Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

HUSin Markku Mäkijärvi A-studiossa: Uuden koronastrategian hätäjarrua on uskallettava käyttää ajoissa

HUSin Markku Mäkijärven mukaan uusi koronastrategia otetaan käyttöön todennäköisesti oikealla hetkellä. Jarrua pitää hänen mukaansa silti painaa, jos sairaalapotilaiden määrä nousee.

”Kokonaisriskiä pitää arvioida koko ajan. Hätäjarru-mekanismia tulee uskaltaa käyttää, jos alkaa huonolta näyttää”, sanoo HUSin vt. toimitusjohtaja, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.
Lauri Miikkulainen,
Päivi Suikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen uusi koronastrategia tuskin tarkoittaa pikaista luopumista kaikista koronarajoituksista – ainakaan pääkaupunkiseudulla, jossa koronavirusta esiintyy runsaasti.

Näin arvioi HUSin virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi Ylen A-studiossa.

– Meillä on vielä sen verran koronatapauksia, se on meillä täällä endeemisenä eli sisäsyntyisenä, että täytyy mennä riskiarvioinnin kautta ja varovaisesti rajoituksia poistaa.

Hallitus hyväksyi tänään uuden koronastrategian, jonka päätavoitteena on yhteiskunnan avaaminen ja pitäminen auki.

Uuden strategian mukaan erilaisia koronarajoituksia lähdetään purkamaan asteittain välittömästi. Rajoituksista luovutaan, kun yli 12-vuotiaiden rokotekattavuus yltää 80 prosenttiin, tai kaikille yli 12-vuotiaille on tarjottu mahdollisuutta saada täysi rokotesuoja.

Markku Mäkijärven mukaan rajoitusten purkamisen aikataulu vaikuttaa todennäköisesti oikealta. Mäkijärvi korostaa silti, että linjaa on myös oltava valmis muuttamaan.

– Onhan meillä se hätäjarrumekanismikin, jota tarvittaessa tulee uskaltaa myös käyttää.

Koronastrategian hätäjarrumekanismi tarkoittaa sitä, että jos koronatilanne kääntyy pahaksi, voivat rajoitukset tehdä paluun. Kynnys hätäjarruun turvautumiseen on kuitenkin strategian mukaan korkea.

Mäkijärven mielestä oikea mittari on sairaalapotilaiden määrän kasvu.

– Kyllä se minusta kulkee siinä, että vakavat tapaukset alkavat lisääntyä, eli käytännössä sairaalapotilaat alkavat lisääntyä. Siis jo ennen kuin tehohoitopotilaat lisääntyvät.

Testaamisen ja jäljittämisen uusista linjauksista kuullaan noin kahden viikon sisään

Uusi strategia tulee muuttamaan myös sitä, miten sairaanhoitopiirit jatkavat koronaepäilyjen testaamista ja jäljittämistä. Tarkkaa linjausta ei saatu vielä tänään, mutta STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan uusi linjaus valmistuu kuitenkin pian.

– Tästä on neuvoteltu jo sairaanhoitopiirien kanssa ja uskoisin, että kovin kauaa ei mene että meillä on uusi testaus- ja jäljityssuositus käytössä, Voipio-Pulkki arvioi A-studiossa.

– Veikkaisin, että menee pari viikkoa.

HUSin Markku Mäkijärvi muistutti, että siinä, miten tautitilanne nyt etenee, suuri vaikutus on ihmisten käytöksellä.

– Maskeja edelleen kannattaa tietyissä tilanteissa käyttää, etätyötä edelleen kannattaa tietyissä tilanteissa suosia ja kohtaamisia välttää, jos on oireinen niin olla varovainen ja tietyissä tilanteissa mennä testiin.

Markku Mäkijärvi ja Liisa-Maria Voipio-Pulkki keskustelivat uudesta koronastrategiasta Ylen A-studiosta. Katso koko haastattelu Yle Areenasta. Voit keskustella aiheesta tiistaihin 7.9.2021 klo 22 asti.

Lue lisää:

Hallituksen uusi koronastrategia tähtää Suomen avautumiseen pian – valtakunnalliset toimet loppuvat, alueiden rooli kasvaa

THL pitää kirjastoa turvallisena, baaria ei – katso koneesta, millaiseksi viranomaiset arvioivat tartuntariskin eri tilanteissa

Suosittelemme