Hyppää sisältöön

Lentismiesten hyökkäyspeli ja kenttäpuolustus vakuuttivat – asiantuntija muistuttaa, että vasta seuraavat pelit paljastavat Suomen tason

Suomen miesten lentopallojoukkue otti toisella voitollaan tiukan otteen EM-kisojen jatkopaikkaan. Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumovin mukaan Suomen joukkueen taso testataan vasta seuraavissa peleissä.

Suomen hyökkäyspeli monipuolistui toisessa EM-ottelussa, mutta tulevissa peleissä siltä vaaditaan vielä parempaa syöttöpeliä. Kuva: Tomi Hänninen

TAMPERE. Suomi ei antanut Tampereen EM-lohko-ottelussa Espanjaa vastaan paljoakaan mahdollisuuksia, kun se voitti suoraan 3–0. Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumovin mukaan Suomen ensimmäisessä ottelussa Pohjois-Makedoniaa vastaan näkyi joukkueen pelaamattomuus, sillä peli ailahteli liikaa.

– Nyt otettiin yksi napsu eteenpäin. Pitkässä turnauksessa jokaisessa pelissä pitää kehittyä, jos haluaa menestyä. Tänään näki, että suomi oli nälkäinen ja lataunut ja halusi voittaa. Peli oli vapautunutta ja selvästi parempaa kuin Pohjois-Makedoniaa vastaan.

Jos EM-avauksessa Suomen hyökkäystehot lepäsivät hakkuri Urpo Sivulan harteilla ja passari Eemi Tervaportti jakoi noin puolet passeista hänelle, riitti Espanja-pelissä muitakin pistetehtailijoita. Sivula viimeisteli 15 pistettä, mutta vahvasti pelasivat myös Sakari Mäkinen (14 pistettä), Antti Ronkainen (12) ja Tommi Siirilä (11).

– Siirilä oli isossa roolissa ja käänsi pelin ensimmäisessä erässä. Tänään laitapelaajat Mäkinen ja Ronkainen onnistuivat erinomaisesti ja tukivat Sivulaa. Sivula taasen jatkoi siitä, mihin ensimmäisessä ottelussa jäi. Suomen peli oli nyt monipuolisempaa.

Shumovin mielestä Suomi onnistui erityisesti kenttäpuolustuksessa. Helppoja palloja ei jäänyt kenttään ja kun kenttäpuolustus toimi, myös vastaanotto parani. Se auttoi Tervaporttia pelin pyörittämisessä.

– En ole pitkään, pitkään aikaan nähnyt, että Suomi puolustaa noin hyvin. Jokainen loisti kentällä. Ei ollut vain yhtä kantajaa, vaan kannettiin peliä joukkueena. Tämä oli erittäin tärkeä voitto, sillä se toi itseluottamusta ja paljon paremmat lähtökohdat Venäjää vastaan.

Seuraavaksi Suomi saa vastaansa Tuomas Sammelvuon valmentaman Venäjän. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Iso karhu on ärsytetty

Suomi pelaa sunnuntaina tuoretta olympiahopeamitalistia, Venäjää, vastaan. Tuomas Sammelvuon joukot ovat aivat eri kaliiperin vastus kuin mihin Suomi on tähän mennessä tottunut. Venäjän torjunta on pidempi ja ulottuvaisempi ja vaikka joukkueella ei ole Tokiossa pelannutta ykköshakkuri Maksim Mihailovia mukanaan, lyö yleispelaajan tontilta hakkuriksi siirretty Jegor Kljuka korkealta ja kovaa. Selkeän ykköshakkurin puute on kuitenkin heikennys.

– Venäjä on ulottuva ja fyysinen joukkue, mutta iso karhu on nyt ärsytetty. Sen turnaus ei alkanut niin kuin haluttiin (tappio Turkille), he eivät ole vielä valmiita, joten siellä on nyt saumat. Venäjällä on henkinen lukko päällä.

Shumov uskoo, että Suomi pystyy haastamaan Venäjän, mutta odottaa ottelusta todella vaikeaa peliä. Venäjän on voitettava, jos se haluaa olla lohkossa kahden parhaan joukossa. Jos näin ei käy, voi olla, että pudotuspeleissä se saa vastaansa Puolan tai Serbian tasoisen joukkueen, eikä se ole tällaiseen tilanteeseen tottunut.

Suomen pitää Shumovin mielestä kuitenkin parantaa vielä etenkin syöttötyöskentelyään, jotta se pystyy tosissaan haastaa tulevia vastutajiaan Venäjää, Alankomaita ja Turkkia. Espanja-ottelussa nähtyjä helppoja syöttövirheitä ei enää ole varaa ottaa.

– Perustekeminen ei riitä, tarvitaan vielä yksi napsu lisää hyökkäyspelissä ja vastaanotto pitää saada kuntoon. Jos Suomi ei päästä yhtään ässäyöttöä, niin silloin se on aika vahvoilla.

Mikä on Suomen taso?

Suomen otteluohjelma on rakennettu niin, että näillä kahdella voitolla joukkue on saanut peliinsä vapautuneeksi ja pelaajille itseluottamusta. Kaksi voittoa vahvistaa myös Suomen asemia jatkopeleihin, ellei muut joukkueet ryhdy pelaamaan ristiin.

Shumov muistuttaa, että Suomi on tähän mennessä voittanut joukkueita, jotka ovat olleet Euroopan rankingissa Suomen takana. Venäjä on rankingkakkonen, Alankomaat kahdeksikko ja Turkki yhdestoista, kun Suomen sijoitus on rankingissa kolmastoista.

– Näitä ylempiä olevia maita vastaan Suomen pitäisi pelata hyvää peliä. Seuraavissa peleissä näemme, missä vaiheessa joukkue on ja mikä Suomen tämän hetkinen taso on, Shumov sanoi.

Lue myös:

Suomen lentismiehiltä väkevä esitys EM-areenalla: Espanja kaatui 3–0

212-senttinen Aaro Nikula ei jäänyt suremaan, kun voimakas pituuskasvu sekoitti tasapainon – kanafarmin kasvatin poikkeuksellinen asenne nosti hänet voittajaksi

Rautaista kokemusta, mestari ja kisälli, musta hevonen… Tällainen on Suomen miesten joukkue lentopallon EM-kotikisoihin

Nörtistä kuoriutuu pelikentällä voitontahtoisuuden perikuva – Miki Jauhiainen on kulkenut erilaisen tien Veljeksiin

Suomalaiset saivat villin idean Moskovassa vuonna 2007 – nyt Suomen "seitsemäs pelaaja" on maailmankuulu karnevaalitunnelmastaan

Näin seuraat lentismiesten EM-kisoja Ylen kanavilla

Suosittelemme sinulle