Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ilkka Herolalle kesä-gp:n kokonaisvoitto – nyt yhdistetyn kärkimies pyrkii säästämään kuntohuipun talveen: "Olympiamitali on tavoitteena"

Herola otti päätöskisan kakkossijan ohella kesä-gp:stä kaksi voittoa ja kaksi kolmossijaa. Eero Hirvonen oli sunnuntain kisassa kuudes, Mäkiaho, Mutru ja Reponen sijoituksiltaan 20:n sisällä.

Ilkka Herola på fågeljakt i Puolanka hösten 2020.
– Hieno päivä, helkkarin hyvä hyppy ja hyvä hiihto-osuus, mutta rullahiihtäessä erot ovat pieniä, Ilkka Herola kommentoi. Herola kuvassa marraskuussa 2020. Kuva: Mikael Oivo / Yle
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilkka Herolan vahva vire yhdistetyn kesä-gp:ssä jatkui sarjan viimeisessä eli viidennessä kisassa, ja tuloksena oli gp-kokonaisvoitto. Herola oli sunnuntaina toinen Itävallan Villachissa kisatussa kisassa.

Mäkiosuudella kolmanneksi hypännyt Herola lähti rullahiihtoon 17 sekuntia mäkikärki Mario Seidlin perään, ja seitsemän sekuntia Martin Fritzin perässä. Hiihdossa Herola ja itävaltalaiset Seidl ja Fritz taistelivat voitosta loppuun asti, ja lopulta Seidl kukisti Herolan 0,3 sekunnilla. Fritz oli kolmas jääden Herolasta 0,6 sekuntia.

Herola otti päätöskisan kakkossijan ohella kesä-gp:stä kaksi voittoa ja kaksi kolmossijaa. Seidl jäi Herolasta kokonaispisteissä 20 pisteen päähän.

Herola kuvailee Ylen Janne Karinkannan haastattelussa, että takana on hieno kesä-gp, niin sanotusti "5/5" eli nappisuoritus.

– Hyppypuoli oli koko viikon tasaisessa ja vahvassa vireessä. Ihan uudenlaista oli itsellekin, että pääsi säännöllisesti lähtemään siitä kärjen tuntumasta.

Hiihtoliiton nauhoitteella Herola hieman harmittelee pientä eroa rullahiihtäessä, mutta se ei isossa kuvassa haittaa. Herola näkee myös toiseksi sijoittumisen sunnuntain hiihdossa hyväksi suoritukseksi.

Herolan mukaan kesä-gp:n kokonaisvoitto tuo lisää itseluottamusta tulevaan talveen, mutta ei tuudittaudu liiaksi.

– Tämä on välietappi ja hyvää harjoitusta. Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä, mutta mistään ei saa takuita, Herola toteaa Ylen Karinkannalle.

"Joka jätkä kahdenkymmenen parhaan sisällä"

Herola iloitsi myös Suomen muiden yhdistetyn miesten sijoituksista kesä-gp:ssä.

Eero Hirvonen oli sunnuntain kisassa kuudes, vajaan minuutin kärjestä jääneenä. Arttu Mäkiaho oli kymmenes, Leevi Mutru 18:s ja Perttu Reponen 19:s.

– Pystyimme myös joukkueena hyvään suoritukseen. Joka jätkä kahdenkymmenen parhaan sisällä. Ei ole tällaista minun uralla ennen nähty.

Herolan mukaan joukkueeseen ja valmennukseen on saatu uutta ajatusta ja se tuottaa nyt hedelmää.

– Kisatilanteissa ja harjoituksissa ei ole liikaa kontrollia, vaan itseohjautuvuutta on enemmän. Jokainen uskaltaa luottaa enemmän omaan tuntemukseen. Kun on selvät sävelet itsensä kanssa, se lisää itseluottamusta ja näkyy tuloslistallakin.

– Jotain on siis tehty oikein.

Mitali tavoitteena Pekingin talviolympialaisista

Yhdistetyn miesten kesä alkoi Herolan mukaan mukavasti rauhallisemmalla jaksolla. Touko–kesäkuu meni pääasiassa kotiharjoittelussa, jotta voimavaroja säästyy syksyn kovempaan aikatauluun.

– Kesään lähdettiin lähtökohtaisesti ajatuksella, että alkuun on vähän vähemmän reissua alkuun. Loppukesään ja syksyyn kun on tulossa enemmän ohjelmaa, korkean paikan leiriä olympialaisia ajatellen ja pidempää reissua niinkuin nytkin, Herola sanoo.

Syksyn harjoituksissa Herola toivoo pitävänsä maltin mielessä.

– On pidettävä huolta siitä, että ei innostu liikaa. Tähdätään kuntohuippua olympialaisiin.

Pekingin 2022 talviolympialaisiin Herola sanoo lähtevänsä mitalinkiilto silmissä.

– Olympiamitali on tavoitteena, Herola toteaa.

Lue myös: Herola jatkoi mahtivirettään yhdistetyssä, kesäkauden toinen voitto heltisi Itävallasta

Suosittelemme