Hyppää sisältöön

Suomi jäi paralympialaisten tavoitteestaan ja mitalistien keski-ikä on yli 40 vuotta – "Järjestelmä pitää saada toimimaan"

Suomi oli paralympialaisten mitalitaulukossa sijalla 52. Mitaleita ei tullut muista lajeista kuin yleisurheilusta. Sama tilanne oli jo Riossa.

Toni Piispanen otti Suomen ainoan kultamitalin. Kuva: Oliver Kremer / AOP

Suomen tavoite Tokion paralympialaisissa oli seitsemän mitalia. Siitä jäätiin hieman, sillä mitaleita tuli viisi. Toni Piispanen voitti 200 metrin kelauksen kullan ja 100 metrin hopean, Leo-Pekka Tähti 100 metrin kelauksen hopean, Amanda Kotajan 100 metrin kelauksen hopean ja Marjaana Heikkinen keihäspronssin. Kaikki mitalit tulivat siis yleisurheilusta.

Mitalitaulukossa Suomen saalis - yksi kulta, kolme hopeaa ja yksi pronssi - riitti sijaan 52. Perspektiivistä kertoo jotain se, että mitalitilaston ykkönen Kiina nappasi 96 kultaa, 60 hopeaa ja 51 pronssia.

Suomenkin kohdalla parhaista vuosista ollaan kaukana. Vuonna 1984 Los Angelesissa Suomi otti yhteensä 58 mitalia. Viimeisten kisojen taso on kuitenkin ollut lähellä tätä vuotta. 2008 ja 2012 Suomi sai kuusi mitalia ja 2016 kolme.

– Suoritus oli positiivinen. Yleisurheilu täytti odotukset sataprosenttisesti. Muissa lajeissa mitaleja ei tullut, mutta sama tilanne oli Riossa. On tiedossa, että muissa lajeissa on haasteita. Niille pitää tehdä jotain ja on tehtykin, mutta se ei vielä täällä realisoitunut mitaliksi, paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen sanoi Yle Urheilulle.

Mustosen mukaan tärkeää on lähteä ruohonjuuritasolta, saada lisää urheilijoita mukaan seuroihin.

– Se on totta kai iso työ. Välillä se on sellaista, että urheilijoita poimitaan sieltä täältä, Järjestelmä pitää saada toimimaan nimenomaan seurakentällä, että valmentajat olisisvat tietoisia siitä, miten paraurheiluun voi tulla mukaan

Yleisurheilussakin tilanne on se, että mitalisteilla on jo ikää. Tähti on 38-vuotias, Piispanen 45 ja Heikkinen 54. Mitalisteista 26-vuotias Kotaja edustaa nuorempaa sukupolvea. Suomen paralympiamitalistien keski-ikää vertaillessa näkyykin, kuinka keski-ikä on noussut viiden vuoden takaa Riosta viidellä mitalilla.

Yleisurheilussa onkin Mustosen mukaan panostettu siihen, että on palkattu nuorten valmentaja, joka lähtee viemään nuoria eteenpäin kohti tulevia kisoja.

Jo puolen vuoden päästä edessä ovat seuraavat paralympialaiset, kun Pekingissä kisataan talvikisat. Mustosen mukaan Suomen joukkue tulee olemaan pienempi kuin edellisissä kisoissa Pyeongchangissa. Suurimpia mitalitoivoja ovet edelleen alppihiihtäjä Santeri Kiiveri ja lumilautailija Matti Suur-Hamari.

Lue myös:

Toni Piispaselle paralympiakultaa 200 metrillä! "Siellä oli meikäläisen nimi ja kädet pystyyn!"

Toni Piispanen kelasi 100 metrin paralympiahopeaa – "Tämä on ollut älyttömän huikea kausi, huh huh"

Leo-Pekka Tähti kelasi hopeaa! 18-vuotias thaimaalainen paineli ME-miehen ohi – suomalainen lupasi: "Jatkan niin kauan kuin olen kunnossa"

Amanda Kotajalle vihdoinkin uran ensimmäinen paralympiamitali! Onnen kyyneleet purkautuivat haastattelussa: "Elämäni hienoin kisa"

Marjaana Heikkinen heitti Tokiossa pronssille! Mitalisti oli tyytymätön: "Eihän tämä ollut ollenkaan sitä, mitä tänne tultiin hakemaan"

Suosittelemme sinulle