Njuike sisdoaluide

Kansallismuseon palautettu kokoelma kattaa kolttasaamelaisten esineellisen kulttuuriperinnön, josta valtaosa tuhoutui sotien aikaan

Suomen menetettyä Petsamon myös kolttasaamelaiset menettivät koko omaisuutensa ja elinalueensa rajan toiselle puolelle, eikä esineellisestä perinnöstä säilynyt jälkipolville juuri mitään. Syyskuussa Saamelaismuseo Siidaan palautetusta Kansallismuseon saamelaiskokoelmasta jopa kolmasosa on kolttasaamelaisten vanhaa perintöä.

Siida museon amanuenssi Anni Guttorm pitää käsissään vanhaa kolttasaamelaista talvilakkia.
Saamelaismuseo Siidan amanuenssi Anni Guttorm esittelee vanhoja kolttasaamelaisia talvilakkeja.

Viime viikolla Saamelaismuseo Siidassa Inarissa koettiin tunteikkaita hetkiä, kun Kansallismuseon saamelaiskokoelma palasi takaisin kotiseudulleen. Kokoelma sisältää esineitä, joita on kerätty 1830-luvulta lähtien eri puolilta saamelaisaluetta, mukaan lukien sodassa menetetyn Petsamon alueelta.

Erityisesti kolttasaamelaisille kokoelman palautus on merkittävä.

– Tässä kokoelmassa on yhteensä 2 000 esinettä, joista yli kolmasosa on kolttasaamelaisten vanhaa perintöä, kertoo Saamelaismuseo Siidan amanuenssi Anni Guttorm.

Anni Guttorm
Saamelaismuseo Siidan kokoelmapalautuksista keskusteltiin Ylen Aamussa 7.9.2021.

Siidaan palautettu kokoelma on kolttasaamelaisille arvokas lahja

Monet saamelaiskokoelman kolttasaamelaisesineistä on kerätty jo ennen toista maailmansotaa kolttasaamelaisten vanhoilta asuinsijoilta Petsamosta. Suomen menetettyä Petsamon alueen myös kolttasaamelaiset menettivät koko omaisuutensa ja elinalueensa rajan toiselle puolelle.

Vastikään palautettu esinekokoelma on kolttasaamelaisille arvokas lahja, sanoo kolttasaamelaisen kulttuurin asiantuntija, Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

– Nyt voimme nähdä, katsoa ja koskea vanhoja esineitä. Minua kiinnostaa erityisesti se, millaisia tekniikoita ja materiaaleja esivanhempamme ovat esimerkiksi käsitöissä käyttäneet, Sanila-Aikio kertoo.

Koltansaamen kielen ja kulttuurin asiantuntija Tiina Sanila-Aikio kiittää Kansallismuseota saamelaiskokoelman palauttamisesta kotiseudulleen. Kuva: Sara Kelemeny / Yle

Kokoelmasta löytyy muun muassa erilaisia vanhoja käyttöesineitä, perinteisiä käsitöitä, arkistomateriaalia ja valokuvia. Joukossa on sellaisiakin käsityövälineitä, jotka eivät ole nykysukupuolville tuttuja.

– Joukossa on niin kallisarvoisia esineitä, ettei niiden arvoa voi vielä edes tietää. Niistä voi olla koko materiaaliselle kulttuurille paljon hyötyä. On onnen päivä, että tavarat ovat viimein täällä, Sanila-Aikio iloitsee.

Esineistö on kaikkien tutkittavissa saamelaismuseossa

Osa palautetuista esineistä tulee nähtäville torstaina 9.9. pidettävässä juhlatilaisuudessa.

Amanuenssi Anni Guttorm muistuttaa, että vaikkei kokoelma tulisikaan kokonaan näytille, voi Saamelaismuseossa vierailla ja tutkia esineistöä.

– Toivon, että ihmiset tulevat ja ottavat yhteyttä meihin ja saapuvat tänne tutkimaan omaa kulttuuriperintöään, kertoo Guttorm.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia