Hyppää sisältöön

Polvivamma vei Anssi Suhosen sivuun 10 kuukaudeksi, mutta toi voimaa – Pikkuhuuhkajien moottori kärkkyy vastuuta perinteikkäässä saksalaisseurassa

Suhonen teki alle 21-vuotiaiden maajoukkueen debyyttinsä Viroa vastaan viime viikolla. Hamburger SV:tä Saksan 2. Bundesliigassa edustava nuorukainen janoaa lisää peliminuutteja seurajoukkueensa kovassa kilpailutilanteessa.

Anssi Suhonen debytoi tällä kaudella ensin 2. Bundesliigassa ja sitten Pikkuhuuhkajissa. Kuva: imago images/Eibner/ All Over Press

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue kohtaa Kroatian EM-karsinnassa tiistaina.. Ottelu nähdään suorana lähetyksenä Yle Areenassa klo 17.55.

Usein jalkapallon Saksan 2. Bundesliigassa pelaavat nuoret suomalaiset ovat päässeet mukaan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen matkaan hyvin aikaisin. 20-vuotias Anssi Suhonen ei ollut kuitenkaan ennen tätä kautta pelannut yhtäkään maaottelua Pikkuhuuhkajissa.

Hamburger SV:tä edustavan Suhosen debyytti antoi vaikean loukkaantumisen vuoksi odottaa aikaansa, mutta alku oli heti mainio. Suhonen pelasi 86 minuuttia Viroa vastaan ja syötti yhden maalin, kun Suomi voitti 3–0.

Seuraavana Pikkuhuuhkajat kohtaa tiistaina Kroatian Oulussa. Joukkueen kapteenistoon ennen karsintaottelurupeaman alkua äänestetty Suhonen odottaa ottelusta vaikeampaa. Kroaatit tulevat olemaan yksilöinä ja joukkueena parempi kuin etelänaapuri.

– Olemme ehtineet tutustumaan tähän päivään (maanantaihin) mennessä vielä niukasti Kroatiaan. Sen verran mitä olemme katsoneet tähän mennessä videoklippejä, niin vastassa on pallollisesti taitavampi ja nopeampi joukkue. Tästä tulee taatusti vaikeampi peli kuin Viroa vastaan, Suhonen kuvailee.

– He tekevät paikoistaan tehokkaasti maaleja, minkä huomasin katsottuamme klippejä heidän Azerbaidzan-ottelustaan. He ovat myös isokokoisia ja kamppailuvoimaisia.

Suhonen toivoo terävyyttä juuri maalintekoon Viroa vastaan.

– Meillä oli noin 37 maalintekopaikkaa siinä ottelussa. Olisimme siis ihan hyvin voineet tehdä useamman osuman kuin kolme, joten siinä meillä on parannettavaa, hän sanoo.

Läpimurtokausi?

Järvenpään Palloseuran ja Käpylän Pallon kasvattama 20-vuotias keskikenttäpelaaja siirtyi Hampuriin vuonna 2017. Silloin 16-vuotias suomalainen pääsi heti HSV:n akatemiaputkeen, jonka kautta hän on nyt kivunnut edustusjoukkueen mukaan. Perinteikäs HSV oli pitkään pääsarjan vakioseura, joka ennätti 55 bundesliigakautensa aikana voittamaan kuudesti Saksan mestaruuden ja kerran myös Euroopan Cupin.

Suhosen vaikea polvivamma selättyi 10 kuukaudessa. Kuntoutus toi suomalaiselle kärsivällisyyttä ja lisää voimaa. Kuva: imago images/Christian Schroedter/ All Over Press

Suomalaisen matka Saksassa sai tärkeän harppauksen kuluvan kauden alkaessa. Suhonen teki edustusjoukkuedebyyttinsä jo vuonna 2019 harjoitusottelussa, mutta ensimmäinen virallinen 2. Bundesliigan ottelu tuli isossa paikassa. Suhonen tuli vaihdosta kentälle Hampurin paikallisottelussa St. Paulia vastaan ja pelasi puoli tuntia.

Suhonen nappasi avauskokoonpanon paikan kauden kolmannessa ottelussaan Darmstadtia vastaan kotikentällä. Kannattajat valitsivat nuorukaisen kentän parhaaksi pelaajaksi sosiaalisen median äänestyksessä. Syöttöjä 92 prosentin tarkkuudella jaellut, neljä laukausta ampunut ja 10,36 kilometriä 77 peliminuuttinsa ajan kirmannut Suhonen sai kehut ja myös pienet toppuuttelutkin päävalmentaja Tim Walterilta.

– Anssi toi peliimme intensiteettiä. Hän oli innokas ja ketterä kentällä. Hänessä on paljon potentiaalia, mutta meidän pitää olla hänen kanssaan kärsivällinen, kuten muiden nuorten pelaajiemme kanssa, Walter kommentoi tuolloin Hamburger Morgenpostille (siirryt toiseen palveluun).

– Minulla on tietenkin hyvät fiilikset kauteni alusta. Kärsin viime vuonna polvivamman ja pitkän loukkaantumisaikani vuoksi en saanut lainkaan pelejä alle. Pääsin kuitenkin heti edustusjoukkueen mukaan ja testipeleissä kentällä. Siitä minulla on huikea fiilis, että sain tehtyä debyytin näin alussa kautta, Suhonen itse sanoo.

Kilpailu peliajasta ei kuitenkaan hellitä keskikentän keskustassa. HSV:lla on Suhosen lisäksi neljä muuta keskikentän ytimessä peliaikaa hamuavaa pelaajaa. Viimeisimpänä joukkue ainasi Manchester Citystä Tommy Doylen.

– On pakko myöntää, että meillä pelaa keskikentällä monia kovia äijiä. Seura osti ja lainasi pari uutta pelaajaa, kuten esimerkiksi Barcelonan kakkosjoukkueesta hollantilaisen Ludovits Reitsin. Saan siinä antaa treeneissä kaikkeni, että saan peliaikaa, suomalaislupaus luettelee ja naurahtaa.

Polvivamma vei sivuun 10 kuukaudeksi

Suhonen pitää HSV:ta erinomaisena paikkana kehittymisensä kannalta. Vaikka seuran ydintavoite, paluu korkeimmalle sarjatasolle, on tässä vaiheessa kautta vielä kaukana, nauttii hän pallonhallintaan perustuvasta jalkapallosta jota edustusjoukkue pelaa. Ympäristö on ollut myös alusta asti kotoisa, sillä seuran akatemiassa on pelannut samanaikaisesti monia suomalaisia. Tällä hetkellä HSV:ta edustavat Suhosen lisäksi Kilon veljekset Juho ja Jesse.

Edustusjoukkueen ainoa suomalaispelaaja kuvailee itseään "box-to-box-pelaajaksi", eli keskikenttäpelaajaksi joka pystyy puolustamaan ja hyökkäämään laadukkaasti. Vahvuuksiinsa hän laskee molempijalkaisuuden ja kaksinkamppailupelaamisen.

Jälkimmäiseen 170-senttinen Suhonen on saanut apua viime kauden pitkän kuntoutusjaksonsa kautta. Hän vietti 10 kuukautta sivussa kentiltä oikean polven eturistisiteen repeämän vuoksi.

– Kuntoutusjakso oli alussa hyvin vaikea, varsinkin, kun sai alkuun kuulla sen pituuden. Sain kuitenkin runsaasti lisää kärsivällisyyttä. Myös sitä kamppailuvoimaa tuli lisää akatemiassa tehdyn salitreenaamisen kautta.

Aikuisten peleissä maajoukkuetasolla seuraava askel on Huuhkajissa. Miesten maajoukkueeseen pääsy ei ole helpoin askel. Kilpailua riittää, sillä Tim Sparvin maajoukkueringistä poistumisen koittaessa ainoastaan Glen Kamaran paikka pelikentän keskustassa vaikuttaa nyt kivijalkaan valetulta.

– Tottakai se on minulle seuraava tavoite ja olisi hienoa päästä mukaan. Se kuitenkin tulee varmasti eteen jossain vaiheessa, mutta nyt minun täytyy vain olla kärsivällinen ja jatkaa sekä seura- että maajoukkueessa hyvää työtä, Suhonen itse sanoo.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanervakaan ei ole vielä nuorukaista tulevaisuuden suhteen lähestynyt. Seuraava selkein tavoite löytyykin seurajoukkueesta, joukkueen osalta ja henkilökohtaisesti.

– Haluan olla HSV:n mukana nousemassa 1. Bundesliigaan ja pelata tällä kaudella paljon. Lisäksi haluaisin päästä itse pelaamaan siellä pääsarjassa.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle