Hyppää sisältöön

Asiantuntija joutui kääntämään takkinsa Veljesten huippuotteiden edessä – "suomalaistapit" ovat osoittaneet, ettei mitta ole lentopallossa kaikki kaikessa

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen otteet EM-kisoissa ovat hämmästyttäneet Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivalan. Suomen peli on ollut niin tasapainoista, että hän uskoo joukkueen pystyvän haastamaan vielä jäljellä olevat vastustajatkin.

189-senttinen yleispelaaja Antti Ronkainen viimeisteli Venäjää vastaan 15 pistettä. Kuva: Tomi Hänninen

TAMPERE. Ennen Tampereella pelattavien EM-kisojen alkulohko-otteluita Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala oli skeptinen Suomen joukkueen menestysmahdollisuuksiin. Hän myönsi epäilleensä sitä, miten Joel Banksin valmennusryhmän ajama pelisysteemi toimisi.

Kun alkulohkosta on nyt pelattu kolme peliä, joista Suomi on voittanut kaksi ja haastanut tosissaan maailman kakkosjoukkueen Venäjän, tunnustaa Hoivala mielellään olleensa väärässä.

– En ole koskaan nähnyt Suomen pelaavan näin tasaisesti koko ajan ja noin kovalla itseluottamuksella. En uskonut Suomen joukkueen näin hyvään suoritukseen. Ehkä olen valmentajana kokenut liian paljon, etten nähnyt niitä mahdollisuuksia, vuosina 1995–2004 maajoukkuetta valmentanut Hoivala myönsi.

Suomi on voittanut Venäjän ainoastaan kaksi kertaa tähän mennessä. Kun Suomi voitti vuonna 2010, oli maajoukkueen peräsimessä Mauro Berruto. Suomen ensimmäinen voitto tuli vuonna 1998, jolloin päävalmentaja oli Hoivala. Sunnuntaina Suomi vei ensimmäisen erän, mutta joutui taipumaan Venäjälle 1–3.

– Olen nähnyt Suomen pelaavan Venäjää vastaan viime vuosina arvokisoissa ja Venäjä on teurastanut Suomen jo ensimmäisessä erässä. Nyt he olivat Suomea vastaan pinteessä. Urheilussa aina mietitään, että voitto on se ainoa juttu. Mutta ei se ole, jos pelaa niin hyvin kuin pystyy. Suomelle se yhden erän voitto oli todella tärkeä.

Uskoa tulevaisuuteen

Suomi pelaa tällä hetkellä dynaamisesti, liikkuu ja lukee peliä. Tästä kaikesta näkee, että koko kesän kestäneellä leirityksellä valmennusjohto on saanut iskostettua joukkueen peliin sopivasti erilaisia taktiikoita, joihin sen on nyt hyvä turvautua. Suomi on pelannut niin Pohjois-Makedoniaa kuin Espanjaa ja Venäjääkin vastaan taktisesti järkevää peliä ja jokainen pelaaja on tiennyt oman ruutunsa kentällä.

Erityisen tyytyväinen Hoivala oli siihen valmennusjohdon ratkaisuun, että se nosti viime hetkillä joukkueen kokoonpanoon kokeneen passarin Mikko Eskon.

– Se kuvastaa sitä, että he ovat nöyriä suomalaista lentopalloa kohtaan. He eivät kompastuneet ylimielisyyteen, että eivät ota pelaajaa, joka ei suostunut mukaan toukokuussa. He halusivat parhaat pelaajat turnaukseen.

Mikko Esko on Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivalan mielestä Suomen joukkueelle tärkeä pelaaja. Hän on tyytyväinen, että Suomen valmennusjohto otti Eskon mukaan joukkueeseen, vaikka tämä kieltäytyi toukokuussa pitkästä leiritysrupeamasta. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen joukkueesta ei löydy tähtipelaajia, vaan se luottaa ennen kaikkea tasaisuuteen. Siitä on ollut hyötyä, sillä esimerkiksi Venäjä-pelissä avauskuusikkoon marssitettiin kaksi uutta pelaajaa ja ottelun aikana vaihtonurkkauksesta löytyi kolme pelaajaa lisää.

Aaro Nikula on yksi tämän joukkueen tulevaisuuden pelaajista, kuten myös Niko Suihkonen. Näiden nuorten pelaajien rohkeus pelata omaa peliä Venäjän kaltaista huippumaata vastaan antaa uskoa tulevaisuuteen. Kun käytetään useita pelaajia, jotka onnistuvat, se vahvistaa joukkuetta lisää.

Lentopallon "tapeilla" itseluottamus kohdillaan

Suomi avasi turnauksen päävastustajiaan Pohjois-Makedoniaa ja Espanjaa vastaan. Kaksi voittoa antoi joukkueelle itseluottamusta ja Venäjä-ottelun taistelu tarjosi mahdollisuuden kehittää peliä useammalla pelaajalla. Hoivala uskookin, että Suomen joukkueen henki on nyt hyvin vahva ja sen peli kehittyy turnauksen edetessä niin paljon, että se voi hyvinkin haastaa jäljellä olevat Alankomaat ja Turkin. Aivan kuten Suomi haastoi Venäjänkin.

– Venäjä oli nukkuva karhu, jota vähän potkittiin ja heräteltiin, niin se alkoi pelata. En usko, että Suomi olisi lopulta pystynyt voittamaan, sillä joukkueiden ja pelaajien tasoero oli liian kova. Suomelle tämä tulos oli maksimisuoritus.

Venäjän syöttömylly ensimmäisen erän jälkeen oli ottelussa suomalaispelaajille liikaa, mutta Suomi pystyi vastaamaan muilla osa-alueilla. Se mikä oli ottelussa ja sen tilastoissa erityisen hämmentävää, oli se, että Suomi oli Venäjä-ottelussa parempi torjuntajoukkue.

– Suomen yleispelaajat ovat 190-senttisiä ja Venäjän 210-senttisiä. Mitta ei ole kaikki kaikessa lentopallossa. Tarvitaan myös taitoa ja järkevyyttä, Hoivala muistutti.

Suomen peli on tällä hetkellä tasapainoista ja pelaajat luottavat systeemiin, mutta ennen kaikkea toisiinsa. Pelaajien tekemisestä näkee, että he ovat harjoitelleet hyvin ja tietävät myös toisten taidot.

– Peli voitetaan käytännössä laitapelaajien ja hakkurin kautta. Suomella on laitapelaajina Niko Suihkonen, Antti Ronkainen ja Sakari Mäkinen, tällaisia lentopallon tappeja. Mutta heillä on itseluottamus kohdallaan, he ovat saaneet otteen pelaamiseen.

Lue myös:

Venäjän lentopallolegenda puhuu avoimesti Tuomas Sammelvuon kohtaamista epäluuloista – suomalaisluotsi ylitti muurin, joka oli monelle kollegalle mahdoton este

Maajoukkuelegenda Mikko Esko opettelee uutta roolia – "positiivisesti hullu" Mauro Berruto iskosti nestoriin itseluottamusta, johon ei uskottu

212-senttinen Aaro Nikula ei jäänyt suremaan, kun voimakas pituuskasvu sekoitti tasapainon – kanafarmin kasvatin poikkeuksellinen asenne nosti hänet voittajaksi

Suosittelemme sinulle