Hyppää sisältöön

Asiantuntija ihmettelee, miksi Leverkusen haluaa pitää kiinni Pohjanpalosta – uskoo, että lainapestin tavoite on nostattaa hyökkääjän arvoa

Suomen jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Joel Pohjanpalo siirtyy lainalle Turkin liigassa pelaavaan Caykur Rizesporiin loppukauden mittaisella sopimuksella. Asiantuntija Olli Huttunen uskoo, että Leverkusen ei halua luopua suomalaisesta halvalla.

Joel Pohjanpalo kertoo olevansa erittäin innoissaan uudesta lainapestistään. Kuva: Silja-Riikka Seppälä / Lehtikuva

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tähtihyökkääjän Joel Pohjanpalon lainapesti turkkilaiseen Caykur Rizesporiin on herättänyt jalkapalloväessä ihmetystä. Pohjanpalo, 26, siirtyy saksalaisesta Bayer Leverkusenista Turkin liigan häntäpään joukkueeseen loppukauden mittaisella sopimuksella.

Pohjanpalo kommentoi siirtoaan lyhyesti maajoukkueen etätiedotustilaisuudessa Lyonissa. Suomi kohtaa tiistai-iltana MM-karsinnoissa hallitsevan maailmanmestarijoukkueen Ranskan.

– Olen erittäin innoissani, kun on tulossa uusia haasteita ja uusi ympäristö. Monelle varmasti hieman yllätys, mihin lähden. Voidaan palata siihen sitten loppuviikosta, Ranska-otteluun keskittyvä Pohjanpalo sanoi.

47 maaottelua Huuhkajissa pelannut Pohjanpalo iski lauantain MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan maajoukkueuransa 11:nnen maalin ja ratkaisi Suomelle 1–0-voiton. Pohjanpalo myöntää, että päässä myllersi ennen ottelua. Siirtouutinen julkistettiin seuraavana päivänä.

– Oli stressaavaa ennen Kazakstan-peliä, kun en ollut ainoastaan Turkkiin silloin lähdössä. Saatiin voitto, ja ei se nyt niin paljon loppujen lopuksi häirinnyt. Ei se optimaalinen valmistautuminen missään nimessä ollut, Pohjanpalo sanoi.

Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky oli harmissaan, ettei pääse enää puhumaan suomea Leverkusenin pukukopissa Joel Pohjanpalon kanssa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen maajoukkueen ja Bayer Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky kertoo olevansa joukkuekaverinsa siirrosta harmissaan, mutta toisaalta uskoo Pohjanpalon tehneen oikean ratkaisun.

– Jollen sopimus on henkilökohtaisesti itselleni huono homma. Puuttuu se omankielinen vierustoveri pukukopista. Hän ansaitsee peliaikaa, ja jos sitä ei Leverkusenissa huomata, niin uutta kierrosta vaan ja dominoimaan Turkin liigaan, Hradecky sanoi Huuhkajien etätiedotustilaisuudessa.

Asiantuntija: Vähän oudompi siirto

Yle Urheilun asiantuntijan Olli Huttusen mukaan huomionarvoista on se, että Pohjanpalo siirtyy pois Saksasta Turkkiin ja vieläpä joukkueeseen, joka rypee maan pääsarjan häntäpäässä.

Pohjanpalo on käynyt lainalla aiemminkin, mutta aina vain muualla Saksassa. Huttusen mukaan Saksaan jääminen olisi ollut Pohjanpalolle paras vaihtoehto.

– Bundesliiga ja 2. Bundesliiga on Jollelle tuttu ympäristö ja pelin taso tiedetään. Ne ovat olleet hyviä siirtoja, tämä on vähän oudompi siirto uuteen ympäristöön. Pelin tasokaan ei välttämättä ole ainakaan omassa joukkueessa ihan sitä, mihin Bundesligassa on totuttu, Huttunen pohtii.

Turkkilaisseura Rizespor on kerännyt kauden kolmesta ottelustaan vain yhden pisteen. Pelitapa ja pelin toimivuus sekä se, miten ne sopivat Pohjanpalolle, ovat Huttusen mukaan suurimpia kysymysmerkkejä.

– Vastuu on pääasia, mutta toisaalta aina olisi hyvä, että joukkueen peli toimisi ja palvelisi myös hyökkäävää pelaajaa. Jos tässä on ongelmia, silloin tästä lainasta jää suurin hyöty pois.

Nostaako lainapesti Pohjanpalon arvoa?

Huttusen mielestä ei ole kyse siitä, että Pohjanpalon pitäisi antaa näyttöjä Leverkusenille. Suomalaishyökkääjän kyvyt ovat käyneet Leverkusenille selviksi viiden viime vuoden aikana.

Huttunen ihmettelee, miksi Leverkusen pitää kiinni pelaajasta, jolle peliaikaa ei ole luvattu eikä vastuuta näytä tulevan. Siksi hän uskookin, että Turkin-lainan on tarkoitus nostattaa Pohjanpalon arvoa, jotta tämä saadaan kaupattua myöhemmin muualle. Saksalaislehti Kickerin mukaan Leverkusen olisi yrittänyt kaupata Pohjanpaloa noin kahdella miljoonalla eurolla.

– Tilanne on vähän outo. Luulisi, että Leverkusen vähän pienentäisi siirtokorvausta, koska he ovat selkeästi luopumassa Jollesta. Jostain syystä he haluavat vielä pitää kiinni. Ilmeisesti siinä sitten havitellaan kunnon siirtokorvausta ennen kuin Jollesta luovutaan, Huttunen sanoo.

Pohjanpalo oli loistovedossa lauantaina MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan. Hän puski Suomen voittomaalin toisella puoliajalla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Huttusen mukaan Pohjanpalo tarvitsee Turkissa paljon peliaikaa, ja sitä hänelle on varmasti myös luvassa.

– Enemmän kyse on arvon nostatuksesta. Hyvät maaottelut, joissa hän tekee maaleja, nostavat arvoa. Samoin maalit Turkissa. Sitähän Leverkusen nyt kyttää, että saisi kunnon korvauksen pelaajasta. Halvalla he eivät halua Jollesta luopua.

Huttunen uskoo, että Pohjanpalon siirto Turkkiin voi olla hyvä asia maajoukkueen näkövinkkelistä. Jos peliaikaa ei seurajoukkueessa tule, voi kaksi tai kolme peräkkäistä maaottelua ottaa koville.

– Olisi hyvä, jos seurajoukkueessa tulisi vastuuta. Pelikunto ja pelituntuma pysyisivät huipussaan ja myös maajoukkue hyötyisi, kun Jolle olisi paremmassa iskussa ja nimenomaan jaksaisi pelata näissä tuplamaaotteluissakin, Huttunen sanoo.

Ranskan ja Suomen välinen MM-karsintaottelu kuullaan suorana lähetyksenä Yle Puheen taajuudella tiistaina klo 21.45 alkaen.

Lue myös:

Joel Pohjanpalo lainalle Turkkiin – uusi seura tiedotti sopimuksesta

Huuhkajien ensi viikon karsintavastus Ranska vierastasapeliin – Ukrainalle viides tasapeli Suomen MM-karsintalohkossa

Huuhkajat avasi voittotilinsä MM-karsinnoissa – Pohjanpalon upea pusku päätti kuivan kauden

Suosittelemme sinulle