Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Isolan sisarukset loivat oman paperinukkemaailmansa 1940-luvulla: kuin Downton Abbey yhdistettynä Kauniisiin ja rohkeisiin

Furut on kuvataiteilija ja tekstiilisuunnittelija Maija Isolan ja hänen siskojensa Tuulikin ja Irman luoma paperinukkemaailma. Furut ovat esillä Hämeenlinnan Taidemuseossa, mutta enää vain vajaan viikon.

Vanha paperinukke kädessä, jossa valkoinen puuvillakäsine.
Julia Luvita Getzer on yksi furujen keskeisistä hahmoista. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuvataiteilija Maija Isolan maalauksia esittelevän taidenäyttelyn Hämeenlinnan Taidemuseossa on nähnyt jo yli 11 000 kävijää. Yhtä moni on tutustunut furuihin. Furut on Isolan sisarusten lapsuudenaikainen paperinukkeleikki, joka kasvoi lopulta mittavaksi, historialliseksi paperinukkemaailmaksi.

Furujen hahmot elivät kiehtovaa kartanoelämää kuin henkilöt Downton Abbey -tv-sarjassa ikään. Ihmissuhteet olivat kuin Kauniista ja rohkeista konsanaan.

Tämä kaikki tiedetään, sillä paperinuket, vihkoihin kirjoitetut tarinat sekä kartongille maalatut sisustuskuvat kartanoista ovat säilyneet tähän päivään.

Furujen ylhäisösuvut omistivat Mouhipään, Lammerlowin, Riikinhovin ja Kuninkaankartanot laajoine maa-alueineen. Sukujen tiluksista maalattiin myös oma karttansa. Vihoista puolestaan löytyvät tarinoiden lisäksi kaikkien henkilöiden nimet ja suhteet.

Vihko, johon on kirjoitettu kaunokirjoituksella nimiä.
Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnan Taidemuseon amanuenssi Päivi Viherluoto kertoo tarkemmin furuista:

Furut ovat paperinukkeja
Kuva: Tiina Kokko / Yle

Isolan näyttely sulkee pian ovensa. Jos et ole nähnyt näyttelyä saati furuja, niin aikaa on enää hetki. Viimeinen näyttelypäivä on sunnuntai 12. syyskuuta.

Furut oli Isolan sisarusten eli Maijan, Tuulikin ja Irman yhteinen luomus. Sisaruksilla oli myös omat roolinsa furuja luodessaan.

Isolan sisarukset ja furut
Kuva: Tiina Kokko / Yle
Kolme kiiltokuvamaista naispuolista paperinukkea historiallisissa asuissa.
Furut pukeutuivat upeasti muun muassa erilaisiin juhliin. Myös häitä vietettiin usein. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Furujen naiset olivat tietenkin kauniita ja miehet komeita kavaljeereja. Ja ihanin oli kreivi Percy d´Orsay. Päivi Viherluoto kertoo, että sisarukset pohtivat hahmoja myös kirjeissään. Näin 13-vuotias Maija kirjoittaa Irmalle Helsinkiin 5. elokuuta 1940:

Olen suunnitellut Getzer-sukua ja ajatellut kaipauksella furuja iltaisin varsinkin, mutta ehkä saamme vielä joskus pitää musiikki-illan Mouhipäässä ja Lammerlow’n naamiaiset. ”Ah, Kreivi d’Orsay”, huudahtaisi Kreivitär Sheila /…/ ja Percy d’Orsay olisi hurmaava – ja meidän miesihanteemme kaltainen.

Päivi Viherluodon koko haastattelun voit kuunnella täältä:

Furut on Isolan sisarusten paperinukkemaailma kuin suoraan saippuasarjasta
Kuva: Tiina Kokko / Yle

Lue myös: Legendaarinen Maija Isola matkusti paljon – Unikko-kuosin suunnittelijan ura taidemaalarina on monelle yllätys

Suosittelemme