Hyppää sisältöön

Venäjän lentopallolegenda puhuu avoimesti Tuomas Sammelvuon kohtaamista epäluuloista – suomalaisluotsi ylitti muurin, joka oli monelle kollegalle mahdoton este

Venäjän maajoukkueen GM ja yksi maan kaikkien aikojen lentopalloilijoista Sergei Tetjuhin on seurannut läheltä Tuomas Sammelvuon työtä. Tetjuhin kertoo Yle Urheilulle, miten Sammelvuo onnistui muuttamaan jopa paljon nähneen legendan ajattelutapaa.

Tokion olympialaisissa nähtiin yhteen hitsautunut venäläisjoukkue. Päävalmentaja Tuomas Sammelvuolla oli ryhmähengen luomisessa iso osa, mutta aluksi suomalaisluotsin tyyli ei uponnut kaikkiin. Kuva: imago images/All Over Press
Jelena Leppänen

TAMPERE. Kun Tuomas Sammelvuo palkattiin muutama vuosi sitten Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi, maan lajijohto tiesi valitsevansa huippupestiin erilaisen persoonan.

Silti Sammelvuon, 45, keskusteleva ja ihmisläheinen valmennustyyli tuli monelle autoritäärisen koulukunnan kasvatille yllätyksenä.

– Alkua ei voi millään sanoa helpoksi, Venäjän maajoukkueen GM ja yksi maan kaikkien aikojen lentopalloilijoista Sergei Tetjuhin muistelee Sammelvuon työnsarkaa Yle Urheilulle.

Tetjuhin, 45, saavutti vuonna 2018 päättyneellä pelaajaurallaan muun muassa kymmenen arvokisamitalia, joista ylivoimaisesti merkittävin oli vuoden 2012 olympiakulta. Hän tutustui Sammelvuohon jo nuorten maajoukkueaikoina 1990-luvun alussa. Nykyään kaksikko tekee tiivistä yhteistyötä Venäjän maajoukkueessa.

Tetjuhin osasi odottaa kansainvälisissä huippuliigoissa meritoituneen Sammelvuon tuovan maajoukkueeseen merkittävän kulttuurinmuutoksen. Neuvostoajoilta kumpuava tiukka kuri ja hierarkia korvautuivat huomattavasti demokraattisemmalla otteella.

– Harva venäläisvalmentaja on käynyt tasavertaista dialogia pelaajien kanssa. Tuomas ei koe olevansa tärkeämpi kuin muut. Harjoitusten ulkopuolella hän voi suhtautua pelaajiin kuin kuka tahansa kaveri. Hän ei mene henkilökohtaisuuksiin tai loukkaa, vaan rakentaa pelaajien kanssa luottamuksellista keskustelua, Tetjuhin kuvailee.

Tuomas Sammelvuon valmennusfilosofia perustuu tiiviiseen dialogiin pelaajien kanssa. Kuva: AOP

Muutos ei tullut helpolla. Kun Venäjän lentopalloliitto julkisti keväällä 2019 päävalmentajavalintansa, osa kannattajista ja lajiasiantuntijoista ihmetteli, miksi maailman parhaimpiin kuuluvan joukkueen käskyttäjäksi valittiin piskuisen lentopallomaan kasvatti. Maajoukkueen sisällä osa pelaajista koki hienoista kulttuurishokkia uuden valmennustyylin kanssa.

Joukkueen ykköshakkuri ja johtohahmo Maksim Mihailov epäili Sammelvuon "pehmeää" linjaa Instagram-lähetyksessä alkuvuodesta 2020.

– Sammelvuo on hyvä valmentaja, mutta hän luottaa pelaajiin liikaa. Hänen pitää sopeutua venäläisiin realiteetteihin, oppia joskus pakottamaan. Hän ei osaa tehdä sitä, Mihailov kommentoi muun muassa Biznes Online -julkaisun (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Tetjuhin muistuttaa, että 33-vuotias Mihailov pelasi ennen Sammelvuon aikakautta kovan kurin nimeen vannovien valmentajien alaisuudessa.

– Ymmärrän Maksia. Hän on aina tehnyt töitä Vladimir Aleknon kanssa, joka tunnetaan jyrkkänä persoonana.

– Ehkä kyse on myös venäläisestä luonteesta. Jos meihin suhtaudutaan täydellisellä avoimuudella ja kiltteydellä, voimme olla kiittämättömiä. Alussa oli joitain tilanteita, joissa osa pelaajista salli itselleen enemmän kuin saisi. Minun tehtäväni oli puhua heidän kanssaan ja selittää, että pitää osata luottaa. Jos joku kohtelee sinua hyvin, siihen pitää vastata samalla tavalla.

Maksim Mihailov kuuluu Venäjän maajoukkueen ehdottomiin johtohahmoihin. Tampereen EM-turnauksessa loukkaantumisista toipuvaa hakkuria ei kuitenkaan nähdä. Kuva: Matteo Ciambelli/Getty Images

Tetjuhin korostaa, että nykyään tilanne on toinen. Alun epäluulot ovat vaihtuneet ainutlaatuiseen joukkuehenkeen, jota nähtiin muun muassa Tokion olympialaisissa. Kun Yle Urheilu pyysi Tokiossa Mihailovia arvioimaan Sammelvuon työtä, vastaus oli ylistävä.

– Tuomas jos joku ansaitsee tämän, hakkuri kommentoi, kun maajoukkue oli varmistanut paikkansa olympiafinaalissa.

– Olympiavälierässä Brasiliaa vastaan joukkuemme nousi kahdeksan pisteen takaa erävoittoon. Sellaista ei tapahdu ilman poikkeuksellisen hyvää henkeä. Nykyään pelaajat tietävät tasan tarkkaan, mitä Tuomas haluaa ja vaatii, Tetjuhin sanoo.

Entinen pelaajasuuruus kokee valmennuskulttuurin uudistumisen olleen välttämätön askel.

– Neuvostovalmentajat olivat itsevaltaisia, mitä ehkä tarvittiinkin siihen aikaan. Nyt tilanne on toinen. Pelaajat avautuvat enemmän ja luottavat. Se on nimenomaan Tuomaksen ansiota.

Vuoden 2012 olympiavoittajaa Sergei Tetjuhinia pidetään jopa Venäjän kaikkien aikojen lentopalloilijana. Kuva: Kirill Kudryatsev/Getty Images

Millä muutos on luotu? Esiin on usein nostettu Sammelvuon venäjän kielen taito ja ymmärrys itänaapurin kulttuurista. Tetjuhinin mukaan juuri se erottaa Sammelvuon muista ulkomaalaisvalmentajista, joiden pestit Venäjällä päättyivät pettymyksiin.

– Ajattelin ennen, että vain Venäjällä syntynyt ja kasvanut ihminen pystyy herättämään pelaajissa sitä tiettyä isänmaallisuuden ja yhteisyyden tunnetta, jota tarvitaan voittamiseen. Se ei ole kuitenkaan niin. Tuomas osaa löytää sanat, jotka motivoivat. Hän tekee työtään koko sielullaan.

Analyyttinen ja pohdiskeleva luotsi osaa olla myös tulinen.

– Tuomas voi olla aggressiivinen ja räjähtävä. Peleissä hänestä välittyy rauhallisempi kuva, mutta treeneissä fläppitaulu ja pilli voivat saada kyytiä.

EM-kisoissa onnistuttava

Venäjän Tokiossa saavuttama olympiahopea hiljensi monia epäilijöitä, mutta se ei itsessään riitä maan kunnianhimoiselle urheilujohdolle. Muistissa ovat vielä vuoden 2019 EM-kisat, joissa Venäjän tie katkesi puolivälieriin.

– Edelliset EM-kisat olivat meiltä romahdus. Liitto muistuttelee meitä asiasta usein. Olemme totta kai saavuttaneet olympiahopeaa, mutta se ei ollut voitto. Jäljellä on kitkerä jälkimaku, minkä kaikki ymmärtävät. Olemme näissä EM-kisoissa tosissamme.

– Olen iloinen, että olemme Suomessa ja Tuomas pääsee näkemään läheisiään. Uskon sen antavan koko joukkueellemme hyvää energiaa.

Sammelvuon sopimus maajoukkueen päävalmentajana ulottuu vuoden loppuun. Venäjän lentopalloliiton puheenjohtaja Stanislav Shevtshenko on ilmoittanut liiton arvioivan joulukuussa valmennusryhmän työtä.

– Jatkosta päättää liiton hallitus, jossa on eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä. Joukossa on vanhan koulukunnan valmentajia. He ovat arvioissaan kriittisiä. Jotta kaikki menisi hyvin ja Tuomas voisi jatkaa työtään, meidän on tärkeää esiintyä EM-kisoissa erittäin hyvin, Tetjuhin sanoo.

Lue myös:

Maajoukkuelegenda Mikko Esko opettelee uutta roolia – "positiivisesti hullu" Mauro Berruto iskosti nestoriin itseluottamusta, johon ei uskottu

212-senttinen Aaro Nikula ei jäänyt suremaan, kun voimakas pituuskasvu sekoitti tasapainon – kanafarmin kasvatin poikkeuksellinen asenne nosti hänet voittajaksi

Suosittelemme sinulle