Hyppää sisältöön

Yllättävä käänne: Kajaanissa tilat suljettiin koronan takia, mutta nyt hallinto-oikeus keskeytti sulun – taustalla kuntosaliyrityksen valitus

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on määrännyt keskeytettäväksi Kainuun sote-kuntayhtymän yhtymähallituksen päätöksen, joka koski asiakastilojen sulkemista.

Kuntokeskus liikun julkisivu
Hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen taustalla on liikuntasaliketju Kuntokeskus Liikku, jolla on kuntosali myös Kajaanissa. Kuva: Joni Takalo / Yle
Hanne Kinnunen,
Sanna Kähkönen

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on keskeyttänyt Kajaanin kaupungin aluetta koskevan asiakastilojen sulkemispäätöksen täytäntöönpanon.

– Tartuntatautilain 58 g -pykälän täytäntöönpano keskeytetään Kajaanissa välittömästi, ja kaikki kyseisen lain perusteella 1.9. alkaen suljettu toiminta voi jatkua normaalisti, sanoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Koukkari korostaa, että Kajaanissa turvavälipykälä on kuitenkin edelleen voimassa.

Kajaani on ollut koronaepidemian leviämisvaiheessa. Kainuun soten yhtymähallitus päätti viime keskiviikkona Kajaania koskevista tartuntatautilain mukaisista rajoitustoimista ja silloin otettiin käyttöön esimerkiksi pykälä 58 g, jolla suljettiin useita tiloja.

Lainkohdassa tarkoitettuihin tiloihin kuuluu esimerkiksi sisäliikuntatiloja, uimahalleja, ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja ja kauppakeskusten oleskelutiloja.

Kuntosaliketju valitti tilojen sulkemisesta

Hallinto-oikeuden keskeyttämispäätös liittyy tuomioistuimessa vireillä olevan valitusasian käsittelyyn. Valittajana oleva kuntosaliyritys vaatii yhtymähallituksen mainitun päätöksen kumoamista.

– Sulkemispäätös päätös oli kohtuuton ja eriarvoistava. Hallinto-oikeuden tämän päiväinen päätös oli ehdottoman oikea, sanoo Kuntokeskus Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi.

Riihijärvi perustelee asiaa tänään julkaistulla THL:n luokituksella (siirryt toiseen palveluun), jossa liikuntapaikkojen ja kuntokeskusten levittävyys ja tartuntariski on alhainen.

– Kuntokeskusalan tavoitteena ovat fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti hyvinvoivat ihmiset. Tällainen sulkupäätös, jossa terveyttä edistävät liikuntapaikat suljetaan, on kohtuuton ja oikeustajua koetteleva, samalla, kun baarien toimintaan ei tullut Kainuun alueella uusi rajoituksia.

Hallinto-oikeuden pyrkimyksenä on ratkaista valitusasia ripeästi sen jälkeen, kun tarpeelliset osapuolten kuulemiset on suoritettu.

Kun Kajaanin koronasulku astui voimaan syyskuun alussa, Kuntokeskus Liikku piti ensin ovensa auki, koska yritys ei ollut saanut ohjeita tilanteeseen (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat).

Suosittelemme sinulle