Hyppää sisältöön

Risteilyvieraita odotettiin 50 000, vain 4 000 tuli – korona teki miljoonien loven matkailutuloihin Kotkassa ja Haminassa

Kansainvälinen risteilytoiminta käynnistyi Kotkan-Haminan seudulla vuonna 2017. Tänä vuonna laivoja oli tulossa parikymmentä, mutta koronan takia suurin osa käynneistä peruuntui.

MS Marina Haminassa.
Näillä näkymin tämän kauden viimeiseksi kansainväliseksi risteilijäksi Kotkan-Haminan seudulla jäi MS Marina, joka vieraili Haminan satamassa sunnuntaina. Kuva: Jarno Koivula
Juulia Tillaeus
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän vuoden risteilykausi Kotkan-Haminan seudulla on näillä näkymin tullut päätökseen.

Kauden viimeisten risteilijöiden oli määrä saapua Kotkaan ja Haminaan tänään tiistaina ja tulevana lauantaina, mutta EU:n muuttuneiden matkustusrajoitusten vuoksi laivat joutuivat perumaan tulonsa seudulle.

– Korona-aikana saattaa tulla tällaisia tosi nopeita ratkaisuja, projektipäällikkö Petra Cranston Haminan-Kotkan satamasta sanoo.

Viimeinen risteilijä vieraili viikonloppuna Haminassa. Kyseessä oli ensimmäinen kansainvälinen risteilyalus kaupungissa lähes 20 vuoteen. Risteilyjä oli alun perin suunnitteilla Haminaan jo heinäkuussa, mutta ne peruttiin.

Kansainvälinen risteilytoiminta käynnistyi Kotkan-Haminan seudulla vuonna 2017.

Miljoonien eurojen potti jäi saamatta

Yhteensä alueella poikkesi tänä vuonna neljä risteilyä, joiden kyydissä matkusti yhteensä noin 4 000 vierasta.

Alun perin tälle vuodelle oli vahvistettu parikymmentä risteilykäyntiä, joiden toteutuessa matkustajia olisi ollut noin 50 000. Koronarajoitusten takia 18 risteilijäkäyntiä Etelä-Kymenlaakson satamissa kuitenkin peruuntui.

Alkuperäisen arvion mukaan risteilijöiden odotettiin tuovan seudulla lähes seitsemän miljoonaa euroa. Matkustajamäärien pudottua murto-osaan tuotot jäävät kuitenkin alle 650 000 euroon.

Petra Cranstonin mukaan puuttumaan jääneistä tuloista huolimatta risteilykesä oli näkyvyyden kannalta menestys.

– Tämä on ollut hyvää viestintää, markkinointia ja imagon rakentamista. Kansainvälisiä risteilijöitä ei ole käynyt vielä kovin monessa paikassa, Cranston sanoo.

Satamayhtiö odottaa ensi vuotta toiveikkain mielin. Ensi vuodelle on jo tehty 14 risteilyvarausta. Lisäksi suunnitteilla on viisi vielä vahvistamatonta risteilyä. Jos kaikki risteilyt toteutuvat, seudulle odotetaan noin 50 000 vierasta.

Suosittelemme sinulle