Hyppää sisältöön

Suomi on pimeän verkon huumekaupan kärkimaa, ja se sai KRP:n lisäämään rikollisuuden valvontaa verkossa

Keskusrikospoliisi on palkannut lisää työntekijöitä pimeän verkon rikollisuuden selvittämiseksi. Pimeässä verkossa tapahtuva huumausainekauppa on levittäytynyt kaupungeista myös syrjäisemmille seuduille, ja kauppaa tekevät yhä nuoremmat.

Pimeästä verkosta huumeita saavat hankittua myös ne, joilla ei ole suoria yhteyksiä huumekauppaa tekeviin. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marjatta Rautio

Keskusrikospoliisi (KRP) on kuluvan vuoden aikana lisännyt verkossa tapahtuvan laittomien aineiden ja esineiden kaupan valvontaa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

KRP:n kyberrikostorjuntakeskuksessa käynnistetty pimeän verkon seurannan projekti antaa KRP:n mukaan entistä tarkemman kuvan huumausainemarkkinoista Suomessa. Määräaikainen projekti aloitettiin eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella.

Tietoverkoissa tapahtuvan huumausainekaupan määrä on Suomessa kansainvälisestikin vertailtuna suuri, ja huumausaineiden hankkiminen verkosta on helppoa, kertoo KRP tiedotteessaan.

Projektissa seurataan muun muassa sitä, millä alustoilla kauppaa käydään, ketkä ovat keskeisimpiä toimijoita ja mikä on järjestäytyneen rikollisuuden rooli.

Huumausaineita saatavilla verkossa aiempaa enemmän

KRP:n mukaan tarve huumausainerikosten torjunnan tehostamiseen verkossa on noussut, koska huumausaineiden saatavuus tietoverkoissa, erityisesti pimeässä verkossa, on kasvanut.

Suomi on KRP:n mukaan erityisasemassa myös pimeän verkon suurena käyttäjämaana.

Kansainvälisessä huumeiden käyttöä koskevassa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) Suomi oli pimeän verkon huumekaupan kärkimaa. Niistä liki 2 200 suomalaisesta vastaajasta, jotka olivat käyttäneet tai ostaneet huumeita viimeisen vuoden aikana, 45 prosenttia oli hankkinut huumeita pimeästä verkosta.

Toisella sijalla vertailussa oli Englanti, jossa 29 prosenttia hiljattain huumeita ostaneista tai käyttäneistä vastaajista oli hankkinut niitä pimeästä verkosta, ja kolmannella sijalla Australia, jossa osuus oli 15 prosenttia.

Kaikki Pohjoismaat eivät olleet mukana vertailussa alhaisten vastaajamäärien vuoksi. Norjassa pimeästä verkosta huumausaineita hankkineiden osuus oli 14 ja Tanskassa 4 prosenttia.

Satunnais- ja viihdekäyttäjät ostavat verkosta

Pimeän verkon seurannassa on poliisin mukaan huomattu, että laittomien aineiden ostajien ja myyjien ikähaarukka on laaja, eikä heitä yhdistä mikään tietynlainen sosiaalinen asema. Taustat ja motiivit ovat moninaisia, ja ostajat ja myyjät ovat hajaantuneet eri puolille Suomea.

– Pidämme huolestuttavana yleistä trendiä, jossa suurien huumausainetakavarikoiden takana on yhä useammin verkkopohjainen toiminta ja yhä nuoremmat tekijät, kertoo KRP:n ennalta estävän toiminnan yksikön päällikkö, rikosylikomisario Lars Henriksson poliisin tiedotteessa.

Henrikssonin mukaan verkon avulla huumausainekauppa on levittäytynyt myös syrjäisemmille seuduille Suomessa, eikä se keskity enää vain suurimpiin kaupunkeihin.

– Pimeän verkon merkitys huumausaineiden saatavuudelle on todennäköisesti suurinta satunnais- ja viihdekäyttäjien keskuudessa, sillä näillä ryhmillä ei välttämättä ole ennestään huumausaineiden hankintaan tarvittavia kontakteja tuttavapiirissään

Lain pitkä koura yltää myös pimeään verkkoon

Pimeän verkon seurannassa on tähän mennessä havaittu tuhansia pimeässä verkossa julkaistuja ilmoituksia, joista yli 90 prosenttia koskee huumeiden tai huumaavien aineiden kauppaa. Pimeässä verkossa on mahdollista toimia anonyymisti.

– Anonymiteetti ei kuitenkaan poista kiinnijäämisen ja rikosvastuuseen joutumisen riskiä. Vastoin yleistä uskomusta pimeässä verkossa tapahtuva rikollinen toiminta ei ole lainvalvontaviranomaisten ulottumattomissa, toteaa Henriksson.

Esimerkkeinä verkon huumausainekaupan määrän kasvusta ja viranomaisten kyvystä puuttua siihen poliisi pitää jo valmistuneita esitutkintoja.

Poliisi on pystynyt yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa selvittämään mittaviakin pimeän verkon huumausainemyyntejä.

Poliisi pitää valvonnan jatkamista tärkeänä

Pimeässä verkossa myymiseen käytetyt alustat ja markkinapaikat vaihtuvat nopeasti. Jatkuvat muutokset ja maailmanlaajuinen toiminta aiheuttavat KRP:n mukaan haasteita valvonnalle myös tulevaisuudessa, kun järjestäytyneen rikollisuuden hallinnoima kansainvälinen huumausainekauppa suuntautuu yhä enemmän Suomeen.

– Rikostorjunnan kannalta näkymät ovat haasteelliset, koska poliisin resurssit ja toimivaltuudet verkossa toimimiseen eivät ole riittävällä tasolla, kertoo Henriksson tiedotteessa.

– Uudet väylät hankkia ja myydä huumausaineita yhdessä nuorten lisääntyvän henkisen pahoinvoinnin kanssa luovat pahimmillaan edellytykset rikollisen elämäntavan viehättävyystekijöille puhumattakaan pitkäaikaisvaikutuksista yhteiskuntaan.

Lue myös:

Näin toimii sivusto, jossa huumekauppiaat, huijarit ja jopa palkkamurhaaja tarjoavat palveluksiaan – "Ei kiinnosta mitä laki sanoo"

Tor-verkon suomenkieliset huumefoorumit pimenivät – villit huhut lähtivät heti rönsyilemään

Tor-verkko ei ole niin salainen kuin luulisi: Tekoäly auttaa seulomaan miljoonista viesteistä terroristit, huumekauppiaat ja ääriliikkeet

Mies oli päässyt eroon huumeista vuosia sitten ja odotti isäksi tuloa – sitten poliisi soitti, että on aika vastata vanhoista teoista Tor-verkossa

Suosittelemme sinulle