Hyppää sisältöön

Ex-pääministerin pahoinpitelijälle ankara sakkorangaistus käräjäoikeudessa – Juha Sipilä: lyöjä sanoi, että "nyt tulee oikein kunnolla turpiin"

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutui hyökkäyksen kohteeksi eduskuntatalon lähellä tammikuussa. Oikeus katsoo, että hyökkäyksen motiivi oli Sipilän yhteiskunnallinen asema eikä tällaiselle toiminnalle ole sijaa Suomessa.

Juha Sipilä käräjäoikeudessa.
Entinen pääministeri Juha Sipilä häneen kohdistuvan pahoinpitelyn käsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa 7. syyskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Marjatta Rautio

Entisen pääministerin, kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) kohua herättänyt pahoinpitely käsiteltiin tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa ripeällä tahdilla.

Käräjäoikeus tuomitsi Sipilän kimppuun käyneen miehen pahoinpitelystä 80 päiväsakon sakkorangaistukseen. Maksettavaa miehelle kertyy yhteensä 480 euroa.

Oikeus katsoi, että teolla ei ollut mitään muuta motiivia kuin että syytetty oli tunnistanut Sipilän poliitikoksi ja entiseksi pääministeriksi. Oikeus kovensi rangaistusta, koska teon motiivi oli Sipilän yhteiskunnallinen asema.

Käräjäoikeus korostaa tuomiossa pitävänsä poliitikkoihin ja virkamiehiin kohdistuvaa epäasiallista vaikuttamista ja maalittamista erittäin moitittavana.

– Tällaiselle toiminnalle ei tule antaa jalansijaa tässä maassa, korosti käräjätuomari Joona Miettinen lukiessaan tuomion perusteluja.

Rangaistusta ankaroitti myös se, että miehellä oli kontollaan tuomiota aikaisemmista rikoksista.

Käräjäoikeus piti Sipilän kertomusta yllättävästä nyrkillä lyönnistä uskottavana ja sitä tuki videokuvista näkyvä horjahdus.

Pahoinpitelystä tuomittu oli haastettu käräjille ratkaisun uhalla. Hän ei kuitenkaan tullut paikalle.

Syyttäjä on tyytyväinen tuomioon

Aluesyyttäjä Annamari Lappalainen oli tyytyväinen tuomioon, joka oli hänen vaatimustensa mukainen.

– Tuomio on hyvä. Käräjäoikeus otti hyvin selkeästi sen kannan, että tällaista toimintaa ei hyväksytä ja sen käräjätuomari useampaan otteeseen tuomion perusteluista luki.

– Käräjäoikeus katsoi, että tässä tapauksessa ei ollut kyse lievästä pahoinpitelystä, vaikka tämä vammojen vakavuus olisi voinut siihen viitata.

Lappalainen sanoi, että myös syyttäjälaitos suhtautui tapahtumaan vakavasti.

– Tässä olisi ehkä jossakin toisessa tilanteessa voitu harkita esimerkiksi sovittelumenettelyä. Mutta ottaen huomioon, että tämä teko kohdistui poliitikkoon niin katsottiin, että tämä oli tärkeä tuoda tänne käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Sipilä: "Otin tosissani uhkailun"

Pahoinpitely tapahtui tammikuun alussa eduskuntatalon lähistöllä. Sipilä oli ylittämässä tietä Arkadiankadulla, kun vastaantulija hyökkäsi hänen kimppunsa yllättäen.

Sipilä kertoi oikeudessa, että hän oli liikennevaloissa ja puhui puhelimessa, kun mies tunnisti hänet.

– Hän aloitti huorittelemalla keskustelun ja puhui turpaan antamisesta. Mitään asiallista ei hänen suustaan tullut.

Sipilä ei ensin huomannut, että mies lähti seuraamaan häntä. Lyönti selkään tuli yllättäen.

– Sitten hän sanoi, että nyt tulee oikein kunnolla turpiin. Sanoin puhelimessa olleelle henkilölle, että tämä ei taida jättää rauhaan, kutsu poliisi.

– Otin tosissani uhkailun. Selvästi se nyrkki kumahti selkään, mutta pieksämisestä ei voi puhua. Sen verran oli voimaa, että tämän kokoinen mies horjahti.

Eduskunnan turvakameran tallenne kansanedustaja Juha Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä 19. tammikuuta 2021.
Eduskunnan turvakameran tallennetta kansanedustaja Juha Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä 7.tammikuuta 2021.

Todistaja: Sipilä oli "lievästi hätääntynyt"

Sipilä kertoi, että hänen kanssaan puhelimessa puhunut henkilö soitti poliisille, mutta poliisit tulivat vasta kolmen vartin, tunnin päästä Pikkuparlamentin pihalle pyytämään lausuntoa.

Sipilä sanoi, että hänelle ei tullut välikohtauksessa sellaisia vammoja, että hän olisi joutunut käymään lääkärissä.

Sipilä ei halunnut oikeustalolla kommentoida välikohtausta eikä oikeudenkäyntiä toimittajille.

Oikeus kuuli todistajana erityisavustajaa, jonka kanssa Sipilä puhui puhelimessa. Hän kertoi, että Sipilä oli tilanteessa "lievästi hätääntynyt" ja pyysi soittamaan poliisit.

Oikeudessa katsottiin poliisin usean valvontakameran kuvista kokoamaa videokoostetta.

Poliisitutkinnassa pahoinpitelystä syytetty 38-vuotias mies kertoi, että hän oli kuvissa ja oli käynyt Sipilän kimppuun hetken mielijohteesta.

Tapahtuneelle ei esitutkinnassa selvinnyt mitään erityistä syytä. Mies kiisti syyllistyneensä pahoinpitelyyn.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja sai potkut

Hyökkäys tallentui eduskunnan valvontakameraan videolle, jonka eduskunnan turvallisuusjohtaja luovutti medialle. Sipilä kertoi tuolloin MTV:lle, että hänen kimppuunsa käytiin nyrkeillä (siirryt toiseen palveluun).

Välikohtaus johti eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savolan irtisanomiseen.

Savola menetti kansliatoimikunnan luottamuksen, koska hän ei kertonut eduskunnan muulle virkajohdolle päätöksestään luovuttaa turvakameran kuvaa medialle.

Eduskunnan kansliatoimikunta katsoi myös, että Savolan kommentit olivat edustaja Sipilän kertomaan verrattuina tapahtumaa vähätteleviä.

Savola kertoi julkisuuteen, että kansanedustaja oli ylittämässä suojatietä, kun häntä vastaan tullut henkilö tönäisi edustajaa ohikulkiessaan ja poistui paikalta.

Lue myös:

Kansanedustaja Juha Sipilän pahoinpitelystä nostettu syyte

Yle sai haltuunsa eduskunnan turvallisuusjohtajan potkujen perustelut: peitteli osuuttaan ja vähätteli Sipilän lausumaa, Savola kiistää väitteet

Esitutkinta Juha Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä valmistui: vastaantulija kävi kimppuun hetken mielijohteesta

MTV Uutiset: Juha Sipilään kohdistunut hyökkäys tallentui videolle

Ex-pääministeri Juha Sipilään käytiin käsiksi eduskunnan edustalla, poliisi tutkii – Sipilä MTV:lle: Kimppuuni käytiin nyrkein

Suosittelemme sinulle