Hyppää sisältöön

Kaksoisolennot hämmentävät Venäjän vaaleissa – Opposition ehdokas sai kaksi samannimistä vastaehdokasta, jotka olivat myös muuttuneet samannäköisiksi

Vastaehdokkaat olivat vaihtaneet etu- ja sukunimiään vain vähän aikaa sitten. Äänestäjien sekoittamiseksi tehtyä temppua käytetään toisinaan Venäjän vaaleissa. Opposition toimintaa on vaikeutettu monin tavoin ennen syyskuun puolivälin vaaleja.

Valokuva vaalimainoksesta, kolme miestä joilla on samankaltaiset nimet.
Opposition ehdokas Boris Lazarevitš Višnevski (oikealla) sai vastaansa Boris Ivanovitš Višnevskin (keskellä) ja Boris Gennadjevitš Višnevskin (vasemmalla). Kuva: Boris Lazarevitš Višnevski
Simo Ortamo

PIETARI Opposition kannattajilta vaaditaan Pietarissa erityistä tarkkaavaisuutta, kun he äänestävät kahden viikon päästä pidettävissä alue- ja duumavaaleissa.

Aluevaalien keskustan vaalipiirissä on nimittäin ehdolla peräti kolme Boris Višnevskiä, joiden nimiä erottaa toisistaan vain etu- ja sukunimen välissä oleva isännimi.

Yksi heistä, Boris Lazarevitš Višnevski, on liberaalin oppositiopuolue Jablokon paikallinen johtohahmo ja kaupunginparlamentin jäsen.

Hänen lisäkseen ehdolla ovat Boris Ivanovitš Višnevski ja Boris Gennadjevitš Višnevski. He eivät ole entuudestaan tunnettuja ja ovat vaihtaneet etu- ja sukunimiään vasta äskettäin.

Vielä hetki sitten Boris Ivanovitš tunnettiin nimellä Viktor Bykov,ja Boris Gennadjevitš oli puolestaan Aleksei Šmelev. Riippumattoman Novaja Gazeta -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Bykovin työnantaja on valtapuolue Yhtenäinen Venäjä.

Viikonloppuna julkaistiin valokuvin varustetut ehdokaslistat. Kävi ilmi, että haastaja-Višnevskit olivat kasvattaneet samanlaiset kokoparrat kuin mitä alkuperäisellä Boris Višnevskillä on.

– Kyse on poliittisesta vilpistä, opposition Boris Lazarevitš Višnevski sanoo Ylen puhelinhaastattelussa.

Višnevskin mukaan haastajien kuvia oli myös muokattu kuvankäsittelyohjelmilla, jotta he näyttäisivät enemmän häneltä.

– Tarkoitus on, että äänestäjät antaisivat äänensä väärille Višnevskeille oikean sijaan, hän sanoo.

Višnevskin mielestä tilanne on osoitus siitä, että hän on hoitanut työnsä hyvin kaupunginparlamentissa. Muilla keinoilla häntä ei enää saada pysäytettyä.

Kaksoisolentoja on myös Moskovassa

Vaikka asetelma kuulostaa erikoiselta, se ei ole mitenkään ainutlaatuinen Venäjän vaaleissa.

Uutissivusto Meduzan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Moskovassa ainakin neljää kommunistiehdokasta vastaan on asetettu duuman eli Venäjän parlamentin vaaleissa lähes samannimiset haastajat. Ensimmäisen kerran kaimaehdokastemppua käytettiin Pietarissa jo vuonna 1998, kertoo uutissivusto Fontanka. (siirryt toiseen palveluun)

Keino voi vähentää kohteena olevan ehdokkaan ääniä merkittävästikin.

Esimerkiksi duumavaaleissa viisi vuotta sitten Pietarissa Kasvupuolueen Oksana Genrihovna Dmitrijeva saattoi menettää lähes 9 000 ääntä Oksana Vladimirovna Dmitrijevalle sekä Olesja Dmitrijevalle. Voiton ja vaalipiirin ainoan edustajanpaikan vei valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokas vain 10 000 äänen etumatkalla.

Näissä vaaleissa Jabloko-puolueen Boris Lazarevitš Višnevski kamppailee kaimoja vastaan sekä alue- että duumatasolla. Jälkimmäisessä on ehdolla vain toinen kaksoisolennoista, Boris Ivanovitš.

Alkuperäisen Boris Višnevskin mukaan kaksoisolennoilla on todellista vaikutusta. Joku aina hairahtuu.

– Minun tehtäväni on tietenkin kertoa kansalaisille mahdollisimman selvästi, kuka on oikea Višnevski ja kuka väärä, hän sanoo.

Parrakas mies Boris Vishnevski jättää kukkia enkelipatsaalle, ympärillä ihmisiä ja kukkia
Boris Višnevski jätti maaliskuussa kukkia patsaalle, joka on omistettu koronaepidemiassa kuolleelle hoitohenkilökunnalle Pietarissa. Kuva: All Over Press

Valtapuolueen suosio laskee, painostus kasvaa

Syyskuun 19. päivä pidettäviä vaaleja on edeltänyt jopa Venäjän oloissa poikkeuksellisen raju painostus.

Opposition ehdokkaita on estetty pääsemästä ehdolle. Aleksei Navalnyin oppositioliike kiellettiin kokonaan äärijärjestönä, ja Navalnyi itse istuu vankilassa.

Myös monia riippumattomia tiedotusvälineitä on julistettu ulkomaisiksi agenteiksi, mikä vaikeuttaa niiden toimintaa huomattavasti. Osan toiminta on estetty nimeämällä ne "ei-toivottuiksi järjestöiksi".

Myös oppositiopuolue Jablokoa edustavan Boris Višnevskin ehdokkuus yritettiin aluksi estää muotovirheeseen vedoten. Hän pääsi mukaan vasta valituksen kautta, venäjänkielinen BBC kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

– Vaalit eivät tietenkään ole reilut tai tasa-arvoiset. Kilpailua rajoitetaan valtion omilla resursseilla, Višnevski sanoo.

Tämänkertaisen painostuksen voimakkuutta selittää hänen mukaansa se, että hallinnon suosio on pudonnut.

Mielipidemittauksissa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kannatus on madellut jo pitkään noin 30 prosentissa, tutkimuslaitos FOM kertoo (pdf). (siirryt toiseen palveluun) Se voi silti säilyttää enemmistönsä isoja puolueita suosivan vaalitavan ansiosta.

Myös suoranaista vaalivilppiä ennakoidaan. Viime viikolla Novaja Gazeta -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) vuodettiin äänitys, jossa vaalipiirin johtaja ohjeisti Moskovassa työntekijöitä rinnakkaisten äänestäjälistojen laatimiseen.

Kriittisiä ääniä duumaan?

Tällä hetkellä duumassa ei ole yhtään Višnevskin Jabloko-puolueen edustajaa, eivätkä puolueen mahdollisuudet ole nytkään erityisen hyvät. Duuman isot oppositiopuolueet ovat jo pitkän tyytyneet rooleihinsa vallan apupuolueina.

Višnevskin mukaan olisi silti tärkeää, että duumassa olisi myös presidentti Vladimir Putinia vastustavia edustajia.

– Silloin kuuluisi kriittisiä ääniä ja muita näkökulmia. Se voisi vaikuttaa tilanteeseen paljon, Višnevski sanoo.

Korjattu kello 14.21 yhden Boris Višnevski -nimisen ehdokkaan isännimen kirjoitusasu, joka on siis Ivanovitš, ei Ivanonvitš.

Lue myös:

Venäläismediat julkaisivat avoimen kirjeen Putinille: "Vaadimme, että toimittajia vastaan nostetut rikossyytteet tutkitaan"

Venäjällä oppositio ei luovuta, vaikka pelottelukampanja käy kiivaana syksyn vaalien lähestyessä

Feministi Darja Apahontšitš menetti työn, asunnon ja kotimaansa, kun Venäjä leimasi hänet ulkomaiseksi agentiksi – eikä hän vieläkään tiedä tarkalleen miksi

Suosittelemme sinulle