Hyppää sisältöön

Savonia-ammattikorkeakoulussa halutaan aloittaa kaksi uutta tutkinto-ohjelmaa – tietojenkäsittelyn koulutus vastaamaan osaajapulaan

Savonia-ammattikorkeakoulun tarkoituksena olisi aloittaa tietojenkäsittelyn tradenomikoulutus sekä tuotantotalouden insinöörikoulutus vuonna 2023. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää syksyn aikana, myönnetäänkö koulutuksille lupa.

Savonia-ammattikorkeakoulun pääovi Iisalmessa.
Savonia-ammattikorkeakoulu hakee oikeutta kahden uuden tutkinnon antamiselle. Kuva: Kati Myöhänen / Yle
Laura Ruuskanen

Savonia-ammattikorkeakoulu hakee oikeutta kahden uuden tutkinnon antamiselle. Tarkoituksena olisi aloittaa tietojenkäsittelyn tradenomikoulutus sekä tuotantotalouden insinöörikoulutus.

Lupaa tutkinto-ohjelmien aloittamiseen haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Ministeriön haku on auki syyskuun loppuun ja päätökset tehdään syksyn aikana. Uudet koulutukset voisivat alkaa vuonna 2023.

Molempiin kolutuksiin esitetään 40 aloituspaikkaa. Opettajaresurssi ja tilat koulutuksille olisivat valmiina.

Uusilla koulutuksilla pyritään vastaamaan alojen osaajapulaan. Esimerkiksi it-alan osaajien puutteesta on uutisoitu jo vuosia. Itä-Suomessa on myös vahva kone- ja metalliteollisuus, joten myös teknologia- ja talousosaamista tarvitaan alueella.

– Alueen yrityksiltä on tullut vahvaa viestiä vakavasta osaajapulasta. Toivomme, että meille myönnetään lupa koulutusten aloittamiseen, sillä emme hae niitä kevyin perustein, rehtori Mervi Vidgrén sanoo.

Tietojenkäsittelyn koulutuksen aloittamista Savonia on hakenut aiemminkin, noin kaksi vuotta sitten. Silloin lupaa koulutuksen aloittamiseen ei saatu.

Kymmenisen vuotta sitten tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma lakkautettiin Kuopiosta ja keskitettiin Joensuuhun Karelia-ammattikorkeakouluun. Vuosien saatossa on Vidgrén mukaan käynyt kuitenkin selväksi, että koulutus tarvitaan myös takaisin Kuopioon.

– Joensuusta valmistuneet sijoittuvat muualle. Pohjois-Savoon tulee vain 1–2 valmistunutta vuosittain. Se ei mitenkään riitä tarpeeseen.

Lisäksi Savonian osakeyhtiön hallitus esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle, että aloituspaikkoja lisätään vuodelle 2022 energiatekniikan, sosiaali- ja terveysalan, liiketalouden ja tietotekniikan koulutuksiin.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle