Hyppää sisältöön

Tuulen syleilyssä

Ihminen on aina halunnut lentää. Vuonna 1783 se oli mahdollista, kun ranskalaiset Montgolfierin veljekset keksivät kuumailmapallon. Palloilusta palkkansa Suomessa saa kolme, ja harrastajiakin on vain nelisenkymmentä.

Hämeenlinnalainen Olli Luoma lentää ammatikseen.

Suomessa on useita lentokieltoalueita, kuten Puolustusvoimien ampuma-alueet. Alueiden aktiivisuus tulee aina tarkastaa ennen lentoa. Luoman mukaan aktiiviselle alueelle lentäessä on luvassa hankaluuksia.

Koska kuumailmapallossa ei ole moottoria, on pallon liikkuminen täysin riippuvaista tuulen suunnasta- ja nopeudesta. Tuulen suunta on helppo tarkistaa niin sanotulla pilottipallolla.

Pallon suuntaa seurataan kompassin avulla ja tämän perusteella katsotaan kartasta sopivia laskeutumispaikkoja.

Olli Luoma, toimitusjohtaja, Linnan Pallo

Luoma kuljettaa pallon lähtöpaikalle peräkärryllä. Pallon kuori levitetään maahan, jonka jälkeen sisään puhalletaan ilmaa, ja kuori suoristuu ja saa muotonsa.

Pallon kuori on valmistettu nailonkankaasta. Tämän lennon kuori painaa 280 kiloa. Nostokykyä pallolla on yli 2000 kiloa kuoren koosta riippuen.

On tärkeää selvittää matkustajien paino tarkkaan ennen lentoa, sillä ylikuorma voisi aiheuttaa pallon ylikuumenemisen.

Olli Luoma

Kuumailmapallon nousu tuntuu erikoiselta, sillä kori ei heilahtele lainkaan. Nousun huomaa vain siitä, että horisonttiin pystyy näkemään yhä pidemmälle.

Luoman mukaan lennot ovat niin ainutlaatuisia elämyksiä, että asiakkaat ovat valmiita tulemaan kaukaa.

Turenkilainen Heikki Saarinen sai kuumailmapallolennon neljäkymmentävuotislahjaksi. Hän oli ensimmäistä kertaa kuumailmapallossa.

Kaupunki näyttää ilmasta tosi hienolta. Minut yllätti lennolla se, ettei täällä ylhäällä ole yhtään kylmä.

Heikki Saarinen, Turenki

Järjestäjälle säätila on stressiä aiheuttava juttu: milloin sanoa asiakkaille, että sää on liian huono lentämiselle?

Olli Luoma

Ulkomailla kuumailmapalloilijoiden mukana on brandypullo. Se on tapana antaa maanomistajalle, jonka pellolle laskeudutaan.

Luoma kertoo, että Suomessa maanviljelijät suhtautuvat myönteisesti kuumailmapalloiluun. Pallon polttimen käyttöä vältetään maatilojen yllä, sillä eläimet säikkyvät ääntä.

Tunnin kestävä lentomme laskeutui eräälle Luolajan pelloista Hämeenlinnassa. Luoma sanoo, että kuumailmapallo on turvallinen myös onnettomuustilanteessa, sillä laskeutumisvauhti on hidas ja kori suojaa matkustajia.

Kuohuviini on kuulunut kuumailmapalloiluun Montgolfierin veljesten lennoista saakka. Kuumailmapalloilijat koettiin pelottaviksi. Ranskan kuningas Ludvig XVI tarjosi lentäjille kuohuviiniä.

Tekijät

Dani Branthin