Hyppää sisältöön

"Koskaan ei ole tullut näin paljon yhteydenottoja rotista", sanoo terveystarkastaja Jyväskylässä – siimahäntiä näkyy nyt päivälläkin

Havainnot rotista ovat lisääntyneet runsaasti viimeisen vuoden aikana Jyväskylässä. Tuholaistorjujalle tulee jatkuvasti tehtäviä yksityisten kiinteistöjen ja taloyhtiöiden pihoille.

Varoituskyltti, jossa kerrotaan rottatorjunnasta
Rotat liikkuvat normaalisti vain hämärässä, mutta nyt niitä on näkynyt useammissa kaupungeissa myös päiväsaikaan. Rotat liikkuvat ruoan perässä jopa kilometrejä. Kuvaaja: Jarkko Riikonen / Yle, editointi Marja Väänänen / Yle
Vihtori Koskinen,
Antti Seppälä

Jyväskylän rottaongelmasta on puhuttu vuoden päivät. Tästäkin huolimatta näistä haittaeläimistä tehdään edelleen runsaasti havaintoja. Kaupungin ympäristöterveystarkastaja Vesa Ilmola summaa, että rottia koskevia yhteydenottoja tulee useita viikossa.

– Olen tehnyt näitä töitä 30 vuotta, eikä koskaan ole näin paljon tullut rotista yhteydenottoja meille, Ilmola sanoo.

Uutena piirteenä Ilmola kertoo sen, että monet rottahavainnot tehdään nyt päiväsaikaan.

– Se kertoo, että populaatiot ovat isoja. Yleensä rotta liikkuu öisin, Ilmola toteaa.

Kaupunkilaiset ovat lähettäneet ympäristöterveystarkastajille jopa videoita, joissa rotat kiipeävät puussa oleville lintujen ruokintapaikoille.

Rottahavaintojen lisääntymisen syy on selkeä: ruoka. Suurin yksittäinen selittävä tekijä on lintujen ruokinta, varsinkin holtiton sellainen. Ravinnonsaannin estäminen onkin rottien torjunnan ykkösasia.

– Liian paljon näkee edelleen sitä, että lintuja ruokitaan maahan. Tässä tilanteessa, kun rottaongelma on ihan todellinen, siitä pitäisi ehdottomasti luopua, Ilmola summaa.

Rotta mahtuu kahden sentin reiästä, ja pystyy hyppäämään yli metrin korkeuteen, joten jäteastioiden pitäisi olla kauttaaltaan ehjiä ja kannet kiinni. Avokomposti taas on rotille juhlapöytä.

– Rotat eivät mitenkään kerro siitä, että taloyhtiö olisi huonosti hoidettu, eläimet saattavat vaeltaa kilometrejä ruoan perästä.

Keski-suomen tuholaistorjunnan desinfektori Tapani Saikkonen kertoo, että iso osa rottien hävitystehtävistä on taloyhtiöiden takapihoilla, lähellä lintujen ruokintapaikkoja.

Saikkosen tuntuma on, että rottia on ollut tämän kesän aikana tavallistakin enemmän liikkeellä.

– Tällä hetkellä meillä on neljä tapausta pelkästään keskustassa, joissa rottia hävitetään taloyhtiöiden alueelta, Saikkonen kertoo.

Juustoa ei moderneissa rotanloukuissa tai myrkkyasemissa käytetä.

– Ne juustot voi käyttää itse, Saikkonen sanoo.

Rotanloukuista ei löydy juustoa, vaikka se rotille muuten kelpaakin. Rottien torjunnassa lähtökohta on vähentää helposti saatavaa ravintoa.

Suosittelemme sinulle