Hyppää sisältöön

Hankasalmen kunnanhallitus esittää kielteistä kantaa sairaanhoitopiirin potilastietojärjestelmään – taustalla kustannusten muutokset

Lopullinen päätös uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttönotosta tehdään sairaanhoitopiirin valtuustossa.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Uudessa järjestelmässä sekä terveys- että sosiaalitoimen tiedot yhdistyisivät. Kuvituskuva. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Tuukka Lukinmaa,
Angela Nurmi

Hankasalmen kunnanhallitus haluaisi painaa jarrua Keski-Suomen sairaanhoitopiirin uuden potilastietojärjestelmän hankinnassa.

Hallitus esittää kunnanvaltuustolle, ettei se valtuuttaisi Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä jatkamaan uuden Aster-järjestelmän hankintaa. Hankasalmen kunnanhallitus käsitteli asiaa eilisessä kokouksessaan. Asian valmistelijana kunnan osalta toimi kunnanjohtaja Matti Mäkinen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on valmistellut kolmen muun sairaanhoitopiirin kanssa uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmä Asterin hankintaa. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoitti elokuun lopussa alueen kunnille, että kustannukset tulevat kaksinkertaistumaan aiemmasta arviosta.

Juuri kustannusten merkittävä muutos sai Hankasalmen kunnanhallituksen vastustamaan järjestelmähankinnan jatkamista.

Nyt Hankasalmen kunta esittää Keski-Suomen sairaanhoitopiirille, että se irtautuu sopimuksista ja hankinnasta. Asia siirtyy kuitenkin vielä Hankasalmen kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.

Viitasaari tyytymätön kustannusten nousuun

Aster oli kaupunginhallituksen käsittelyssä myös Viitasaarella, jossa kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle toistaiseksi vihreää valoa potilastietojärjestelmän hankinnassa. Ehtona on, että sairaanhoitopiirin suurin omistaja eli Jyväskylän kaupunki tekee asiassa myönteisen ratkaisun.

Hallituksen mukaan kaupungin pitää kuitenkin kuitenkin antaa sairaanhoitopiirille voimakas viesti siitä, että Viitasaari suhtautuu erittäin kriittisesti potilastietojärjestelmän kustannusten nousuun

Kaupunginhallitus myös korostaa, että Viitasaari ei millään tavoin sitoudu nyt tai tulevaisuudessa Aster-järjestelmän kustannuksiin.

Sairaanhoitopiirin on myös ryhdyttävä konkreettisiin toimenpiteisiin luottamuksen palauttamiseksi sairaanhoitopiirin ja kuntien välillä, kaupunginhallituksen esityksessä todetaan.

Lopullisen päätöksen tekee sairaanhoitopiirin valtuusto

Yksittäisen kunnan linja ei vaikuta suoraan lopputulokseen, mutta kielteiset päätökset otetaan kuitenkin yleisesti huomioon päätöksenteossa.

Kielteisen päätöksen tehnyt kunta voi myös ohjeistaa sairaanhoitopiirin valtuustossa toimivia valtuutettujaan äänestämään lopullisessa käsittelyssä aiheen vastaisesti.

– Kun sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto käsittelevät aihetta, on omistajanohjauksella merkitystä päätöksenteon kannalta, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Kinnusen mukaan lopullinen päätös asiakas- ja potilastietojärjestelmästä pyritään tekemään sairaanhoitopiirin valtuustossa lokakuun lopussa.

– Kunnilta pyydetään nyt valtuutusta päätöksentekoon. Kun kuntien kannat on kuultu, käsittelee sairaanhoitopiirin hallitus asaa. Mikäli hallituksella on edellytykset viedä asia valtuuston päätettäväksi, ratkaistaan asia sitten sairaanhoitopiirin valtuustossa lopullisesti.

Lue lisää: Uuden potilastietojärjestelmän hinta kaksinkertaistumassa Keski-Suomessa – kustannusten kasvu kummastuttaa kunnissa

Neljä sairaanhoitopiiriä hieroo jättikauppaa potilastietojärjestelmästä – lääkärit pelkäävät, ettei kukaan tiedä, mitä ollaan ostamassa

Suosittelemme sinulle