Hyppää sisältöön

Rotista entistä enemmän kiusaa Mikkelissä – torjunnan tarve kasvanut viimeisten vuosien aikana

Isoista rottapopulaatiosta voi aiheuta suuriakin haittoja ihmisen elinympäristössä. Rotat voivat esimerkiksi levittää tarttuvia tauteja, saastuttaa elintarvikkeita ja vahingoittaa kiinteistöjen rakenteita.

Råtta dricker ur en vattentunna.
Mikkelin kaupungin terveysvalvonnasta kerrotaan, että rottien torjunnan tarve on kasvanut kaupungin alueella viimeisten vuosien ajan. Vielä ei kuitenkaan tilannetta luonnehdittaisi suoranaisesti ongelmaksi. Kuva: Mostphotos/Urs flueeler
Juho Liukkonen

Rotista on entistä enemmän kiusaa Mikkelissä.

Terveystarkastaja Lasse Lähde Mikkelin kaupungin terveysvalvonnasta kertoo, että torjunnan tarve on alueella kasvanut viimeisten vuosien aikana. Eniten havaintoja tänä aikana on tullut asuinalueilta, mutta ihan viime aikoina myös kaupungin keskustasta.

Populaation kasvu Mikkelin seudulla saattaa johtua lämpimistä talvista.

– Rottien määrä ei ole kovien pakkasten myötä pienentynyt vaan lisääntymistä on todennäköisesti ollut myös talviaikana. Oma vaikutus voi myös olla sillä, että rotanmyrkkyä ei ole enää kaupoissa vapaasti saatavilla ja loukkupyynti ei ole yhtä tehokasta, Lähde kertoo.

Yksittäisissä rottahavainnoissa usein taustalla vaikuttaa helppo ravinnon saanti, lintujen ruokintapaikat sekä niiden huolimaton hoito, piha-alueiden epäsiisteys ja kompostoinnin virheet. Näihin puuttumalla ongelmia pystytään ehkäisemään.

Myös jätekatokset houkuttelevat taloyhtiöissä rottia. Lähde muistuttaa, että taloyhtiöissä olisi tärkeää huolehtia jäteastioiden kunnosta ja erityisesti varmistua, että isojen astioiden pohjatulpat ovat paikoillaan.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut kertoo suositelleensa asukkaita ryhtymään omatoimiseen rottien loukuttamiseen. Myös tuholaistorjujan tilaamista on suositeltu alueille, jossa rottia on havaittu runsaasti.

Mikäli rottien määrä kasvaa ja ongelmat lisääntyvät, saatetaan Mikkelin kaupungin ympäristöpalveluissa pohtia jatkossa muitakin toimenpiteitä.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterista puolestaan kerrotaan, että Savonlinnan seudulla havaintoja ja ilmoituksia on tullut rotista aika ajoin, mutta pääkaupunkiseudun kaltaista rottapopulaatio-ongelmaa ei ole ollut.

Lue myös:

"Koskaan ei ole tullut näin paljon yhteydenottoja rotista", sanoo terveystarkastaja Jyväskylässä – siimahäntiä näkyy nyt päivälläkin

Suosittelemme sinulle