Hyppää sisältöön

THL pitää kirjastoa turvallisena, baaria ei – katso koneesta, millaiseksi viranomaiset arvioivat tartuntariskin eri tilanteissa

Koulujen lähiopetus perustasolla, toisella asteella ja yliopistoissa on todettu riskiltään vähäiseksi riskipotentiaalin arviointitaulukossa. Taulukko on työkalu, jonka avulla alueelliset viranomaiset voivat määritellä tilaisuuksiin liittyvää riskiä.

Oppilaita koululuokassa.
Riskiarviossa yhden pisteen yhdeksästä mahdollisesta saavat kirjastot, erikoisliikkeet ja koulujen lähiopetus. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Johannes Blom
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut riskipotentiaalin arviointitaulukon.

Taulukon tarkoitus on olla työkalu, jonka avulla alueelliset viranomaiset voivat arvioida erilaisiin tilaisuuksiin liittyvää tartuntariskiä ja leviämispotentiaalia.

Riskiä arvioidaan kolmiportaisella asteikolla sekä tartuntojen että leviämisen osalta. Arvioitu riskitaso saadaan kertomalla tartuntariskin ja leviämispotentiaalin arviot.

Toimivaltaiset viranomaiset voivat tehdä tapauskohtaisia riskinarvioita mallin perusteella.

Tartuntariskin ja leviämispotentiaalin astetta arvioitiin taulukon valmistelussa tähän asti kertyneen tiedon valossa. Taulukko pyrkii antamaan suuntaa ja helpottamaan viranomaisia tunnistamaan sekä riskialttiita että riskiltään vähäisiä tilastoja ja ympäristöjä.

Näissä tilaisuuksissa riski arvioidaan korkeimmaksi

  • Täydet riskipisteet taulukossa saavat esimerkiksi sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät massakonsertit sekä sisäurheilukatsomot, joissa istumapaikkoja ei ole arvioitu.
  • Myös pubit, yökerhot ja karaokebaarit listataan yhdeksän pisteen arvoisiksi.
  • Työelämän puolella riskin arvioidaan olevan korkein tiiviissä yhteismajoitustuksessa, josta esimerkkeinä mainitaan kausityöntekijät, rakennustyöläiset ja varuskunnat.

Osassa tilaisuuksista tartuntariski arvioidaan hyvin korkeaksi, mutta pienempi osallistujamäärä laskee yhteispisteitä.

Tällaisia ovat esimerkiksi joukkueurheiluun käytettävät sisätilat ja kontaktilajit sekä yli 10 hengen kuorolaulu.

Sen sijaan urheilun ulkokatsomoissa ja hengellisissä kokoontumisissa leviämispotentiaali on korkeimmalla tasolla, mutta tartuntariski hieman matalampi kuin edellämainituissa.

Kohtuullisen riskiarvion taulukossa saavat kaukoliikenteen junat ja linja-autot, ulkoilmaterassit ja vapaa-ajan leirit.

Koulujen lähiopetuksessa riskit matalimmalla tasolla

  • Riskiarviossa yhden pisteen yhdeksästä saavat kirjastot, erikoisliikkeet ja koulujen lähiopetus – mukaan lukien ala- ja yläasteet, toisen asteen ja yliopistot.
  • Matalimmalla portaalla ovat lisäksi toimistotyyppiset työpaikat ja yksilöurheiluun käytettävät sisätilat.
  • THL:n arvioiden mukaan riskit ovat vähäisiä myös tavallisessa arjessa kauppareissuilla, kampaamokäynneillä, lähiliikenteessä ja ruokaravintoloissa.

Vähäisen riskin tilanteiksi luetaan myös muutamia esimerkkejä, joissa leviämispotentiaali on korkea, mutta tartuntariski pieni.

Tällaisia ovat esimerkiksi kauppakeskusten yleiset oleskelutilat sekä huvi- ja teemapuistojen, tivolien ja eläintarhojen sisätilat.

Taulukon mukaan istumapaikkojen määrittely pienentää tartuntariskiä merkittävästi. Täten siis konsertit, oopperat, elokuvateatterit ja urheilukatsomot todetaan tartuntariskiltään vähäisiksi, kunhan istumapaikat on määritelty.

Taulukossa ei ole mahdollista huomioida kohderyhmän haavoittuvuutta tai muita tilannekohtaisesti arvioitavia tekijöitä.

Jos altistuneet olisivat esimerkiksi erityiseen riskiryhmään kuuluvia, riskiä lisäävä seikka on tarpeen huomioida. Toisaalta tilaisuuksissa, joissa osallistujat ovat kahdesti rokotettuja, riski on pienempi.

Lue myös:

Hallitus neuvottelee koronastrategiasta: Milloin voimme lopettaa kasvosuojaimien käytön ja kahdesti rokotettujen testaamisen?

Päivittyvä seuranta koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla

Suosittelemme