Somehaasteet aiheuttavat vakavia vaaratilanteita Suomessa ja maailmalla. Tähän yritetään nyt saada muutosta tutkimalla somekäytön haittoja.
Yläkouluikäinen tyttö kiipesi pysähdyksissä olleen junan katolle ja sai sähköiskun Tampereella viime perjantaina. Poliisin mukaan liikkuminen ratapihalla on liittynyt sosiaalisen median kuvauksiin. Nuori loukkaantui hengenvaarallisesti.
Henkilön iästä ja sukupuolesta kertoi ensin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).
Poliisi muistuttaa, että sosiaalisessa mediassa olevaan materiaaliin tulee suhtautua harkiten. Sosiaalisessa mediassa leviävän haasteen toteuttaminen voi saattaa henkilön vakavaan hengen tai terveyden vaaraan.
Väyläviraston viestintäpäällikkö Hanna Ackley sanoo Ylelle, että vastaavaa tulee tietoon aika ajoin. Vanhempien olisi hyvä olla tietoisia asiasta.
– Radan päällä on sata kertaa enemmän sähköä kuin kodin pistorasioissa, Ackley sanoo.
Haitalliset somehaasteet osa ongelmaa
Suomeen kerätään nyt asiantuntijatietoa siitä, mitä ongelmatilanteita nuorten somen käytöstä voi olla ja millaisia taitoja nuori niissä tarvitsee. Turvallisesti somessa -projektitutkija Henri Lahti tekee aiheesta väitöskirjaa Jyväskylän yliopistossa.
Kyselytutkimuksessa asiantuntijoina on ollut esimerkiksi opettajia, tutkijoita, lääkäreitä, rehtoreita ja psykiatreja. He ovat listanneet merkittäviä ongelmatilanteita ja millaisia taitoja nuoret tarvitsevat niiden ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen.
Suomalaisnuorista 9 prosenttia luokitellaan Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksen mukaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjiksi ja 34 prosenttia nuorista kuuluu riskiryhmään tai heillä on kohonnut riski ongelmalliseen somen käyttöön.
Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen.
Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa asiantuntijat listasivat somen suurimmaksi haitoiksi suoran ja epäsuoran kiusaamisen, seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun. Myös haitalliset somehaasteet nousivat esille.
– Vaarallisiin haasteisiin sisältyy merkittäviä uhkia. Nuoret voivat esimerkiksi haastaa toisiaan tekemään erilaisia vaarallisia tempauksia. Tempaukset kuvataan ja julkaistaan myöhemmin sosiaalisessa mediassa suosion toivossa, Lahti sanoo.
Vaaralliset somehaasteet
Henri Lahti on törmännyt esimerkiksi Blackout-haasteisiin, joissa nuori pidättää henkeä, kunnes on hämärän rajamailla.
Tutkijan mukaan on kyse nuorten käsityksestä siitä, miten suosiota saadaan.
–Haasteen toteuttaminen voi perustua nuoren käsitykseen siitä, mitä vertaiset pitävät huomion arvoisena. Näin ollen haasteita suorittamalla nuori voi pyrkiä esimerkiksi saavuttamaan suosiota vertaisryhmissään
Kaikki somehaasteet eivät toki ole huonoja. Henri Lahti muistuttaa, että osassa on kyse hyvän mielen haasteista, joissa kannustetaan esimerkiksi kuntoilemaan tai kehumaan toisia.
Suosion hakeminen saa myös kuitenkin tekemään kaikenlaista tyhmää ja riskialtista.
Joukokuussa poliisi varoitti rekkaspottaajista, jotka ovat aiheuttaneet läheltä piti -tilanteita menemällä liian lähelle autoja tai heittämällä jopa kiviä.
Rekkaspottaajan tavoitteena on saada ohikiitävä rekka räpsyttelemään valoja tai tööttäämään. Rekasta kuvataan video, joka ladataan sosiaaliseen mediaan, pääsääntöisesti TikTokiin, Youtubeen tai Instagramiin. Mitä hienompi tai erikoisempi auto, sen parempi.
Hitiksi nousseet hypistelylelut ovat puolestaan saaneet jopa esiteini-ikäisetkin leikkimään ja kuvaamaan leluja videopalvelu Tiktokiin. Lieveilmiönä kauppiaat ovat huomanneet, että lelupakkauksia avataan kaupassa ilman ostoaikeita ja ne leikitään myyntikelvottomiksi tai sitten lapset nappaavat lelut taskuunsa.
Osassa somehaasteita kerätään pisteitä tekemällä jotain vaarallista, roikutaan esimerkiksi vaarallisista paikoista.
Tulipaloja, kuolemia ja vammoja
Ulkomailla GoGuardian-sivusto (siirryt toiseen palveluun) on listannut vaarallisia somehaasteita, joista vanhempien olisi hyvä olla tietoisia.
TikTokissa levinnyt Outlet-haaste yrittää saada palomiesten huomion aiheuttamalla kipinöitä. Tämä on johtanut useisiin tulipaloihin (siirryt toiseen palveluun), joista on Amerikassa tullut syytteitä nuorille.
Momo-haasteessa puolestaan rohkaistiin nuoria aiheuttamaan itselleen vahinkoa. Ainakin kahden nuoren arveltiin tehneen itsemurhan haasteen takia ulkomalla, Telegraph-lehti kertoi (siirryt toiseen palveluun).
Erilaiset kuristushaasteet ovat levinneet myös sitkeästi useita vuosikymmeniä. Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 82 amerikkalaista nuorta on kuollut näiden haasteiden takia.
Myös ruokaan liittyy vaarallisia haasteita. Yhdysvaltain myrkytyskeskuksen vuonna 2017 raportoitiin 12 000 hengenvaarallista tapausta, joissa syötiin pesuaineita. Lapsille on tullut myös vakavia palovammoja somehaasteista.
Kanelihaaste levisi puolestaan brittiversiossa Big Brotherissa 2012 ja on vienyt nuoria sairaalaan.
Vanhempien kannattaa olla kiinnostuneita
Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa asiantuntijat listasivat tärkeimpiä valmiuksia, joiden avulla nuoret välttyisivät somen käytön haitoilta tai pystyivät ratkaisemaan ongelmatilanteet.
– Nuorten pitää tietää keneen olla yhteydessä, kun halutaan apua luotettavalta aikuiselta.
Vanhempien kiinnostus oman lapsen somen käytöstä on havaittu merkittäväksi tekijäksi estää somen haittavaikutuksia.
WHO-tutkimuksessa somen ongelmallinen käyttö oli yleisintä 15-vuotiailla ja liittyi heikompaan koulumenestykseen sekä matalampaan terveyden lukutaitoon. Jos perheen valvonta koettiin vähäiseksi, niin koululaisella oli suurempi todennäköisyys somen ongelmakäytölle kuin jos perhe valvoi kännykän käyttöä.
Henri Lahden mukaan nuorta olisi hyvä kannustaa kertomaan, mitä somekanavia nuori käyttää ja millaista sisältöä tämä siellä kohtaa.
– Toruva ja soo soo -tyylinen asenne ei ole toimiva ja saattaa aiheuttaa vastareaktioita. Jos lapsella on oma halu kertoa somen käytöstä ja tähän toiveeseen tartutaan, yleensä päästään parhaaseen lopputulokseen.
Aikuisten on hyvä varmistua siitä, että nuori tietää, että somessa voi tapahtua ikäviä asioita ja niistä voi puhua aikuisille.
Tämä voi ehkäistä myös vaarallisia somehaasteita.
– Lapselle tulee opettaa kriittistä asennetta somen sisältöjä kohtaan.