Hyppää sisältöön

Ruotsi jyräsi Suomen yleisurheilijat Tukholmassa – Kuivisto ja Kosonen tekivät maaotteluhistoriaa, Purola miesten joukkueen valopilkku

Suomen naiset hävisivät Ruotsille 16 pistettä ja miehet 29 pistettä. SUL:n huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen perusteli tappiota Suomen urheilijamateriaalin suppeudella.

Sara Kuivisto ahkeroi 12 pistettä, mutta Suomen naiset taipuivat Ruotsille Tukholmassa. Kuiviston 1 500 metrin voittoaika oli kaikkien aikojen kovin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomen naisten ja miesten yleisurheilumaajoukkueet joutuivat pettymään Ruotsi–Suomi-maaottelun toisena päivänä Tukholmassa. Naiset hävisivät Ruotsille lopulta 16 pistettä (223,5–207,5) ja miehet 29 pistettä (230–201).

Miesten tappio oli odotettu, mutta naisilla oli tilastojen valossa hyvät mahdollisuudet kellistää Ruotsi. Avauspäivä määräsi kuitenkin Suomelle haastavat alkutahdit, eivätkä suomalaisnaiset onnistunut venymään riittävästi Ruotsin kukistamiseksi.

Suomen naiset ovat viimeksi voittaneet Ruotsin vuonna 2015 ja miehet 2018. Suomen Urheiluliiton (SUL) huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen myönsi, että selvä tappio kismittää maajoukkueen valmennusjohtoa. Salonen on itsekin edustanut Suomea maaottelussa keskimatkoilla useana vuonna ja toiminut joukkueen kapteenina.

– Kirvelee Ruotsille hävitä ja jäädä näinkin kauas. On loppukausi, joten tulee jonkun verran heilahduksia molemmilla joukkueilla. Isoin tekijä kuitenkin on, että Ruotsilla on leveämpi materiaali, selvitti Salonen syitä tappiolle.

Suomen joukkueessa oli kuitenkin useita valopilkkujakin. Sinivalkoisten ainut kolmoisvoitto irtosi miesten seipäässä, kun ME-mies ja olympiavoittaja Armand Duplantis jäi kisasta pois.

Ahkerasti loppukesästä kilpaillut Duplantis päätti jättää kilpailun väliin ja seurata katsomosta, kun Ruotsin miehet putosivat seiväskisasta ennen kuin suomalaiset ehtivät edes kunnolla aloittaa. Vain yksi ruotsalainen ylitti viisi metriä.

Mikko Paavola hyppäsi Ruotsi-ottelussa ylivoimaisen voiton tuloksella 560. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomen mestari Mikko Paavola ylitti 560 ja voitti seiväskisan ennen Tommi Holttista (545). Urho Kujanpää täydensi kolmoisvoiton tuloksella 532.

Sunnuntai-iltapäivän huipensivat naisten ja miesten 1 500 metrin juoksut, joilla ei maaottelun voiton kannalta ollut enää merkitystä. Suomen Sara Kuivisto lähti kilpailuun sisuuntuneena lauantai-illan kakkossijastaan ja juoksi selvään voittoon loistoajalla 4.09,40.

Porvoolaisen voittoaika on uusi Ruotsi-ottelun ennätys. Kisassa toiseksi pinkoi Ruotsia edustava, mutta puoliksi suomalainen Yolanda Ngarambe ajalla 4.10,78. Nuoret suomalaiset Ilona Mononen ja Reetta Joronen olivat neljäs ja viides ennätyksillään 4.17,31 ja 4.22,51.

Miesten samalla matkalla Joonas Rinne kamppaili tiukasti voitosta, mutta taipui loppukirissä Ruotsin Johan Rogestedtille ajoin 3.45,35–3.44,62.

Kosonen teki suomalaista Ruotsi-otteluhistoriaa

Suomen moukarinaiset ja -miehet pääsivät lähelle kolmoisvoittoa, mutta yksi ruotsalainen onnistui molemmissa kisoissa kiilaamaan väliin. 18-vuotias Silja Kosonen juhli pitkän kauden päätteeksi voittoa kelpo tuloksella 70,70.

Suomalaisnainen ei ollut koskaan aikaisemmin ylittänyt Ruotsi-ottelussa 70 metriä.

– Jännitti vähän oma kunto, että alanko väsyä jo liikaa. Ensimmäisen heiton jälkeen alkoi kulkea aika hyvin. Yli 70 metriä tässä kohtaa kautta, joten on pakko olla tyytyväinen, Kosonen huokaisi.

Raisiolaisen Kososen kausi on ollut huima: hän on heittänyt Suomen ennätyksen 73,43, alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen, edustanut Suomea olympialaisissa ja voittanut nuorten maailman- ja Euroopan mestaruudet. Kaiken lisäksi hän valmistui keväällä ylioppilaaksi ja aloitti saksan kielen yliopisto-opinnot Turussa.

Kuva: Lehtikuva

Krista Tervo oli hänkin hyvässä vireessä – 69,92 riitti kevyesti kakkossijaan. Suvi Koskinen oli neljäs 66,09 kantaneella heitollaan.

Aaron Kangas päätti hankalan kautensa voittoon tuloksella 73,71. Henri Liipola oli toinen (73,18) ja Tuomas Seppänen (72,19) neljäs.

Kangas jäi vastoin odotuksia ilman paikkaa Tokion olympialaisissa ja kärsi läpi kauden ongelmista tekniikkansa kanssa.

– Heittäminen tuntui tänään helpolta, oli parempaa tekemistä. Ehkä jäi edelleen vähän piippuun. Nyt on kunto lähtenyt parempaan suuntaan, joten odotin parempia heittoja. Tärkeintä, että revittiin ruotsalaisten päänahat tänään, Kangas sanoi.

Ståhl säväytti syyskunnollaan

Miesten kiekkokisan piti olla tilastojen valossa Ruotsin ylivoimaa, ja sitä se olikin voittajan, Daniel Ståhlin, osalta. Olympiavoittaja Ståhl tuuletti lajivoittoa huipputuloksella 69,09. Ruotsi-ottelun voitto oli Ståhlille jo kahdeksas peräkkäinen.

Olympiahopeamitalisti Simon Pettersson ei ollut aivan parhaimmillaan, mutta varmisti kakkossijan tuloksella 63,97. Ruotsin kolmas edustaja Jakob Gardenkrans oli häkissä vaikeuksissa ja jäi neljänneksi tuloksella 56,44, kun ruotsalaisrintaman rikkoi Suomen konkariheittäjä Frantz Kruger. 46-vuotias Kruger jäi vain nelisenkymmentä senttiä kauden parhaastaan tuloksellaan 59,26.

Daniel Ståhl voitti Ruotsi-ottelun kiekkokisan jo kahdeksannen kerran peräkkäin. Kuva: Lehtikuva

Suomea puhuva Ståhl on kilpaillut olympiakesänä peräti 18 kertaa ja heittänyt parhaimmillaan 71,40. Hän voitti pari päivää sitten Timanttiliigan osakilpailun Brysselissä ja osallistunee vielä ensi viikolla sarjan huipentavaan Zürichin finaaliosakilpailuun.

Yksi Ruotsin joukkueen kovimmista onnistujista oli Ståhlin lisäksi pituushyppääjä Thobias Montler, joka leiskautti Ruotsi-ottelun ennätyksen 824. Kolmiloikan lauantaina voittanut Suomen Simo Lipsanen oli sivulajissaan toinen tuloksella 759.

Purola väsyneenäkin huippuaikaan

Samuel Purolan urakointi Ruotsi-ottelussa meni käsikirjoituksen mukaan. Oululainen voitti lauantaina henkilökohtaisen 100 metriä ja ankkuroi Suomen voittoon pikaviestissä. Sunnuntaina hän pinkoi 200 metrin voittoon pipo päässä.

– Näin sen pitikin mennä. Tiesin, että olen täällä hyvässä kunnossa. Eilen kulki vielä ihan hyvin. Oli suhteellisen tuoreet jalat Kalevan kisojen jälkeen, Purola sanoi.

Purola arvioi, että tänään hänen kropastaan ei olisi irronnut yhtään enempää. Lähtötelineisiin asettui jo valmiiksi väsynyt mies. Silti voittoaika 20,84 jää vain viisi sadasosaa Purolan ennätyksestä.

– Eilen illalla kramppasi takareisi ihan huolella ja tänään kramppaillut sitä sun tätä. Jalat käyvät kyllä todella ylikierroksilla. Hyvä tulos siihen nähden. Tuoreilla jaloilla pystyn paljon kovempaa juoksemaan.

Samuel Purola voitti Ruotsi-ottelussa molemmat pikamatkat sekä pikaviestin. Kuva: Lehtikuva

Lehikoinen vakiinnutti tasonsa alle 56 sekuntiin

Suomi nappasi kaksoisvoiton myös naisten 400 metrin aidoissa, kun HIFK-seuratoverukset Viivi Lehikoinen ja Nea Mattila olivat loistovireessä.

Ajalla 55,86 voittanut Viivi Lehikoinen kertoo olevansa tyytyväinen, että vuosien työ näkyy vihdoin myös juoksutuloksissa.

– Tosi hienoa, että taso on vakiintunut 55:een. Vuonna 2017 juoksin kerran 56, mutta taso oli 58 sekuntia. Nyt on täysin uudenlainen taso, Lehikoinen iloitsi.

Viivi Lehikoinen ja Nea Mattila ottivat Ruotsi-ottelussa kaksoisvoiton. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Olympialaisissa ensi kertaa edustaneen Lehikoisen mukaan kausi on tuntunut pitkältä. Hän yllättyi siitä, että pystyi juoksemaan neljän kymmenyksen päähän ennätyksestään vielä viimeisessä henkilökohtaisessa kisassa. Lehikoinen urakoi Tukholmassa aidatun ja sileän 400 metriä sekä 4x400 metrin viestin, jossa Suomi juhli voittoa.

– Jaksoin jollain pyhällä hengellä juosta noinkin kovaa, naureskeli Lehikoinen.

Lue myös:

Hurske johdatti Suomen kaksoisvoittoon aidoissa, seiväsmiehille kolmoisvoitto – Yle seurasi Ruotsi-ottelua hetki hetkeltä

Ruotsi johdossa avauspäivän jälkeen sekä naisissa että miehissä – Yle seurasi Ruotsi-ottelua hetki hetkeltä

Yleisurheilumaaottelun avauspäivä jätti kovasti kurottavaa – pikamatkat tarjosivat ilonaiheita Suomelle

Suosittelemme sinulle