Hyppää sisältöön

Etätyöläisiä laiturin nokassa, nuoria perheitä ensi kertaa vuokravaunuilla – leirintäalueet vetivät reilusti enemmän yöpyjiä kuin viime vuonna

Leirintäalueilla yövyttiin 1,32 miljoonaa kertaa tammi-heinäkuussa. Se on 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kasvu on poikkeuksellisen suurta, kertoo Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Roope Valden vuokrasi hiljaiseloa viettäneen leirintäalueen Kyyjärveltä ja aloitti siellä yrittäjänä toukokuussa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Viileä pohjoistuuli puhaltaa mökkien lomassa Kyyjärven rannalla Keski-Suomessa. Lämpötila on tippunut neljään asteeseen ja leirintäalue hiljentynyt.

Kesällä täällä pörräsi farkkushortsisia ja havaiji-paitaisia matkailijoita. Etätyöläiset varasivat yösijoja viikoiksi ja istahtivat läppäreineen laiturin nokkaan.

Mökkien lomaan parkeerasi matkailuautoja. Nuoret perheet ja pariskunnat saapuivat vasta hankituilla tai vuokratuilla menopeleillä. Mukaan mahtui konkareitakin, mutta enemmistö oli ensikertalaisia.

Ensikertalainen oli myös Kyyjärvi Campingin yrittäjä Roope Valden. Hän saapui puolisoineen Helsingistä keskisuomalaiselle pikkupaikkakunnalle alkukeväästä ja puhalsi uutta tuulta hiljaiseloa viettäneeseen leirintäalueeseen.

– Kesä meni hujauksessa. Olimme melkein puolitäynnä lähes koko ajan, joten olen tosi tyytyväinen matkailijamäärään, Valden sanoo.

Korona ja aurinko houkuttelivat

Suomen yli 400 leirintäaluetta vetivät tänä kesänä reilusti edellisvuotta enemmän matkailijoita.

Majoitusvuorokausia kertyi tammi–heinäkuussa 1,32 miljoonaa, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin ensimmäisenä koronakesänä. Vuoteen 2019 verrattuna kasvua on 3,5 prosenttia. Määrät selviävät Suomen Leirintäalueyhdistyksen tiedoista.

– Kasvu on poikkeuksellisen suurta, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Saukkonen.

Leirintäalueet vetivät koronan ja poikkeusolojen vuoksi. Turvaetäisyydet säilyvät ja matkailijat pysyttelevät suurelta osin omissa lähipiireissään.

– Kasvu ei johdu kuitenkaan pelkästään koronasta. Tänä vuonna oli poikkeuksellisen lämmin kesä, mikä nostaa aina leirintämatkailun suosiota, Saukkonen sanoo.

Seitsemää eri kansalaisuutta

Moni Kyyjärvi Campingin yöpyjä oli Suomi-kierroksella. He kertoivat Roope Valdenille aikovansa käydä neljällä tai viidelläkin alueella kotimaassa.

– Ihmiset olivat todella tohkeissaan siitä, miten hieno maa tämä on ja miten hienoja paikkoja on vielä käymättä, Valden kertoo.

Myös ulkomaalaiset löysivät Kyyjärven leirintäalueelle. Vieraskirja kertoo, että majoittujat edustivat seitsemää eri kansallisuutta. Erityisen paljon kävi saksalaisia.

– Sininen tie menee aivan vierestä. Se on iso syy siihen, että ulkomaalaiset ovat pysähtyneet tässä, Valden sanoo.

Usko tulevaan kovaa

Leirintäalueyhdistyksen Antti Saukkonen uskoo, että leirintäalueet vetävät väkeä myös ensi kesänä.

Erityisen hyvältä näyttää, jos koronatilanne jatkuu nykyisellään ja ulkomaanmatkailu on yhä tavallista hiljaisempaa.

Toisaalta rajojen ja yhteiskunnan avautuminenkaan ei välttämättä vie väkeä muualle.

– Uskon leirintäalueiden kävijämäärän pysyvän korkealla tasolla silloinkin, koska olemme saaneet kahtena vuonna paljon uusia harrastajia alalle. Heidän osuutensa lisää matkailun määrää Suomessa, Saukkonen sanoo.

Myös Roope Valden uskoo, että kotimaanmatkailu kantaa jatkossakin.

– Ihmiset ovat löytäneet lempipaikkojaan. Uskon vakaasti siihen, että tämä pysyy.

Lue lisää:

Karavaanarielämästä tuli trendikästä, nyt leirintäalueita uhkaa tilapula – "Herätämme paikan Ruususen unesta", intoilee tuore yrittäjä

Suosittelemme sinulle