Hyppää sisältöön

Lentismiesten kapteeni on sivussa, mutta Mikko Eskon kokemus rauhoittaa – joukkueeseen mukaan vastustajille tuntematon "jokeri"

Suomen lentopallomaajoukkue tarvitsee nyt EM-koitokseen uutta vaihdetta silmään ja uusia tutkapareja, arvioi Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumov. Tiistain Hollanti-ottelusta Shumov ennustaa vaikeaa.

Finlands Mikko Esko skrapar sig i huvudet under matchen mot Ryssland.
Lentopallokonkari Mikko Esko pelasi sunnuntain Venäjä-ottelussa ykköspassarina. Asiantuntija uskoo konkarin kunnon riittävän lähipäivien tiukassa otteluaikataulussa. Kuva: Lehtikuva / Kalle Parkkinen
Anna Näveri,
Johannes Oikarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen lentismiesten kapteenin ja ykköspassarin Eemi Tervaportin loukkaantuminen on iso takaisku joukkueen EM-koitokseen, arvioi Yle Urheilun asiantuntija ja entinen lentopalloilija Konstantin Shumov.

– Eemi on ollut hyvässä vedossa kahdessa ekassa pelissä. Kapteenin poissaolo ei varmaankaan voi olla näkymättä kentällä, Shumov harmittelee.

Tervaportin etureidessä on repeämä, joka estää pelaamisen lopputurnauksessa. Loukkaantuminen tapahtui lauantain Espanja-ottelussa, jonka Suomi voitti 3–0.

Tilalle joukkueeseen tulee Belgiassa pelaava 24-vuotias Akseli Lankinen. Hänen kanssaan pelinrakentamisesta kantaa vastuun lentopallokonkari Mikko Esko, 43, joka tuli Suomen ykköspassariksi sunnuntain Venäjä-otteluun.

Lopputurnauksen kannalta olennaista on Shumovin mukaan se, miten Suomen joukkue kapteenin poissaolon käsittelee.

– Tuleeko joukkue vielä yhtenäisempänä Turkin ja Hollannin eteen, vai lähteekö palikka hajoamaan, Shumov pohtii.

– Hankala tilanne, mutta nyt pitäisi saada uusi vaihde päälle. Jokaisen pelaajan pitäisi miettiä, missä voi tuoda omat vahvuudet peliin ja auttaa joukkuetta.

Toisaalta Shumov ei usko joukkueen täysin lamaantuvan, sillä tähän mennessä pelaamisessa on näkynyt positiivinen vire.

Uudet tutkaparit kysymysmerkkinä

Nyt lentismiehillä ei ole käytettävissä esimerkiksi Tervaportin ja hakkuri Urpo Sivulan välistä saumatonta yhteispeliä Hollantia ja Turkkia vastaan. Niin sanotut tutkaparit menevät uusiksi. Shumov pohtii, tuleeko Sivulasta ja Mikko Eskosta nyt yksi uusi linkki.

Shumov uskoo Mikko Eskon mukaantulon tuovan peliin luottamusta kokemuksellaan ja rauhallisuudellaan.

– Kokenut pelaaja varmasti rauhoittaa.

Esko on myös pelannut monen nykyisen maajoukkueen pelaajan, kuten Sivulan, Sakari Mäkisen ja Aaro Nikulan kanssa aiemmin samoissa joukkueissa.

Esko on kokenut konkari, mutta jaksaako 43-vuotias varmasti pysyä mukana, kun Suomella on neljän päivän sisään kolme ottelua. Ensin Venäjä, tiistaina Hollanti ja keskiviikkona Turkki. Edessä on kaksi kovaa vastustajaa.

Shumov ei ole huolissaan Eskon jaksamisesta.

– Olen jutellut Mikon kanssa ja hän on hyvässä fyysisessä kunnossa. Ei ole ihme, että hän nousi takaporttien kautta tähän maajoukkueeseen. Uskon kyllä, että Mikko jaksaa. Jo Venäjä-ottelu osoitti hänen olevan hyvässä tikissä.

Tervaportin tilalle joukkueeseen tullutta Akseli Lankista asiantuntija pitää eräänlaisena jokerikorttina, jonka pelityyliä vastustajat eivät ole päässeet analysoimaan.

– Lankinen ei ole pelannut lainkaan tässä turnauksessa. Hän voi tuoda syöttötyöskentelyyn uutta ulottuvuutta (päävalmentaja) Joel Banksin hyödynnettäväksi.

– Monella vastustajalla ei varmaankaan ole tietoa siitä, miten Akselin syöttöjä lähdetään torjumaan.

Tiistain Hollanti-peliä Shumov ennakoi vaikeaksi.

– Siellä on kovia pelimiehiä, älyttömän kova hakkuri ja passari. Joukkue on hyvin valmennettu ja pisti Venäjän aika tiukille toissapäivänä.

Lue myös:

Lentismiehille takaisku – ykköspassari Tervaportti joutuu reisivamman takia sivuun EM-kisoista

Asiantuntija joutui kääntämään takkinsa Veljesten huippuotteiden edessä – "suomalaistapit" ovat osoittaneet, ettei mitta ole lentopallossa kaikki kaikessa

Suomen loistava alku ei riittänyt Venäjää vastaan, Sammelvuon suojatit 3–1-voittoon

Maajoukkuelegenda Mikko Esko opettelee uutta roolia – "positiivisesti hullu" Mauro Berruto iskosti nestoriin itseluottamusta, johon ei uskottu

Suosittelemme sinulle