Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaksi Koskelan murhasta tuomittua alaikäistä poikaa tyytymättömiä tuomioon – kuukauden sisällä selviää, jatkuuko henkirikoksen käsittely hovioikeudessa

Kolme teon aikaan 16-vuotiasta poikaa tuomittiin viime perjantaina ikätoverinsa murhasta pitkiin vankeusrangaistuksiin. Tuomion annosta on viikko aikaa ilmoittaa siihen tyytymättömyys, jonka jälkeen tuomiosta on kuukausi aikaa valittaa hovioikeuteen.

Muistokynttilöitä Koskelan surmapaikalla.
Kynttilöitä Koskelan murhan rikospaikalla 24. maaliskuuta 2021. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi 16-vuotiaan pojan murhasta tuomittua alaikäistä poikaa on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon Helsingin käräjäoikeudelle.

Kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa tuomittiin viime perjantaina yli kahdeksan, yhdeksän ja kymmenen vuoden vankeusrangaistuksiin viime joulukuussa Helsingin Koskelassa tehdystä murhasta sekä muista aiemmista rikoksista.

Rangaistusten pituuteen vaikutti se, kuinka paljon väkivaltaa kukin vastaaja oli uhriin kohdistanut. Tyytymättömyytensä ovat tähän mennessä ilmoittaneet murhasta pisimmän tuomion saanut sekä lyhyimmän tuomion saanut poika.

– Päätöstä valittamisesta tai sen sisällöstä ei vielä tehty, vaan se tehdään myöhemmin syyskuussa, kertoo lyhyimmän tuomion saaneen pojan asianajaja Dan Palviainen.

Rangaistukset murhasta annettiin lievennetyltä rangaistusasteikolta, koska vastaajat olivat teon aikaan alle 18-vuotiaita.

Vastaajat kiistävät murhan

Kaikki kolme murhasta tuomittua poikaa kiistivät oikeudessa syyllistyneensä murhaan surmailtana 4. joulukuuta 2020. Kaksi pisimmän tuomion saanutta poikaa myönsivät törkeän kuolemantuottamuksen ja törkeän pahoinpitelyn.

Lyhyimmän tuomion saanut myönsi pelkän pahoinpitelyn. Hän oli osan illasta pois rikospaikalta. Kaikkien kolmen tuomitun puolustus lähti siitä, että kysymys ei ollut tahallisesta henkirikoksesta. Lisäksi poikien osallisuus tekoon oli eriasteinen.

Oikeus kuitenkin arvioi teon tahalliseksi. Oikeuden mukaan vastaajat olivat toimineet yhdessä sekä yhteisymmärryksessä, ja heidän on täytynyt pitää uhrin kuolemaa varsin todennäköisenä seurauksena väkivallasta.

Uhriin oli kohdistettu raakaa, julmaa ja nöyryyttävää väkivaltaa useiden tuntien ajan. Lopuksi tiedottamassa tilassa ollut uhri oli jätetty makaamaan maahan kylmään ulkoilmaan. Kukaan vastaajista ei ollut edes yrittänyt hankkia uhrille apua.

Vastaajat olivat tekohetkellä syyntakeisia eli he ymmärsivät tekonsa luonteen.

Syyttäjät harkitsevat vielä suhtautumistaan tuomioon

Tapauksen syyttäjät eivät ole vielä tehneet päätöstä tyytymättömyyden ilmoittamisesta tai valittamisesta. Syyttäjät vaativat noin 1–2 vuotta annettua tuomiota pidempiä rangaistuksia. Murha oli rikosnimikkeenä syyttäjien vaatimuksen mukainen.

– Teemme päätöksen loppuviikosta, kertoo aluesyyttäjä Satu Pomoell.

Uhrin omaisten asianajaja Janne Nuutinen kertoi pian käräjäoikeuden tuomion annon jälkeen, että omaiset hyväksyvät tuomion. Omaiset vaativat käräjäoikeudessa kaikille kolmelle pojalle 12 vuoden vankeusrangaistuksia murhasta.

Tyytymättömyys on mahdollista ilmoittaa oikeuteen viikon sisällä tuomiosta. Sen jälkeen on kuukausi eli 4. lokakuuta saakka aikaa valittaa hovioikeuteen.

Lisää aiheesta:

Koskelan murhasta tuomitut päätyivät Vantaan vankilaan, mutta asiantuntijan mukaan aikuisten vankien seura on haitaksi tuomituille teineille

Koskelan surman tuomio lieveni vaaditusta: Murhasta 10, 9 ja 8 vuoden tuomiot tekijöille

Koskelassa surmatun pojan isä ja äiti toivovat rauhaa – syyttäjä harkitsee vielä tuomiosta valittamista

Vaikuttiko mediahuomio Koskelan surman tuomioon, miksi julmista yksityiskohdista kerrottiin ja opimmeko tragediasta mitään? Asiantuntijat vastaavat

Suosittelemme