyvät.

Tehyn mukaan Helsingin kaupunki rikkoo perustuslain mukaista syrjinnän kieltoa ja työntekijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan työllä.

Helsingin kaupunki täysin eri linjoilla

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) kiistää Tehyn syytökset.

– Minusta väite siitä, että Helsinki on osallisena kartelissa, on älytön.

Sazonovin mukaan Tehyn väitteet ovat yliampuvia ja ärhäköitä.

– Hänen väitteensä siitä, että Helsingin kaupunki estäisi työntekijöitään valitsemasta työnantajansa, ei pidä paikkaansa.

Sazonov kuitenkin myöntää, että yksittäisissä sopimuksissa voi olla tiettyjä ehtoja, jotka rajoittavat henkilön rekrytoimista.

– Helsinki tekee ostopalvelusopimuksia ja yksittäisissä sopimuksissa sopimuskohtaisesti voi olla sellaista, että suoraan kaupungilta kyseisen sopimuksen mukaiseen palveluun ei tämä työnantaja nimenomaan saa tiettyä henkilökuntaa tarjota.

Tehyn Rytkösen mukaan toiminta on jatkunut Helsingin kaupungilla ainakin korona-ajan, mahdollisesti pidempäänkin.

Daniel Sazonovin edeltäjänä viime valtuustokaudella toiminut apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) arvioi, että nyt käsillä olevassa kiistassa on kyse lähinnä akuuteissa henkilöstövajauksen tilanteissa käytetyistä yksityisiltä firmoilta ostetuista palveluista.

– Käsittääkseni tässä on kyse siitä, että näitä firmoja on käytetty akuuteissa henkilöstövajauksen tilanteissa, jos on tarvittu sijaisia tai henkilökuntaa silloin, jos palvelua ei voida muuten turvata. Eli sopimusten mukaan ei ole voitu rekrytoida juuri näihin samoihin tehtäviin, mutta kyllähän jokaisella on oikeus siirtyä halutessaan toiselle työnantajalle.

Vesikansan mukaan tällaisissa akuuteissa henkilöstövajauksen tilanteissa Helsinki ei tietenkään ole halunnut, että menetetään omia työntekijöitä ja samalla työtä tehdään yksityisen firman kautta.

– Monesti myös näissä vaikeissa henkilöstövajeen tilanteissa palveluntarjoajat pystyvät pyytämään myös kovaa hintaa, joka verovaroista sitten maksetaan.

Tehyn Rytkönen: toimintamalli voi olla käytössä myös muualla

Rytkönen kertoo saaneensa eilisillan jälkeen “valtavan määrän” yhteydenottoja järjestön jäseniltä.

– Niiden perusteella näyttäisi, että nämä kolme yritystä eivät ole ainoat mukana olevat, ja näyttäisi myös siltä, että tämä toimintamalli on laajemmin käytössä ympäri Suomea. Tässä vaiheessa en halua vielä tarkemmin eritellä, koska haluamme perata kaiken tarkkaan ensin.

Yle on pyytänyt nähtäväksi Tehyn sähköposteja, joihin kartelliväitteet perustuvat, mutta järjestö sanoo toistaiseksi kieltäytyvänsä luovuttamasta niitä ulkopuolisille tahoille.

Asia oli esillä torstai-iltana myös MTV:n Viiden jälkeen (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmassa sekä Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Mehiläinen ja Pihlajalinna kiistävät syytökset

Terveysalan yritys Mehiläinen kiistää STT:lle Tehyn syytteet Helsingin kaupungin ja kolmen suuren terveysalan yhtiön palkkakartellista.

Mehiläinen kuitenkin vahvistaa, että osa Helsingin kaupungin kanssa solmituista ostopalvelusopimuksista rajoittaa kaupungin työntekijöiden rekrytointia yhtiön palvelukseen sopimuksen kohteena oleviin yksiköihin. Rajoitus ei kuitenkaan estä rekrytointia muualle Mehiläiseen.

Mehiläisen henkilöstöjohtajan Tatu Tulokkaan mukaan yhtiö ei ole mukana minkäänlaisessa Tehyn väitteen mukaisessa toimialan yhteisessä sopimuksessa. Jotkut sopimukset kuitenkin rajoittavat Helsingin kaupungin työntekijöiden rekrytointia, hän toteaa.

– Mehiläisellä ja Helsingin kaupungilla on useita julkisesti kilpailutettuja ostopalvelusopimuksia, joista osa rajoittaa Mehiläiseltä suorarekrytoinnin kaupungin työntekijöiden osalta kaupungin ostamissa palveluissa, Tulokas kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen torjuu myös väitteet palkkakartellista.

– Minun on vaikea ymmärtää, että toimialalla olisi palkkakartellia. Pihlajalinna ei ainakaan ole sellaisessa mukana, Aaltonen sanoi STT:lle.

Pihlajalinnalla on osassa ostopalvelusopimuksia ehtoja, että sopimuksen kohteena olevaan toimintaan ei voi suorarekrytoida henkilökuntaa tilaajan organisaatiosta.

– Sellaisia ehtoja on olemassa, eikä se ole kovin uusi asia. Muistan tämäntyyppisiä ehtoja pitkältä ajalta.

Aaltonen huomauttaa, että Pihlajalinna ei voi vaikuttaa siihen, millaisia ehtoja julkisissa kilpailutuksissa esitetään.

– Me lähtökohtaisesti oletamme, että kun julkinen organisaatio kilpailuttaa palvelutoimintaa, niin kaikki ne ehdot, joita palveluntuottajalta edellytetään, ovat laillisia, Aaltonen sanoi.

"Tilaaja oikea taho vastaamaan"

Terveystalon henkilöstöjohtajan Minttu Sinisalon mukaan yhtiöllä on sopimus Helsingin kaupungin kanssa terveyspalvelujen tuottamisesta, mutta Sinisalo ei suostu avaamaan sopimuksen sisältöä eikä sitä, estääkö sopimus Helsingin kaupungin työntekijöiden palkkaamisen Terveystalon työntekijöiksi.

Kysyttäessä Rytkösen mainitseman sopimuksen olemassaolosta Sinisalo kehottaa kääntymään Helsingin kaupungin puoleen.

– Terveystalo toimii julkisen hankintaprosessin kautta Helsingin kaupungin kumppanina tuottamassa terveydenhuollon palveluita helsinkiläisille. Tilaaja on varmasti oikea taho vastaamaan yksityiskohtaisiin kysymyksiin näiden erilaisten sopimusten osalta. Meillä ei tietenkään ole mitään intressiä rajoittaa työvoiman tuloa meille, Sinisalo sanoi STT:lle.

3.9.2021 kello 18:10 Juttuun täydennetty STT:n haastattelemat Mehiläisen, Pihlajalinnan ja Terveystalon kommentit.

Suosittelemme sinulle