Hyppää sisältöön

Uusi-Seelanti kiristää terrorismilakia veitsi-iskun jälkeen – poliisin seurannassa ollut mies vapautui vankilasta ja puukotti useita

Radikalisoituneen srilankalaismiehen puukkoiskussa haavoittui seitsemän perjantaina Aucklandissa. Kriitikkojen mukaan Uuden-Seelannin terrorismilainsäädäntö keskittyy liikaa vain toteutuneiden tekojen rankaisemiseen.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern tiedotustilaisuudessa.
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern lupaa ajaa iskujen suunnittelemisen kriminalisoivan lain läpi syyskuun loppuun mennessä. Kuva: Robert Kitchin / EPA
Vilma Romsi

Uusi-Seelanti tiukentaa terrorismilainsäädäntöään perjantaisen veitsi-iskun jälkeen, jossa srilankalaismies puukotti viittä henkilöä ruokakaupassa Aucklandissa.

Iskussa loukkaantui yhteensä seitsemän henkilöä. Poliisi ampui 32-vuotiaan puukottajan kuoliaaksi minuuttien sisällä hyökkäyksen alkamisesta.

Mies oli poliisille ennestään tuttu. Hän vapautui kolmen vuoden aserikokseen liittyvästä vankeustuomiosta heinäkuussa. Hän oli tekohetkellä viranomaisten seurannassa.

Uuden-Seelannin toteutuneiden tekojen rankaisemista painottavaa terrorismilainsäädäntöä on kritisoitu siitä, että se ei tarjoa riittävää pohjaa iskuja ennaltaehkäiseville toimille. Nyt uuden lain on määrä kriminalisoida terrori-iskujen suunnittelu.

Pääministeri Jacinda Ardern lupasi tiedotustilaisuudessa lauantaina, että lakimuutos ajetaan parlamentissa läpi viimeistään syyskuun loppuun mennessä.

– Sitoudun siihen, että saatamme tehtävän päätökseen heti, kun parlamentti kokoontuu – se tarkoittaa ponnisteluja lain hyväksymiseksi niin pian kuin mahdollista, eikä tämän kuun loppua myöhemmin, Ardern sanoo.

Poliisi valvoi tekohetkellä

Ardernin mukaan srilankalaismies saapui Uuteen-Seelantiin alun perin opiskelijaviisumilla. Hän kiinnitti poliisin huomion vuonna 2016 Isisin väkivaltaista ideologiaa ihannoivilla sosiaalisen median julkaisuillaan.

Poliisi ehti puhutella miestä kahdesti, ennen kuin tämä pidätettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 Aucklandin lentokentällä. Viranomaisten mukaan hän oli matkalla Syyriaan, todennäköisesti liittyäkseen Isisin joukkoihin. Poliisin etsinnässä miehen hallusta löytyi metsästysveitsi ja kiellettyä propagandamateriaalia. Mies vapautettiin takuita vastaan.

Vankilatuomion mies sai vuonna 2018 poliisin löydettyä tämän hallusta veitsen ja kaksi Isisin propagandavideota.

Merkkejä radikalisoitumisesta löytyi vielä myöhemminkin, ja oikeus varoitti miehen olevan suuri uhkatekijä sekä motivoitunut ja kykeneväinen iskun suorittamiseen. Srilankalaista ei laillisesti kuitenkaan kyetty pitämään telkien takana.

Poliisi valvoo Countdown-ruokakaupan edustalla Aucklandissa.
Tiivis poliisivalvonta ei estänyt puukkoiskua Aucklandissa. Kuva: /All Over Press

Poliisi seurasi miestä tiiviisti 53 päivän ajan tämän vapautumisesta lähtien. Operaatiossa työskenteli noin 30 poliisia kellon ympäri.

Poliisi seurasi miestä myös tämän astellessa sisään Countdown-ruokakauppaan suorittamaan iskua. Poliisin mukaan mies näytti asioivan kaupassa kuten kuka tahansa asiakas, kunnes hän nappasi esillä olleen veitsen hyllystä ja alkoi puukottaa ihmisiä.

Countdown-ketju kertoo poistaneensa veitset ja sakset hyllyistään ja harkitsee nyt niiden myymistä.

Ardern: Tiukempi laki ei olisi estänyt iskua

Ardernin mukaan sellaista johtopäätöstä ei voi tehdä, että perjantain isku olisi ollut estettävissä tiukemmalla lainsäädännöllä.

– Kyseessä oli hyvin motivoitunut yksilö, joka verhosi hyökkäyksen kaupassa käynnillä. Olosuhteet olivat hyvin haastavat [iskun estämiselle], Ardern sanoo.

Miehen nimeä ei vielä voida julkistaa, Ardern sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Minulla ei muutenkaan olisi ollut aikomusta paljastaa nimeä. Yksikään terroristi, elossa tai kuollut, ei ansaitse nimeään julkisuuteen saadakseen hakemaansa mainetta.

Suosittelemme sinulle