Hyppää sisältöön

Koronarajoituksia rikkonut turkulaisravintola määrättiin kiinni kahdeksi viikoksi

Anniskelua yli sallitun ajan jatkanut ravintola Uljas määrättiin lauantaina suljettavaksi määräajaksi. Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan on viitteitä, ettei määräystä ole noudatettu.

Ravintola Juttutupa. 15.4.2021.
Turkulaisravintoloitsija kertoi ennakkoon sosiaalisessa mediassa poistavansa kaikki koronarajoitukset ravintolastaan. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Jouni Koutonen

Lounais-Suomen aluehalllintovirasto pohtii jatkotoimenpiteitä turkulaisen ravintoloitsijan tartuntatautilain mukaisten ravintolamääräysten rikkomiselle.

Ravintola Uljas määrättiin suljettavaksi kahden viikon ajaksi viime viikonloppuna. Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Avi selvittää vielä, tuleeko tapauksessa käynnistää valvonta-asia, sillä sen tietoon on tullut viitteitä, että määräystä ei ole noudatettu.

Ravintola piti oviaan auki viime lauantaina yli sallitun aukioloajan. Varsinais-Suomessa voimassa olevien rajoitusten mukaan anniskelun tulee päättyä kello 22.00, ja ravintoloiden sulkeutua kello 23.00.

Lisäksi ravintolassa oli asiakkaita yli sallitun määrän. Varsinais-Suomessa saa tällä hetkellä täyttää puolet asiakaspaikoista ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala.

Elinkeinovalvontayksikön päällikkö, lakimies Pepe Uskelin kertoo avin tarkastajan käyneen tartuntatautilain mukaisella valvontakäynnillä yhdessä poliisin kanssa noin kello 23.30. Ovi oli tuolloin auki, ja sekä ulkona että sisällä runsaasti asiakkaita.

– Tarkastaja totesi sisään astuttuaan saman tien, että ravitsemisliike oli aivan täynnä. Siellä ei päässyt oikein etenemään edes baaritiskille saakka, kun hän etsi ravintolan vastaavaa hoitajaa tai omistajaa, kertoo Uskelin.

Uskelin kiistää julkisuudessa olleet tiedot, ettei avin tarkastaja olisi puuttunut tilanteeseen.

Omistajan löydyttyä alkoholiylitarkastaja oli käynyt tämän kanssa keskustelun voimassa olevista rajoituksista. Hän oli antanut suullisen määräyksen keskeyttää toiminta välittömästi ja asettanut ravitsemisliikkeen kahdeksi viikoksi kiinni.

Sulku kestää kaksi viikkoa, ja avi tulee sen vielä alkuviikon aikana vahvistamaan kirjallisesti.

Toiminta voidaan tartuntatautilain pohjalta keskeyttää korkeintaan kuukaudeksi

Paikalla ollut poliisi ei lauantaina ryhtynyt tyhjentämään ravintolaa. Uskelinin mukaan avin tarkastaja poistui paikalta siinä käsityksessä, että viesti oli mennyt perille ja toiminnanharjoittaja olisi ryhtynyt määräyksen mukaisiin toimenpiteisiin.

Aluehallintoviraston mukaan maanantain aikana on kuitenkin ilmennyt viitteitä siitä, ettei ravintola olisi noudattanut sulkemismääräyksiä.

Selvitysten jälkeen tapauksesta saatetaan käynnistää niin kutsuttu valvonta-asia. Tartuntatautilain 58b-pykälän mukaan toiminta voidaan keskeyttää enintään yhden kuukauden ajaksi.

Lisäksi seuraamuksia voi syntyä alkoholilain nojalla, äärimmäisenä toimenpiteenä anniskeluluvan pysyvä menettäminen ja jopa rikosokeudellinen vastuu alkoholilain rikkomisesta.

Elinkeinovalvontayksikön päällikkö, lakimies Pepe Uskelinin mukaan aluehallintovirasto oli ennakkoon yrittänyt tavoittaa ravintoloitsijaa puhelimitse viime perjantaina valtioneuvoston viimeisimpien linjausten varmistuttua edellisenä päivänä. Tämän jälkeen elinkeinonharjoittajalle oli lähetty ohjauksenomainen sähköposti voimassa olevista rajoituksista.

Aiheesta aiemmin:

Turkulaisravintolan koronakapinalle ei heru ymmärrystä avilta – "Hänellä ei tule olemaan mahdollisuuksia toimia valtioneuvoston asetusta vastaan"

Suosittelemme sinulle