Hyppää sisältöön

Kohuttu Aster-hankinta hyväksyttiin Siun soten yhtymähallituksessa – "Valitus voi olla tulossa"

Kiistelty päätös syntyi hallituksessa äänin 8 puolesta ja 2 vastaan. Yksi äänesti tyhjää.  Mikäli kaikki mukana olevat organisaatiot päättävät jatkaa toimitusprojektiin, on Asterin käyttöönoton arvoitu toteutuvan Siun sotessa syyskuussa 2026.  

Aster-päätös oli määrä tehdä jo edellisessä Siun soten yhtymähallituksen kokouksessa, mutta toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen veti esityksensä pois juuri ennen kokousta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Siun soten yhtymähallitus on hyväksynyt kiistellyn Aster-asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnan. Päätös syntyi äänin 8 puolesta ja 2 vastaan. Vastaan äänestivät Matti Ketonen (kok.) ja Osmo Pirhonen (ps.). Juhani Meriläinen (sd.) äänesti tyhjää.

Aster-hankinta on herättänyt laajaa julkista keskustelua. Suuri osa Siun soten lääkäreistä on vastustanut sen käyttöönottoa.

Tietojärjestelmää on hankkimassa yhdessä kaikkiaan neljä sote-aluetta. Siun soten lisäksi hankinnassa ovat mukana Etelä-Savon Essote, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Vaasan sairaanhoitopiiri.

Kauppa edellyttää vielä Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirien hyväksyntää.

Siun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen (kesk.) näkee Pohjois-Karjalassa tehdyn päätöksen "kunnioittavan" hanketta vetävän Keski-Suomen sairaanhoitopiirin asemaa.

– Jos Keski-Suomi toteaa, että tämä on liian kallis ja huono, hanke hylätään viime kädessä siellä. Me emme halunneet olla se ratkaisija, Kämäräinen sanoo.

– Tämä oli oman poliittisen urani vaikein päätös, mutta toiveissa on, että kyllä tästä lopulta hyvä tulee, hän jatkaa.

Matti Kämäräinen (kesk.) äänesti itse Aster-hankinnan puolesta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kustannukset nousemassa alussa useilla miljoonilla

Aster maksaa Siun sotelle tämänhetkisen arvion mukaan 10,5 miljoonaa euroa vuodessa. Järjestelmän elinkaareksi arvioidaan 15 vuotta.

Kustannukset nousevat nykyisestä vajaalla kuudella miljoonalla eurolla per vuosi. Kustannushyödyiksi lasketaan kuitenkin 11,8 miljoonaa euroa vuodessa.

Joensuun keskussairaalan vatsaelinkirurgian apulaisylilääkäri Lauri Pautola ei ole vakuuttunut laskelmista. Korkea hinta on ollut Asteria vastustavien Siun soten 181 lääkärin yksi pääargumenteista – huonon käytettävyyden ohella.

– Olemme pettyneitä, miten henkilökuntaa tässä asiassa kuultiin, Pautola sanoo.

– Toimme yksiselitteisesti esiin, miksi tämä hankinta on huono päätös. Lähtökohta eteenpäin menemiselle on hyvin vaikea, hän ennakoi tulevaa.

Lauri Pautola on toiminut Aster-asiassa Siun soten lääkäreiden puhemiehenä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Pautolan mukaan lääkärit miettivät nyt, mikä olisi heidän seuraava siirtonsa. Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kämäräinen arvioi tilannetta suorasanaisemmin.

– Tämä on demokratiaa, ja kyllä sieltä valitus voi olla tulossa. Toivon kuitenkin, että sitä mietittäisiin kahdesti, koska uusi tietojärjestelmä tarvitaan kipeästi.

Mikäli kaikki mukana olevat sairaanhoitopiirit päättävät edetä asiassa, on Asterin käyttöönoton arvoitu toteutuvan Siun sotessa syyskuussa 2026.

Juttua muokattu klo 13.07: Lisätty päätöstä vastaan ja tyhjää äänestäneiden nimet.

Juttua muokattu klo 16:12: Lisätty eri osapuolten kommentteja.

Lisää aiheesta:

Siun sote ottaa aikalisän kiistellyssä it-hankinnassa – toimitusjohtaja veti yllättäen esityksensä pois: "Asia ei ollut vielä kypsä"

Siun sote on lähdössä mukaan jättikauppaan – huomattava osa lääkäreistä vastustaa yhdysvaltalaisen potilastietojärjestelmän hankintaa

Suosittelemme sinulle